urednistvo@preteklih24.si

Med prevračanjem vozila voznik padel iz vozila, vozilo pa je padlo nanj

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjem vikendu intervenirali v 144 primerih in na številko 113 prejeli 534 klicev. Obravnavali so eno prometno nesrečo v kateri je bila ena oseba huje telesno poškodovana, štiri prometne nesreče v katerih so bile štiri osebe lažje telesno poškodovane, 12 prometnih nesreč v katerih je nastala premoženjska škoda, zasegli pa so dve vozila.


Fotografija je simbolična

S področja kriminalitete so obravnavali poskus uboja, šest vlomov, pet tatvin, po en poskus uboja, grožnje, ponarejanje listin, lahke telesne poškodbe in kršitev nedotakljivosti stanovanja.

Zaradi kršitve javnega reda in miru so posredovali 17-krat.

11.2.2022:

V Kopru je neznani storilec vlomil v stanovanje. Kaj je iz stanovanja ukradenega se še ne ve, ker je oškodovanec hospitaliziran v bolnici.

V Kopru je bilo vlomljeno v eno od trgovin, kjer je storilec ukradel 300 evrov gotovine.

Na vstopu v državo se je na MP Sečovlje 51-letnik doma iz Ankarana izkazal s ponarejenim potrdilom o opravljenim HAG testom. Potrdilo so mu policisti zasegli, zanj pa bo podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje ponarejanje listin.

Ob 20.31 uri je 19-letni voznik osebnega avtomobila doma iz Vipave med Dekani in Vrtinami v desnem ovinku zapeljal naravnost izven vozišča in pristal v strugi reke Rižane. V nesreči je bil 22-letni sopotnik iz Nove Gorice lažje telesno poškodovan in je bil z reševalnim vozilom odpeljan v SB Izola. Vozniku je bil izdan plačilni nalog

V Hrpeljah so policisti z osebnim avtomobilom ustavili 20-letnega drž. Srbije, s prebivališčem v Sloveniji, ki ne poseduje vozniškega dovoljenja, zato so mu vozilo zasegli. Vozilo so mu zasegli, zanj pa sledi obdolžilni predlog.

V Prestranku je bil ustavljen 39-letni voznik osebnega avtomobila doma iz okolice Postojne. Gre za večkratnega kršitelja cestno-prometnih predpisov. Pri preverjanju pogojev za udeležbo v prometu so policisti ugotovili, da vozi v času veljavnega ukrepa začasnega odvzema vozniškega dovoljenja, zato
so mu vozilo zasegli. Vozniku je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti, ki ga je odklonil, med postopkom pa je žalil policiste in s kršitvijo kljub ukazom ni prenehal, zato so zanj odredili pridržanje po 109/2 čl. ZP. Za kršitev javnega reda in mira mu je bil izdan plačilni nalog, za ostale kršitve pa bo napisan obdolžilni predlog.

V Sežani so policisti ustavili 45-letnega voznika osebnega avtomobila, državljana Italije. Vozniku so odredili hitri test na droge, ki je bil pozitiven na opijate, zato mu je bil odrejen strokovni pregled, ki ga je
odklonil. Zanj je bil napisan obdolžilni predlog.

V Luciji so policisti ustavili 38-letno domačinko z osebnim avtomobilom, kateri je alkotest pokaza 0,68 mg/l alkohola. Voznici je bilo odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja.

Na parkirišču na Markovcu je zagorel osebni avtomobil Fiat Punto, ogenj pa se je razširil še na osebni avtomobil Citroen Berlingo in VW Tuareg. V požaru je Punto pogorel v celoti, Berlingo in Tuareg pa delno. Policisti z ogledom kraja niso ugotovili vzroka vžiga, izključeno pa je tudi, da bi bil vzrok kaznivo dejanje. Nastalo je skupno za 10.000 eur škode.

12.2.2022:

V Kopru je neznani storilec vlomil v enega od lokalov iz katerega je ukradel blagajno s 50 eur gotovine in kuverto s 1.000 evrov gotovine.

