urednistvo@preteklih24.si

Policisti PU Nova Gorica v 14 dnevni preventivni akciji zaznali 54 kršitev nepravilne uporabe mobilnih telefonov med vožnjo in 161 kršitev neuporabe varnostnih pasov

Na območju celotne Slovenije je od 10. do 23. januarja 2022 potekala nacionalna akcija Varno brez telefona v prometu, ki jo je tudi letos koordinirala Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) v  sodelovanju s Policijo glede ozaveščanja o nevarnostih udeležbe v prometu in sočasne uporabe telefona, tako pri voznikih motornih vozil, koles kot tudi pešcev in drugih udeležencev v prometu.


Fotografija je simbolična

Policisti PU Nova Gorica so poostreno nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Policisti so preverjali sočasno uporabo telefona pri udeležbi v prometu, pri čemer bomo pozorni tako na prekrške voznikov kot tudi drugih prometnih udeležencev, kot so pešci in
kolesarji. Zadnja leta se uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo povečuje. Takšno ravnanje pa ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost.

Poleg tega pa so policisti ob svojem rednem delu poostreno nadzirali tudi, ali vozniki in potniki pravilno uporabljajo varnostne pasove in zadrževalne sisteme pri prevozu otrok, s čimer želimo povečati uporabo varnostnega pasu v osebnih avtomobilih (še posebej na zadnjih sedežih), v tovornih vozilih in v avtobusih ter zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Pri najhujših prometnih nesrečah namreč vedno znova ugotavljamo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledneje uporabljali varnostni pas.

V omenjenem poostrenem nadzoru so policisti PU Nova Gorica ugotovili skupno 54 kršitev nepravilne uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšuje vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo oziroma zmožnost obvladovanja vozila; 52-im kršiteljem je bil izdan plačilni nalog, 2 sta bila opozorjena. Prav tako so policisti ugotovili tudi 161 kršitev zaradi neuporabe varnostnih pasov. Zaradi tovrstnih kršitev so policisti 103 kršiteljem izrekli predpisano globo, 58 kršiteljem pa izrekli opozorilo.