urednistvo@preteklih24.si

Z več kot 200 km/h in ilegalnim prebežnikom v vozilu bežal pred policisti, trčil v policijsko vozilo in končal v priporu

V preteklih 48 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 360 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 85 nanašalo na kriminaliteto, 128 na javni red in mir, ter 112 na prometno varnost.


Fotografija je simbolična

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali 18 tatvin, 10 vlomov (v štirih primerih je ostalo pri poskusu) in 8 primerov poškodovanja tuje stvari. Posredovali so tudi v štirih primerih nasilja v družini, kjer pa obvestila še zbirajo.

Obravnavali so 22 prometnih nesreč z materialno škodo, 5 nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami in 2 nesreči s težjimi poškodbami. Dvanajstim večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so bila zasežena vozila.

Glede javnega reda in miru so intervenirali 39 krat na javnem kraju (dve osebi sta bili pridržani) in 23 krat v zasebnem prostoru (dve osebi sta bili pridržani).

Med 4. 2. 2022, od 6. ure in 6. 2. 2022, do 6. ure, policisti Policijske uprave Ljubljana med opravljanjem nalog varovanja državne meje niso izsledili in prijeli tujcev, ki bi nezakonito prestopili državno mejo.

Kriminaliteta
Vlomi:

V Komendi je bilo vlomljeno v hišo, od koder je bil odtujen nakit. Škoda znaša okoli 1500 evrov.

V Medvodah je bilo vlomljeno v klet, od koder je bil odtujen visokotlačni čistilec. Škoda znaša okoli 150 evrov.

V Centru je bilo vlomljeno v klet, od koder sta bili odtujeni kolesi znamke Giant in Trek. Škoda znaša okoli 1400 evrov.

V Centru je bilo vlomljeno v klet, od koder je bilo odtujeno kolo znamke Elios. Škoda znaša okoli 400 evrov.

Na Viču je bilo vlomljeno v klet, od koder je bilo odtujeno kolo znamke Special in električni skiro. Škoda znaša okoli 1500 evrov.

V Centru je bilo vlomljeno v lokal, od koder je bila odtujena gotovina. Škoda znaša okoli 500 evrov.

Preprečitev uradnega dejanja in nevarna vožnja v cestnem prometu:

Včeraj, okoli 19. ure so policisti na avtocesti pri Vrhniki opazili osebno vozilo z nameščenimi nemškimi registrskimi tablicami, ki je vozilo z večjo hitrostjo v smeri Ljubljane. Z merilnim sistemom Provida je bilo ugotovljeno, da je voznik na odseku, kjer je omejitev 80 km/h vozil s povprečno hitrostjo 128 km/h, zato so policisti voznika želeli zaustaviti s predpisanimi znaki. Voznik tega ni upošteval, ter se s pospešeno hitrostjo odpeljal v smeri severne ljubljanske obvoznice, ter nato naprej po štajerski avtocesti v smeri Maribora. Pri tem je na določenih odsekih vozil s povprečno hitrostjo preko 200 km/h, vozil preko vseh prometnih pasov in tako preprečeval patruljam, da bi ga ustavile. Med tem je ogrožal varnost vse udeležencev na cesti in tudi trčil v voznico osebnega vozila, ki pa se v nesreči ni poškodovala. Prav tako je trčil v službeno vozilo policije in vožnjo nadaljeval.

Zaradi varnosti prometa je bil ustavljen promet pred predorom Podmilj na Trojanah, česar pa voznik ni upošteval, ter zapeljal v predor, kjer so policisti pred njim zmanjševali hitrost z namenom ustavitve vozila. Voznik je zato trčil v službeno vozilo policije, ter ga potiskal pred sabo. Po uspešni ustavitvi so policisti pristopili do vozila, nato pa je voznik namerno zapeljal v policiste in trčil v dva policista, nato pa z vzvratno vožnjo silovito trčil še v službeno vozilo. Po trčenju je vozilo nevozno obstalo v tunelu. V dogodku so bili trije policisti lažje poškodovani.

