urednistvo@preteklih24.si

V predelanem delu podvozja tovorne prikolice prevažal ilegalne prebežnike

Policisti PP Ajdovščina so včeraj, 13. septembra ob 01.48 v nočnem času, na hitri cesti H4 iz predora Vipavski Križ v smeri Nove Gorice ustavili 44-letnega voznika osebnega avtomobila znamke VW Touran s tovorno prikolico za prevoz avtomobilov, tujih (BiH) registrskih številk.


FOTO: PU Nova Gorica

Policisti so v nadaljevanju postopka ugotovili, da se v predelanem delu podvozja na omenjeni tovorni prikolici nahajajo štirje ilegalni prebežniki, stari 20, 24, 27 in 28 let, vsi državljani Indije. Zaradi možnosti telesnih poškodb so bili tuji državljani kasneje pregledani v šempetrski bolnišnici in nato odpuščeni iz omenjene zdravstvene ustanove. V nadaljevanju postopka je bilo med drugim ugotovljeno, da so tujci predhodno nezakonito prestopili državno mejo med Slovenijo in Hrvaško, tujci so s tem, da so se skriti v predelanem delu podvozja tovorne prikolice izognili mejni kontroli na slovensko-hrvaški meji in nedovoljeno vstopili v Republiko Slovenijo, kršili Zakon o tujcih. Na kraju so ilegalni prebežniki policistom izrazili namero za podajo vloge za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji, zato so jih policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica kasneje oz. po končanem postopku odpeljali v Azilni dom v Ljubljano.

Prav tako so policisti po Zakonu o kazenskem postopku odvzeli prostost 44–letnemu vozniku omenjenega osebnega avtomobila, državljanu BiH, in ga pridržali v policijskih prostorih zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države (6. odstavek 308. člena KZ-1). Po končanem postopku bodo novogoriški kriminalisti osumljenca s kazensko ovadbo privedli in izročili v nadaljnji postopek preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici.