urednistvo@preteklih24.si

V previsni steni na Gradiški Turi nad Vipavo umrla 69-letna plezalka

Včeraj, 7. aprila ob 10.28 uri, so policisti bili obveščeni o nesreči na Gradiški Turi nad Vipavo, kjer je med plezanjem umrla 69-letna plezalka (z območja PU Novo mesto).


Fotografija je simbolična

Policisti PP Ajdovščina so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je omenjena plezalka skupaj s partnerjem plezala po Otmarjevi poti, oba sta imela varovalno opremo in bila pripeta na varovalni opremi. Ko sta že preplezala del stene sta se po približno 15 metrih ustavila, da bi se malce odpočila preden bi nadaljevala s plezanjem po bolj zahtevni plezalni poti. Nenadoma je plezalka omahnila mimo njenega partnerja, ki je plezal za njo, in obvisela na vrvi in varovalnem pasu približno 2,5 metra pod njim. Njen soplezalec se je spustil do nje, vendar 69-letna plezalka kmalu zatem ni več kazala znakov življenja.

Kasneje so bili poleg Policije aktivirani reševalci GRS Tolmin – skupina Ajdovščina, GRS Ljubljana in helikopter Slovenske vojske. Gorski reševalci so ponesrečeno plezalko skupaj s soprogom z vrvno tehniko spustili do primernega mesta, kjer ju je prevzela posadka helikopterja Slovenske vojske in reševalcev letalcev ter ju prepeljali v dolino. Na kraju je zdravnica ZD Ajdovščina potrdila njeno smrt in odredila sanitarno obdukcijo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, da bi ugotovili natančen vzrok smrti. O tragičnem dogodku so policisti obvestili tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča in Državno tožilstvo v Novi Gorici).