urednistvo@preteklih24.si

Prijet pri poskusu cepljenja z osmim odmerkom cepiva proti COVID-19

Kriminalisti so zaradi manipulacije pri cepljenju proti bolezni COVID-19 kazensko ovadili pet moških iz območja Gorenjske in Ljubljane. Peterica je osumljena kaznivega dejanja overitve lažne vsebine.


Fotografija je simbolična

Glede na zbrana obvestila, se je prvoosumljeni v zadnjih dveh mesecih v različnih terminih na cepilnem mestu identificiral v imenu preostalih osumljencev in se zanje cepil. Na ta način je zaradi pridobivanja EU COVID potrdila pristojni zdravstveni organ spravil v zmoto. Za tri soosumljene je do prijetja prejel 1 odmerek cepiva (na drugega je bil naročen), za četrtega in za sebe pa je že prejel oba odmerka cepiva. Moški je tako prejel sedem odmerkov cepiva, prijet pa je bil pri poskusu osmega cepljenja. Zanj je bilo odrejeno pridržanje. S kazensko ovadbo je bil prejšnji teden priveden na pristojno sodišče, ki je zanj odredilo pripor. Prvoosumljeni je za prejeta cepiva prejel nizko plačilo, pri čemer je bilo ugotovljeno še, da je četverica za svojo korist izrabila njegovo stisko in osebne okoliščine ter ga kljub možnim posledicam za njegovo zdravje napeljala k izvršitvi kaznivega dejanja.

Kdor spravi pristojni organ ali notarja v zmoto in s tem doseže, da ta v javni listini, zapisniku, knjigi ali poslovni listini potrdi kar koli lažnega, kar naj bi bil dokaz v pravnem prometu, se kaznuje z zaporom do treh let.

Enako se kaznuje tudi, kdor uporabi javno listino, zapisnik, knjigo ali poslovno listino iz prejšnjega odstavka, čeprav ve, da je lažna.