urednistvo@preteklih24.si

Novogoriški kriminalisti preiskujejo umor 26-letnika

V torek,11. januarja ob 7.33 uri je bila Policija s strani občana obveščeni o najdbi moškega, ki ni kazal znakov življenja, na potki nad železniškim predorom na koncu Streliške poti, v Novi Gorici, tik ob državni meji s sosednjo Italijo. Poleg pokojnega se je nahajalo tudi kolo. V nadaljevanju je bilo z zbiranjem obvestil in ogledom kraja ugotovljeno, da je mlajšega moškega, ki ni kazal znakov življenja, nad omenjenim železniškim predorom naključno našla državljanka Republike Italije med sprehodom po makadamski poti, ki vodi iz ki vodi iz Italije na Streliško pot pod Kostanjevico.


Fotografija je simbolična

Takoj po najdbi trupla je tuja državljanka na pomoč poklicala tamkajšnje stanovalce, ki so o najdbi trupla moškega obvestili Policijo. Na kraj so prišli tudi slovenski in italijanski reševalci. Kmalu po prejetem obvestilu so bili na kraj napoteni policisti in kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica, ki so kraj varnostnega dogodka zavarovali in izvedli prve nujne preiskovalne ukrepe.

Poleg policistov in kriminalistov sta se ogleda kraja udeležili tudi preiskovalna sodnica okrožnega sodišča, ki je na kraju opravila oz. odredila določena preiskovalna dejanja, in okrožna državna tožilka iz Nove Gorice. Tekom popoldneva istega dne je bila v sklopu identifikacijskega postopka ugotovljena in dokončno potrjena identiteta pokojnega. Ugotovljeno je bilo, da gre za 26-letnega moškega, državljana Republike Slovenije. S strani preiskovalne sodnice Okrožnega sodišča v Novi Gorici je bila odrejena sodna obdukcija, ki so jo v sredo, 12. januarja 2022, opravili na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. Prve ugotovitve sodne obdukcije kažejo, da je šlo za nasilno smrt.

Poleg tega so kriminalisti, kriminalistični tehniki in forenziki v nadaljevanju ogleda kraja dejanja opravljali temeljit ogled in zavarovali številne sledi in dokaze. Za ogled kraja dejanja je bil poleg vseh kriminalistično tehničnih ukrepov ter dejanj uporabljen tudi policijski dron (brezpilotni zrakoplov). V okviru ogleda je sodeloval tudi vodnik službenega psa za iskanje bioloških sledi. Vzporedno z nujnimi preiskovalnimi dejanji so policisti pri občanih zbirali obvestila in opravili številne operativne naloge. Okoliščine oz. motiv, zakaj je prišlo do opisanega kaznivega dejanja, bodo novogoriški kriminalisti poskušali ugotoviti v nadaljevanju preiskave. Sočasno so bili o najdbi trupla obveščeni tudi italijanski varnostni organi, ki pri preiskavi vseskozi intenzivno sodelujejo s slovensko policijo in izvajajo podobne naloge tudi na njihovem območju. Kriminalistična preiskava poteka v smeri suma storitve kaznivega dejanja umora (po četrtem odstavku 116. člena KZ-1), predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Preiskava na obeh straneh državne meje je intenzivna in v polnem teku. Drugih podrobnosti v tem trenutku zaradi interesa kriminalistične preiskave in ugotavljanja vseh okoliščin smrti pokojnega tako v Republiki Sloveniji, kot tudi kriminalistične preiskave v Republiki Italiji ter kriminalistične taktike in metodike dela, širši javnosti ne moremo posredovati oz. jih bomo samoiniciativno posredovali takoj, ko bomo celoviteje preiskali to nasilno kaznivo dejanje.