V okolici Sežane je bilo vlomljeno v bencinski servis. Policisti so ugotovili, da so storilci ukradli večjo količino cigaret različnih znamk in nekaj prigrizkov, točna škoda pa še ni znana

Ob 22.59 uri je 49-letni voznik osebnega avtomobila doma iz okolice Sežane vozil po lokalni cesti iz smeri Potoč proti Senožečam. Ker z vozilom ni vozil po desni strani smernega vozišča na takšni oddaljenosti od njegovega roba, da bi vozilo lahko varno in neovirano vozil, je zapeljal na travnato
površino, kjer je zapeljal na zemeljski nasip, nakar je vozilo dvignilo v zrak in ga obrnilo na levi bok. Vozilo je po padcu nazaj na vozišče začelo prevračati preko strehe na travnato površino, ki je pod nivojem vozišča, med prevračanjem vozila je voznik padel iz vozila, vozilo pa je padlo nanj. Izpod vozila sta ga rešila mimo vozeča voznika. V nesreči je bil voznik huje telesno poškodovan in je bil odpeljan v bolnico Izola, tekom noči pa je bil premeščen v KC Ljubljana. Policisti so ugotovili, da voznik med vožnjo ni uporabljal varnostnega pasu.

Ob 19.34 uri je bil OKC PU Koper obveščen o prometni nesreči na Pristaniški ulici v Kopru. Policisti so ugotovili, da je 35-letni drž. BiH doma iz Kopra, vozil osebni avtomobil po Pristaniški ulici v Kopru in zaradi nepravilne strani vožnje trčil s pnevmatiko v cestno razsvetljavo nakar ga je zaneslo in je trčil še v drevo. Vozniku je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,92mg/l, zanj bo napisan obdolžilni
predlog.

V Il. Bistrici je bil ustavljen 23-letni voznik osebnega avtomobila, kateremu je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti, katerega je odklonil. Domačina so policisti pridržali, zanj bo napisan obdolžilni predlog.

V Kopru je bil ustavljen 27-letni voznik osebnega avtomobila doma iz okolice Sežane. Vozniku je bil odrejen preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,26mg/l. Prav tako je bil vozniku odrejen hitri test na droge, ki je bil pozitiven na amfetamine in kokain, zato mu je bil odrejen strokovni pregled, ki ga je odklonil. Vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja, zanj bo napisan obdolžilni predlog.

13.2.2022:

Ob 23.35 se je na izstop iz države pripeljal 50-letni državljan Belgije, za katerega so policisti ugotovili, da je zanj izdan evropski priporni nalog za prijetje in predajo, ki ga je izdalo sodišče Nizozemske. Voznika so policisti privedli k preiskovalni sodnici, ki je zanj odredila pripor. Prav tako so policisti pri 47-letnemu sopotniku, drž. Belgije našli in zasegli manjšo količino prepovedane droge hašiš in zoper njega uvedli hitri postopek z izdajo odločbe o prekršku.

Poskus uboja 12. 2. 2022:

12. 2. 2022 ob 0.37 uri so bili policisti obveščeni o poskusu uboja na Spodnjih Škofijah, kjer sta se pred gostinskim lokalom sprla 59-letnik iz okolice Škofij in 46-letnik iz Kopra. Pri tem je 59-letnik z ostrim predmetom, najverjetneje nožem zabodel 46-letnika v predel trebuha in zbežal s kraja.

Poškodovanega 46-letnega državljana Slovenije so občani odpeljali v Splošno bolnišnico Izola, kjer je ostal na zdravljenju. Ugotovljeno je bilo, da poškodovani ni v življenjski nevarnosti. Preiskavo kaznivega dejanja poskusa uboja po 1. odstavku 115. člena KZ-1, v zvezi s poskusom po 34. členu KZ-1 so prevzeli kriminalisti SKP PU Koper.

Storilec je bil kmalu po dejanju prijet na naslovu stalnega prebivališča, kjer mu je bila odvzeta prostost in odrejeno 48-urno policijsko pridržanje, nakar je bil dne 13. 2. 2022, po vseh izvedenih preiskovalnih in drugih dejanjih, po usmeritvah ODT v Kopru, izpuščen na prostost.

Za kaznivo dejanje uboja je predpisana kazen zapora od petih do petnajstih let.

Ilegalne migracije

Na območju PU Koper so policisti v zadnjem vikendu obravnavali 17 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med RH in RS. Dva drž. Afganistana in dva drž. Pakistana so zaprosili za mednarodno zaščito in so bili odpeljani v Azilni dom, ostali ilegalci so vrnjeni oz. so še v postopku vračanja hrvaškim varnostnim organom.