urednistvo@preteklih24.si

Na prehodu za pešce trčil v 12 in 14-letni dekleti

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjem vikendu intervenirali v 120 nujnih primerih in na številko 113 prejeli skupno 337 klicev. Obravnavali so 37 prometnih nesreč z materialno škodo in 2 z lažjimi poškodbami, zasegli so 1 vozilo. S področja kriminalitete so obravnavali 7 tatvin in 2 ponarejanja listin, zaradi kršitev javnega reda je bilo 10 intervencij.


Fotografija je simbolična

14.1.2022

Na mejnem prehodu Starod so policisti pri vozniku tovornega vozila, državljanu BiH, odkrili ponarejen CMR (lažna vsebina) z namenom, da se izogne kršitvi omejitve tranzitnega prometa po G1/7. Sledi mu kazenska ovadba.

Pri Izoli je nekdo z delovnega stroja znamke Taheuchi TB235 odmontiral planirno žlico in rotacijski Power tilt. Javno podjetje je oškodovano za 10.000 evrov.

Ob 20.45 je v eni od koprskih trgovin moški kršil javni red in mir. Ker se ni umiril, so mu odredili pridržanje. Izdan mu je bil plačilni nalog zaradi kršitev zakona o javnem redu in miru, kršitev ZZasV in hitri postopek.

Ob 23. uri je 46-letnemu vozniku osebnega avtomobila v Pivki odrejen alkotest pokazal 0,76 mg/l. Sledi mu obdolžilni predlog.

15.1.2022

Ob 0.45 so policisti v Kopru ustavili 27-letnega voznika osebnega avtomobila. Odrejen preizkus alkoholiziranosti je pokazal 0,0 mg/l alkohola, opravljen hitri test na droge pa je bil pozitiven na kanabis. Odrejen strokovni pregled je zavrnil, v postopku je izročil manjšo količino zelenih posušenih rastlinskih delcev. Snov je bila zasežena in bo poslana na ekspertizo. Sledi obdolžilni predlog.

V Piranu je nekdo ukradel zaklenjeno električno kolo znamke KTM. Lastnik je oškodovan za 1900 evrov.

Ob 14.13 je na Šmarski cesti v Kopru 70-letni voznik osebnega avtomobila zaradi prekratke varnostne razdalje trčil v pred seboj vozeči avtomobil, ki ga je vozil tri leta mlajši voznik. Povzročitelju je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,56 mg/l. Sledi obdolžilni predlog.

Ob 17.39 so policisti bili obveščeni, da sta v Postojni povožena dva pešca. Policisti so z ogledom kraja ugotovili, da je 73-letni domačin z osebnim avtomobilom vozil po Ljubljanski cesti (od krožišča pri zdravstvenem domu proti centru) in pri avtobusni postaji Postojna z vozilom trčil v 12- in 14-letni dekleti, ki sta prečkali cesto na prehodu za pešce. Po prvih podatkih je 14-letnica huje poškodovana (zlom desne stegnenice). Glede na težo poškodb sledi ustrezen ukrep.

Ob 23.20 so policisti bili obveščeni, da je na Šaredu v kanalu osebni avto, v njem pa nekdo spi. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je v vozilu 45-letnik, kateremu je odrejeni preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,73 mg/l alkohola. Sledi mu obdolžilni predlog.

16.1.2022

Nekaj čez polnoč so policisti v Portorožu ustavili 40-letnega voznika mopeda. Odrejen hitri test na droge je bil pozitiven, strokovni pregled je odklonil. Med postopkom so mu zasegli približno 25 g prepovedane droge konoplje. Sledi mu obdolžilni predlog in plačilni nalog.

Na mejnem prehodu Dragonja so policisti odkrili dva ponarejena PCR testa. Obema državljanoma Slovenije sledi kazenska ovadba.

Ob 5.58 so policisti bili obveščeni, da je v predoru Dekani vozilo na strehi, predor pa zato zaprt. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je 32-letni voznik zaradi vožnje preblizu desnemu robu (od Kozine proti Kopru) trčil v zadnji varnostni meh in se prevrnil na streho ter drsel še 70 metrov. Po nesreči je kraj zapustil. Policisti še zbirajo informacije o dogodku, pregledali bodo posnetke kamer. Uveden bo postopek zaradi napačne strani vožnje, zapustitve kraja prometne nesreče in hoje po avtocesti.

Ob 13.30 se je na lokalni cesti iz Otošč proti Razdrtemu vžgalo vozilo. Na kraj so takoj odšli gasilci. Ugotovljeno je bilo, da je 30-letni voznik peljal osebni avto, ki je neregistriran, nezavarovan in brez registrskih tablic. Med vožnjo mu je zagorel izpušni sistem, zato je zapeljal desno izven vozišča na neutrjeno bankino, nakar je vozilo zdrsnilo dva metra navzdol. Po zaustavitvi je vozilo skoraj v celoti zgorelo. Izdan mu je bil plačilni nalog (za kršitev 35/5-3 ZprcP, 52/6-1-4 ZMV in 46/1-2-1 ZOZP).

V Preložah pri Lokvi je nekdo z dvorišča ukradel motorno kolo znamke Yamaha YZ250F Cross, modro-bele barve, vredno 1750 evrov.

Izolski policisti so zaradi suma, da je predelana konstrukcijska hitrost, zasegli skuter Piagio ZIP 25. Odrejen je bil izredni tehnični pregled. 16-letnik poleg tega na znake za zaustavitev ni takoj ustavil, vozil je tudi brez zaščitne čelade.

Ob 21.40 so na Škofijah ustavili 35-letno voznico osebnega avtomobila, državljanko Italije, kateri je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,60 mg/l alkohola. Odrejeno ji je bilo pridržanje, sledi obdolžilni predlog.

Ob 23.50 je policist ustavljal vozilo na Piranski cesti v Kopru. 41-letni voznik je ob ustavljanju nekoliko pospešil hitrost in zapeljal proti policistu, ki je odskočil na pločnik. Vozniku je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,44 mg/l alkohola, odrejen je bil tudi strokovni pregled za droge. Obravnava se kaznivo dejanje Preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, v primeru pozitivnega rezultata strokovnega pregleda pa še kaznivo dejanje Nevarna vožnja.

Prometna varnost

V zadnjem vikendu so policisti na območju PU Koper ustavili 200 voznikov in jim odredili preizkus alkoholiziranosti. 14 odrejenih preizkusov alkoholiziranosti je bilo pozitivnih, enemu so odvzeli vozniško dovoljenje, eni voznici pa so odredili pridržanje.

Ilegalne migracije

Policisti so na območju Policijske uprave Koper v zadnjem vikendu obravnavali 18 ilegalnih prehodov državne meje: v petek v Gračišču 6 državljanov Afganistana, pri Podgorju 3 državljane Pakistana in 1 državljana Irana, v soboto pa pri Sv. Antonu 8 državljanov Turčije.