urednistvo@preteklih24.si

V preteklem koncu tedna na novogoriških cestah kar dva hudo poškodovana motorista

Policiste OKC PU Nova Gorica so v nedeljo, 1. maja ob 22.54 uri, obvestili o vlomu v eno od stanovanjskih hiš na območju naselja Prvačina (Mestna občina Nova Gorica) v času odsotnosti stanovalcev.


Fotografija je simbolična

Po prvih zbranih podatkih je neznani storilec tega dne v času od nedeljskega popoldneva do
prijave kaznivega dejanja Policiji s pomočjo neznanega predmeta vlomil v omenjeni stanovanjskih objekta in pregledal notranje prostore. Pri tem je storilec našel in si prilastil zlatnino in gotovino, prav tako si je prilastil žensko denarnico z vsebino (v njej je oškodovanka imela poleg gotovine tudi različne bančne kartice in druge osebne dokumente). S tem dejanjem je bila oškodovancem povzročena večja materialna škoda. Po dejanju je neznani storilec stanovanjsko hišo zapustil in z odtujenimi predmeti odšel neznano kam. Okoliščine kaznivega dejanja policisti PP Nova Gorica še preiskujejo in bodo po zaključku preiskave na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Prav tako so policisti PP Nova Gorica v soboto, 30. aprila v večernih urah, obravnavali vlom v večstanovanjski objekt v Rožni Dolini pri Novi Gorici. Po prvih zbranih podatkih je neznani storilec tekom sobotnega dneva vlomil v stanovanje omenjenega objekta in pregledal notranje prostore. Storilec je v notranjosti našel in si prilastil zlatnino (zlate uhane). Po dejanju je nepridiprav kraj z ukradenimi predmeti zapustil in odšel neznano kam. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

VARNOST V CESTNEM PROMETU

V prometni nezgodi I. kategorije na območju Vrtojbe udeleženi dve tuji tovorni vozili

Včeraj, 2. maja ob 18.10 uri, je bila Policija obveščena o prometni nesreči I. kategorije na bencinskem servisu v Vrtojbi z udeležbo dveh tujih tovornih vozil. Ugotovljeno je bilo, da je prometno nezgodo povzročil 66–letni voznik tovornega vozila s polpriklopnikom, državljan Bolgarije zaradi nepravilnega premika z omenjenim vozilom. V prometni nesreči je nastala materialna škoda. Prometni policisti so 66-letnemu povzročitelju zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (po določilu prvega odstavka 42. člena ZPrcP) izrekli globo. Prav tako so policisti ukrepali zoper drugega udeleženca oz. 38–letnega voznika tovornega vozila s polpriklopnikom iz Hrvaške zaradi nepravilnega parkiranja in mu izdali plačilni nalog.

V prometni nesreči I. kategorije na območju Podkraja udeleženo osebno vozilo

V nedeljo, 1. maja ob 17.45 uri, se je na območju naselja Podkraj (Občina Ajdovščina) zgodila prometna nesreča I. kategorije in v kateri je bila udeležena 67-letna voznica osebnega avtomobila. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je voznica peljala po regionalni cesti izven naselja, in iz Kalc proti Colu. Med vožnjo na omenjeni relaciji ni vozila po desnem smernem vozišču in je z vozilom zapeljala na nasprotno smerno cestišče. Pri tem je voznica izgubila nadzor nad vozilom in posledično zapeljala izven vozišča in se z avtomobilom ustavila v bližnjem grmovju. V prometni nezgodi voznica ni bila poškodovana, zaradi odgovornosti za storitev prekrška prometna zakonodaje ji je bil izdan plačilni nalog.

V čelnem trčenju dveh osebnih vozili na solkanski obvoznici ena oseba lažje poškodovana

Včeraj, 2. maja ob 13.41 uri, so policisti obravnavali prometno nesrečo II. kategorije na glavni cesti izven Solkana oz. na solkanski obvoznici, z udeležbo voznikov dveh osebnih vozil. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je 47–letni voznik osebnega avtomobila vozil iz Nove Gorice proti Solkanu. Med vožnjo na omenjeni relaciji v blagem desnem nepreglednem ovinku ni peljal po desnem smernem vozišču glede na dovoljeno smer vožnje in zapeljal v levo ter čelno trčil v drugo osebno vozilo, s katerim se je pravilno iz Solkana pripeljal 65–letni voznik. V prometni nesreči je bil 47-letni voznik predvidoma lažje telesno poškodovan, na osebnih avtomobilih je nastala materialna škoda. Poleg policistov so na kraju posredovali tudi poklicni gasilci JZ GRD Nova Gorica in reševalci NMP ZD Nova Gorica, ki so nudili pomoč poškodovancu in ga po nudeni oskrbi z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici. Zaradi odgovornosti za storitev prekrška po Zakonu o pravilih cestnega prometa (po določilu drugega odstavka 37. člena ZPrCP) bodo prometni policisti povzročitelju izdali plačilni nalog.

