urednistvo@preteklih24.si

Peterica moških pridobila protipravno premoženjsko korist v višini okoli 470.000 evrov

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 66 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 286 klicev. Obravnavali so 14 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi 13 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in v Novem mestu kršitelja pridržali.


Fotografija je simbolična

S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj grožnje in tatvin.

Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe, požarov in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Poškodoval tri vozila

Policisti PP Krško so bili okoli 10.30 obveščeni o prometni nesreči v Krškem. Opravili so ogled in ugotovili, da je 19-letni voznik začetnik zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in na parkirnem prostoru trčil v tri parkirana vozila. Povzročitelju, ki se v nesreči ni poškodoval, so zaradi kršitev izdali plačilni nalog.

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola

Okoli 15.30 so policisti bili obveščeni o prometni nesreči med Slamno vasjo in Radovico na območju PP Metlika. Policisti so opravili ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 45-letni voznik zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v skalo ob cesti. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 1,42 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

KRIMINALITETA

Davčne zatajitve in ponarejanje listin

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto so na Okrožno državno tožilstvo v Krškem podali kazensko ovadbo zoper pet državljanov Slovenije in tri državljane Hrvaške zaradi suma storitve več kaznivih dejanj Davčne zatajitve po 1. odstavku 249. člena KZ-1 in več kaznivih dejanj Ponareditev ali uničenje poslovnih listin po I. in II. odstavku 235. člena Kazenskega zakonika. Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da so osumljeni kot direktorji, lastniki oz. osebe, katere so dejansko upravljale z več posameznimi podjetji, v letih 2017 do 2019 na podlagi različnih fiktivnih listin, katere so knjižili v svoje poslovne knjige, prikazovali nabave ter prodajo blaga tako v Sloveniji kot tudi na Hrvaškem, pri tem pa so se izognili plačilu predpisanih obveznosti pravnih oseb. S tem so preslepili Finančni urad, pristojen organ za odmero in nadzor nad obračunavanjem in plačevanjem teh obveznosti.

Osumljeni so s storitvijo omenjenih kaznivih dejanj pridobili protipravno premoženjsko korist v višini okoli 470.000 evrov. Rezultat uspešne preiskave je bilo sodelovanje z FURS FU NM, ki je v vpletenih družbah predhodno opravil davčne inšpekcijske preglede in podal ustrezna naznanila policiji. Predkazenski postopek je usmerjalo pristojno državno tožilstvo v Krškem.

Zasegli puško osumljencu, ki je grozil

Nekaj po 15. uri so bili sevniški policisti obveščeni o sporu in grožnjah v okolici Sevnice. Zbrali so obvestila in ugotovili, da je prišlo do sosedskega spora, v katerem naj bi moški grozil z uporabo orožja. 65-letnemu osumljencu so zasegli lovsko puško, strelivo in orožno listino. Nadaljujejo z ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja grožnje. O ugotovitvah bodo po zaključeni preiskavi seznanili pristojno tožilstvo

Vlomi in tatvine

Med 17. 3. in 7. 4. je v Selah pri Dobovi nekdo iz treh nedograjenih stanovanjskih hiš odtujil električne vodnike. Izvajalca del je oškodoval za okoli 3500 evrov.

S strehe objekta na Bohorju je neznanec odtujil bakrene žlebove in cevi. Škode je za okoli 1000 evrov.

V kraju Jezero na območju PP Trebnje je nekdo z dvorišča gospodarskega objekta odtujil plug.

JAVNI RED IN MIR

Kršitelja pridržali

Policisti PP Novo mesto so okoli 17. ure posredovali zaradi kršitve javnega reda in miru v zasebnem prostoru v naselju Brezje. Ugotovili so, da je prišlo do spora med dvema moškima. 44-letni kršitelj, ki je bil pod vplivom alkohola, se tudi po prihodu policistov ni pomiril in ni upošteval njihovih ukazov. Zoper njega so uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev javnega reda in miru bodo obema udeležencema izdali plačilni nalog.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli sprovajalca in tujca, ki je nezakonito prestopil državno mejo

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Jesenic (PP Brežice) izsledili in prijeli državljana Kosova, ki je nezakonito prestopil državno mejo. V bližini Obrežja so prijeli tudi voznika osebnega avtomobila iz Hrvaške, ki je državljanu nudil pomoč pri nezakonitem prehodu. 51-letnemu državljanu Hrvaške so odvzeli prostost, ga pridržali in mu zasegli avtomobil. Državljana Hrvaške bodo privedli k preiskovalnemu sodniku, državljana Kosova pa predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Podvinja in Loč (PP Brežice) izsledili in prijeli 12 državljanov Iraka in dva državljana Afganistana. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

OSTALE ZADEVE

Požar

Nekaj po 17. uri so policisti bili obveščeni o požaru hleva na območju Gmajne (PP Krško). Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih je zagorel večji hlev, v katerem so bile živali, več bal sena in kmetijska mehanizacija. Lastniki so uspeli živali še pravočasno rešiti. Gasilci so požar omejili in pogasili, v požaru pa je nastala velika premoženjska škoda. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto opravljajo ogled požarišča, ugotavljajo vzrok za nastanek požara in druge okoliščine. O ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo.