urednistvo@preteklih24.si

Močno pijan izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in čelno trčil v oporni zid

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 18. 11. in 21. 11. intervenirali v 176 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 498 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami, prometno nesrečo, v kateri so se udeleženci lažje poškodovali in 19 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila trem kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj.


Fotografija je sibmiolična

Posredovali so zaradi 18 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih.

S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, lahkih telesnih poškodb, groženj, goljufije, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin.

Posredovali so zaradi nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Izsledili pobeglega povzročitelja, ki je bil pod vplivom alkohola

18. 11. ob 16.30 so policisti bili obveščeni o prometni nesreči s pobegom v Dolenjih Kamencah. Policisti PP Novo mesto so opravili ogled in ugotovili, da je neznani voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilom, trčil v brežino in zapeljal nazaj na cesto, kjer je trčil v avtomobil 40-letnega voznika in pobegnil s kraja nesreče. Na podlagi opisa vozila so pobeglega povzročitelja izsledili, Ugotovili so, da gre za 61-letnega voznika, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 1,09 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli, na pristojno tožilstvo pa bodo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola

Policisti PP Črnomelj so bili 19. 11. nekaj pred 21. uro obveščeni, da reševalci oskrbujejo moškega, ki naj bi se poškodoval v prometni nesreči. Zbrali so obvestila, opravili ogled in po prvih ugotovitvah je bil voznik sam udeležen v nesreči na območju Vinice, kjer je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in čelno trčil v oporni zid. Za povzročitelja nesreče, ki je bil po oceni zdravstvenega osebja pod močnim vplivom alkohola in je obstajal sum na hujše poškodbe, so policisti odredili strokovni pregled. Na podlagi ugotovitev bodo zoper 42-letnega voznika ustrezno ukrepali.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnih vozniških dovoljenj

V noči na 20. 11. so policisti PP Krško v okolici Krškega ustavljali voznika osebnega avtomobila. Kršitelj znakov policistov ni upošteval in je nadaljeval z vožnjo. Ustavili so ga v naselju Narpelj in ugotovili, da gre za 28-letnega kršitelja, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti so mu odredili preizkus, vendar je opravljanje preizkusa odklonil. Avtomobil so mu zasegli in o številnih kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Metliški policisti so v noči na 20. 11. med kontrolo prometa v Metliki ustavili voznika osebnega avtomobila iz Novega mesta. Med postopkom so ugotovili, da gre za 23-letnega kršitelja, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega zraka pa je imel 0,25 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine

V naselju Boršt na območju PP Brežice je 18. 11. nekaj pred 19. uro nekdo skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Po prvih ugotovitvah ni ničesar odtujil, z vlomom pa je povzročil za okoli 1500 evrov škode.

19. 11. je med 15. in 18. uro v Novem mestu neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil zlat nakit in denar. Z vlomom in tatvino je lastnike oškodoval za okoli 5000 evrov.

V naselju Kalce Naklo na območju PP Krško je 19. 11. med 15. in 22. uro nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi okno vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je predmete in zlata in denar v skupni vrednosti 1500 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli sprovajalca in tujca, ki sta nezakonito prestopila državno mejo

V noči na 20. 11. so brežiški policisti na območju Jesenic na Dolenjskem ustavili osebni avtomobil italijanskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da državljana Italije v vozilu prevažata dva državljana Maroka, ki sta pred tem nezakonito prestopila državno mejo. Državljanoma Italije so odvzeli prostost, jima zasegli avtomobil in ju pridržali. S kazensko ovadbo
zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje med 18. 11. in 21. 11. na območju PP Brežice (Brezje pri Veliki Dolini, Loče, Obrežje, Rigonce, Jesenice, Nova vas, Ponikve, Dobova) izsledili in prijeli 19 državljanov Kube, 16 državljanov Rusije, devet državljanov Pakistana, sedem državljanov Indije, sedem državljanov Sirije, šest državljanov Bangladeša, šest državljanov Afganistana, štiri državljane Burundija, štiri državljane Maroka, tri državljane Konga, tri državljane Nepala, dva državljana Palestine, in državljana Libije. Na območju PP Metlika (Rosalnice) so prijeli štiri državljane Afganistana in na območju PP Krško (Dolenja vas pri Krškem) dva državljana Kitajske. Policijski postopki s tujci, ko so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.