urednistvo@preteklih24.si

Kar štirje močno vinjeni vozniki povzročili prometne nesreče

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 56 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 184 klicev. Obravnavali so pet prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda in zasegli avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja.


Fotografija je simbolična

Posredovali so zaradi 16 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih.

S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj groženj, poskusa goljufije, ponarejanja
listin in tatvin.

PROMETNA VARNOST

Povzročitelj nesreče z dvema promiloma alkohola

Nekaj pred 18. uro so policisti bili obveščeni o prometni nesreči v Krškem, kjer naj bi voznik osebnega avtomobila trčil v objekt ob stanovanjski hiši. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 49-letni voznik zaradi nepravilne strani vožnje izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste po travnati površini in trčil v objekt. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,95 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo, zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so mu izdali plačilni nalog in o vožnji pod vplivom alkohola z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Z 1,5 promila alkohola v krvi trčil v prometni znak in odpeljal s kraja nesreče

O prometni nesreči na Šmihelski cesti v Novem mestu so bili novomeški policisti obveščeni okoli 18. ure. Voznik osebnega avtomobila naj bi trčil v prometni znak in odpeljal s kraja nesreče. Na podlagi zbranih obvestil so pobeglega voznika izsledili. Opravili so ogled in ugotovili, da je 59-letni voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje po levi strani vozišča izgubil oblast nad vozilom, zapeljal na otok za umirjanje prometa in trčil v prometno signalizacijo. V litru izdihanega zraka je imel 0,73 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in napisali obdolžilni predlog.

Tudi povzročiteljica nesreče v Brestanici pod vplivom alkohola

Policisti PP Krško so bili okoli 20. ure obveščeni o nevarni vožnji voznice osebnega avtomobila, ki naj bi z vozilom vijugala po vozišču, potem pa povzročila prometno nesrečo in nadaljevala z vožnjo. Na podlagi opisa vozila so jo izsledili in ustavili. Opravili so ogled in ugotovili, da je 48-letna kršiteljica v Brestanici v krožnem križišču izgubila oblast nad vozilom, zapeljala s ceste in trčila v drog javne razsvetljave. Povzročiteljica, ki se v nesreči ni poškodovala, je imela v litru izdihanega zraka 0,42 miligramov alkohola (0,9 g/kg). Odvzeli so ji vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo, zaradi kršitve izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Policisti PP Trebnje so okoli 14. ure med kontrolo prometa v Šentrupertu ustavili voznika osebnega avtomobila Renault Clio in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 46-letni kršitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 0,77 miligramov alkohola. Neregistriran in nezavarovan avtomobil, na katerem ni bilo nameščenih registrskih tablic, so zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Vozniki pod vplivom alkohola so letos na območju Policijske uprave Novo mesto povzročili že 149 prometnih nesreč, kar je 19% več kot lani. V teh nesrečah sta dve osebi izgubili življenje, 14 jih je utrpelo hude poškodbe, še 60 je bilo lažje poškodovanih.

Od leta 2013 je na cestah na območju PU Novo mesto v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki, ki so vozili pod vplivom alkohola, umrlo 28 ljudi.