urednistvo@preteklih24.si

Zaradi vetra strmoglavila jadralna padalka

Včeraj, 27. marca ob 14.22 uri, so bili policisti OKC PU Nova Gorica obveščeni, da se je na območju zaselka Podklopca (Občina Bovec) pri pristanku poškodovala jadralna padalka, državljanka Avstrije.


Fotografija je simbolična

Ugotovljeno je bilo, da je 40–letna jadralna padalka okoli 12. ure vzletela v sosednji Italiji (v mestu Gemona) in nato z jadralnim padalom letela preko Stola nad Kobaridom na slovenski strani državne meje preko slapa Boka na Bovškem proti pogorju Kaninu. Med letenjem na Bovškem je jadralna padalka ugotovila, da ne bo imela zadostnega vzgona za kasnejšo vrnitev v sosednjo Italijo oz. preleta Kaninskega pogorja, zato se je odločila za zasilen pristanek v Podklopci. Na višini približno 30 metrov nad tamkajšnjim golf igriščem ji je nenadni sunek vetra zaprl jadralno padalo in posledično strmoglavila ter padla na tla; padalo se je zataknilo na drevo.

Pri ponesrečenem pristanku se je avstrijska jadralna padalka telesno poškodovala (sum poškodbe hrbtenice in drugih delov telesa). Kasneje so na kraju nezgode poleg bovških policistov posredovali tudi gasilci PGD Bovec in reševalci NMP ZD Tolmin, ki so poškodovanki nudili prvo pomoč. Zatem pa so jo prevzeli člani dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči z
Brnika in jo z vojaškim helikopterjem prepeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. O nesreči je Policija obvestila tudi preiskovalca letalskih nesreč in incidentov. Policisti PP Bovec bodo o vseh ugotovljenih dejstvih s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.