V prometni nesreči III. kategorije na Ajdovskem huje poškodovan 47-letni motorist

V soboto, 30. aprila ob 16.30 uri, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o prometni nesreči III. kategorije na regionalni cesti med Ajdovščino in Colom oz. na prvem ovinku iz Ajdovščine proti Colu in v kateri sta bila udeležena 45-letni voznik osebnega avtomobila (povzročitelj) in 47-letni voznik motornega kolesa. V prometni nesreči je bil 47-letni motorist huje telesno poškodovan. Na kraju je bilo ugotovljeno, da se je 45-letni voznik avtomobila iz nekategorizirane ceste (kolovozna pot) vključeval na prednostno cesto in zavijal levo proti Ajdovščini. V tistem trenutku je iz Ajdovščine (proti Colu) pravilno pripeljal 47-letni motorist, ki je z desnim bočnim delom motornega kolesa trčil v prednji desni del avtomobila. Po trčenju je motorista odbilo v levo, kjer je padel po vozišču in se huje poškodoval. Poleg policistov so na kraju posredovali tudi gasilci GRC Ajdovščina in reševalci NMP ZD Ajdovščina, ki so poškodovanega voznika motornega kolesa na kraju oskrbeli in ga nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici. Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica bodo 45-letnega povzročitelja prometne nezgode kazensko ovadili na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti (po prvem odstavku 323. člena KZ-1).

V prometni nesreči III. kategorije izven Rožne Doline pri Novi Gorici huje poškodovana voznik motornega kolesa in njegova sopotnica

Prav tako so prometni policisti v soboto, 30. aprila popoldne, obravnavali prometno nesrečo III. kategorije v Rožni Dolini pri Novi Gorici (Vipavska cesta). Ugotovljeno je bilo, da je 71–letni voznik avtomobila izven naselja Rožna Dolina in se iz neprednostne ceste vključeval na prednostno (regionalno) cesto. Pri zavijanju levo pa ni pustil mimo 67-letnega voznika motornega kolesa, ki je vozil po prednostni (regionalni) cesti iz Rožne Doline naravnost proti Ajševici. Voznik motornega kolesa je pri tem s prednjo stopalko motornega kolesa trčil v prednji levi del avtomobila. Po trčenju sta 67-letni motorist in 61–letna sopotnica na motornem kolesu padla po vozišču in pri tem utrpela predvidoma hude telesne poškodbe. Naključni mimoidoči so poškodovancema na kraju nudili pomoč vse do prihoda reševalcev NMP ZD Nova Gorica na kraj, ki so poškodovanega motorista in sopotnico na kraju oskrbeli in ju nato z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Pomoč policistom in reševalcem so na kraju nudili poklicni gasilci JZ GRD Nova Gorica. Na obeh udeleženih motornih vozilih je v prometni nesreči nastala materialna škoda. Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica bodo
povzročitelja (voznika avtomobila) prometne nezgode kazensko ovadili na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti (po prvem odstavku 323. člena KZ-1).

V prometni nesreči na Ajdovskem huje poškodovan 59-letni motorist

V soboto, 30. aprila ob 18.40 uri, se je na cesti Ajdovščina-Col (Občina Ajdovščina) zgodila prometna nesreča III. kategorije zaradi nepravilnega prehitevanja, kjer se je huje poškodoval voznik motornega kolesa. Ugotovljeno je bilo, da je 59–letni voznik motornega kolesa (povzročitelj) vozil po regionalni cesti iz Ajdovščine proti Colu. Med vožnjo na omenjeni relaciji je začel prehitevati pred njim vozeče tovorno vozilo, ki ga je vozil 40-letni voznik. Omenjeni motorist ga je začel prehitevati kljub temu, da je voznik tovornega vozila, ki je vozil pred njim, že dal znak oz. vklopil smerokaz, da bo zavil levo na makadamsko pot. Posledično se je motorist zaletel v sprednji levi del tovornega vozila in pri tem padel po vozišču ter se predvidoma huje poškodoval. Kasneje so poškodovanega motorista na kraju oskrbeli reševalci NMP ZD Ajdovščina in ga po nudeni oskrbi odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Pomoč na kraju so nudili tudi gasilci GRC Ajdovščina. O nezgodi s telesnimi poškodbami je Policija obvestila tudi Državno tožilstvo v Novi Gorici. Policisti Postaje prometne policije Nova Gorica bodo zoper povzročitelja uvedli hitri postopek z odločbo zaradi kršitve Zakona o pravilih cestnega prometa (prepoved prehitevanja, kršitev določil 52. člena ZPrCP).

Povoženje divjadi

Včeraj, 2. maja pozno zvečer, so policisti Postaja prometne policije Nova Gorica obravnavali povoženje divjadi na regionalni cesti med naseljem in Vrtojbo (mirenska obvoznica), kjer je voznik osebnega avtomobila povozil divjad (srnjak). Slednjemu je med vožnjo iz Mirna proti Vrtojbi iz leve strani na vozišče pred avtomobil skočila omenjena divjad in vanjo trčil s prednjim delom vozila. Po trku z divjadjo je na vozilu nastala materialna škoda. Policisti so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.