urednistvo@preteklih24.si

Voznico z več kot dvema promiloma alkohola v krvi pridržali

Policisti so med vikendom na številko 113 sprejeli 452 klicev, od tega je bilo 122 dogodkov takšnih, ki so zahtevali posredovanje policije.


Fotografija je simbolična

Vlomi in tatvine

Varnostnik trgovine v Brežicah je v petek pri tatvini zalotil 44-letnika, ki je nabral za deset evrov artiklov in jih nameraval odnesti mimo blagajne brez plačila.

Lastnik zidanice na Osrečju je v soboto dopoldne ugotovil, da so mu neznanci iz zidanice pobrali okoli dvajset metrov bakrenih žlebov.

V Krakovskem gozdu je lastnik gozda v soboto opazil, da so mu neznanci iz gozda odpeljali hlodovino,, pripravljeno za drva za kurjavo. Oškodovali so ga za okoli dvesto evrov.

V nedeljo so lastniki novogradnje v Gorenjev vrhu pri Dobrniču opazili poškodovana vrata hiše. Obvestili so policiste, ki so opravili ogled kraja in ugotovili, da so storilci v zadnjih dneh na silo vstopili v objekt in iz hladilnika odtujili suhomesnate izdelke v vrednosti okoli sto petdeset evrov. So pa povzročili bistveno več škode na novih vratih prostorov, kjer naj bi bilo škode za okoli dva tisoč evrov.

Mejne zadeve in tujci

Brežiški policisti, ki varujejo zeleno mejo, so v Brezju pri Veliki Dolini v nedeljo dopoldne ustavili osebni avtomobil hrvaških tablic. Pri kontroli voznika in dokumentov so ugotovili, da je vozilo najeto (rent-a-car) v Zagrebu, voznica, 37-letna državljanka ZDA, pa je v prtljažniku prevažala dva državljana Sirije. V delo so se vključili kriminalisti, ki so 37-letnico pridržali. Postopek s tujci še ni zaključen.

Prometna (ne)varnost

S prometno varnostjo je bilo povezanih 29 dogodkov. Šestkrat so policisti obravnavali prometne nesreče z materialno škodo in še trinajsti primerov trkov oziroma povoženj divjadi.

Metliški policisti so v petek zvečer zaradi nezanesljive vožnje v Metliki ustavili 53-letno voznico iz Hrvaške. Med postopkom so ji odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 1,03 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Voznico so pridržali, naslednji dan pa so jo privedli na okrajno sodišče.

V soboto zvečer so prometni policisti na Cikavi v Novem mestu obravnavali prometno nesrečo s pobegom. Po prvih ugotovitvah je okoli pol osme ure zvečer 56-letni voznik tovornega vozila zaradi premajhne varnostne razdalje trčil v pred seboj vozeči avtomobil. Ko si je ogledal škodo, je povzročitelj odpeljal naprej, brez da bi drugemu udeležencu posredoval podatke. Črnomaljski policisti so voznika in vozilo ustavili pri Jugorju. Odredili so mu preizkus alkoholiziranosti, ki ga je odklonil, prav tako je odklonil strokovni pregled.

V noči iz soboto na nedeljo, nekaj po polnoči, so novomeški policisti na relaciji od Petelinjeka proti Ratežu ustavljali voznika osebnega avtomobila, ki ni upošteval modre luči in sirene. Po nekaj minutah preganjana so voznika ustavili. 28-letniku so odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,61 mg/l alkohola v izdihanem zraku.

Kršitve javnega reda in miru

Policisti so obravnavali kršitev javnega reda in miru v zasebnem prostoru in šest kršitev na javnem kraju.

V petek popoldne je v nakupovalni center v Brežice prišel pijan 27-letnik, si nabral prehrambne artikle in nekaj alkoholne pijače in nameraval zapustiti trgovino brez plačila. To mu je preprečil varnostnik, ki je o tem obvestil policiste. 27-letnik je na kraju kričal in postajal agresiven in ker ni šlo drugače, so ga vklenili in odpeljali v pridržanje. Nabrane artikle so vrnili trgovini.

Požari

Na Žvabovem so v nedeljo popoldne zaradi požara v kuhinji posredovali gasilci, policisti so opravili ogled kraja. Po prvih ugotovitvah ogleda je začelo goreti pri pomivalnem stroju, ogenj pa se je razširil na kuhinjsko opremo. Škode je za nekaj tisoč evrov.

Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel so v petek poldne posredovali zaradi požara v naravnem okolju na poganškem hribu v Nove mestu. Zgorelo je okoli 750 kvadratnih metrov podrasti, gasilci pa so požar pogasili in preprečili nadaljnje širjenje.

Popoldne je zagorelo tudi v okolici Brezja, na kar so policiste opozorili iz policijskega helikopterja, ki je ravno izvajal redne mesečne naloge na območju policijske uprave Novo mesto. Požar podrasti na površini okoli dvesto kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.