Ugotovljeno je bilo, da je 23 letni državljan Turčije v vozilu prevažal tudi 22 letnega državljana Turčije, oba pa sta pred tem poskušala na mejnem prehodu mejo prestopiti brez dokumentov. 22 letnik je bil nastanjen v Center za tujce, 23 letniku pa je bila odvzeta prostost in bo zaradi suma storitve kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, ter nevarne vožnje v cestnem prometu priveden k preiskovalnemu sodniku.

Prometna varnost
Prometne nesreče:

V petek, okoli 10.30 so policisti bili obveščeni o prometni nesreči na Bakovniški ulici v Kamniku, v krožnem križišču, v kateri sta bili udeleženi voznica osebnega vozila in kolesarka. Ugotovljeno je bilo, da je voznica osebnega vozila zapeljala krožišče in izsilila prednost kolesarki, ki je v tem času pravilno pripeljala po krožišču. V trčenju se je kolesarka huje poškodovala, vendar njeno življenje ni ogroženo. Z reševalnim vozilom je bila odpeljana v UKC Ljubljana. Policisti še nadaljujejo z zbiranjem obvestil v zvezi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

V petek, okoli 18. ure je na gorenjski avtocesti pri izvozu Vodice v smeri Ljubljane prišlo do prometne nesreče v kateri sta bila udeležena dva voznika osebnega vozila. Ugotovljeno je bilo, da je voznik vozil v smeri Ljubljane, ko je zapeljal v levo in dvakrat trčil v odbojno ograjo, nato pa z vozilom obstal na zaviralnem pasu avtoceste. Čez nekaj minut je voznik speljal na vozni pas v trenutku, ko se je v isti smeri pripeljal drugi voznik osebnega vozila in trčil v njegov bok. Vozilo povzročitelja je obrnilo okoli svoje osi, pri tem pa je voznik padel iz vozila, ter huje poškodovan obležal ob varnostni ograji. Vozilo soudeleženega pa je odbilo najprej v odbojno ograjno na levi strani vozišča, nato pa še v ograjno na desni. Voznik se je lažje poškodoval. Zoper povzročitelja, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja bodo policisti uvedli prekrškovni postopek.

V soboto, malo po 10. uri je na štajerski avtocesti v smeri Maribora v predoru na Trojanah prišlo do naletnega trčenja petih vozil zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji. V nesreči je bil eden izmed voznikov lažje poškodovan. Zoper 3 voznike bodo policisti uvedli prekrškovni postopek. Zaradi odstranjevanja posledic prometne nesreče je bila avtocesta v smeri Maribora popolnoma zaprta do približno 12. ure. Promet je bil na izvozu Blagovica preusmerjen na regionalno cesto, pred zaporo pa je nastal tudi zastoj.

Včeraj, okoli 11.30 je v Dolenji vasi pri Kočevju prišlo do prometne nesreče katero je povzročila voznica osebnega vozila, katera je pričela prehitevati vozilo pred seboj medtem, ko je drugo vozilo že pričelo prehitevati njo. Sopotnica v vozilu je bila lažje poškodovana. Zoper povzročiteljico so policisti uvedli prekrškovni postopek.

Včeraj, nekaj pred 4. uro je v Trbovljah na Vodenski cesti prišlo do prometne nesreče v kateri sta bila udeležena voznik in voznica osebnega vozila. Nesrečo je povzročila voznica, ki je peljala iz smeri Vodenske ceste proti rondoju in zapeljala na nasprotni vozni pas, kjer je trčila v nasproti vozečega voznika. Oba voznika in sopotnica v vozilu so se lažje poškodovali. Zoper povzročiteljico so policisti uvedli prekrškovni postopek.

V petek, okoli 20. ure je na glavni cesti med Ribnico in Kočevjem v Stari cerkvi prišlo do prometne nesreče, kjer je voznica osebnega vozila trčila v pešca, ki je nenadoma stopil pred vozilo izven prehoda za pešce. Pešec, ki je bil vidno pod vplivom alkohola se je v nesreči lažje poškodoval. Zoper povzročitelja so policisti uvedli prekrškovni postopek.