urednistvo@preteklih24.si

Po padcu prevozil moškega, ki je na kraju umrl in zapustil kraj dogodka

V preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 110 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 27 nanašalo na kriminaliteto, 30 na javni red in mir, ter 35 na prometno varnost.


Fotografija je simbolična

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali drzno tatvino, 4 tatvine, poskus vloma in 3 primere poškodovanja tuje stvari.

Pri prometni varnosti so obravnavali 9 prometnih nesreč z materialno škodo, 3 nesreče z lahkimi telesnimi poškodbami in nesrečo, v kateri je umrl potnik v kombiju.

Glede javnega reda in miru so intervenirali 8 krat na javnem kraju in 9 krat v zasebnem prostoru.

Kriminaliteta

Kazniva dejanja preprečitve uradnega dejanja, nevarne vožnje in prepovedanega prehoda čez državno mejo ali ozemlje države
V nedeljo, okoli 20.10 so koprski policisti na Kozini ustavljali kombinirano vozilo Peugeot Boxer, ljubljanske registracije, ki na znake ni ustavljal, temveč je zapeljal na avtocesto proti Ljubljani. Na zelo kratki razdalji pred njim je peljal osebni avto Opel Astra. Osebni avto so policisti ustavili na izvozu za Senožeče, medtem ko je voznik kombija pospešeno peljal naprej proti Ljubljani.

Policisti so pričeli s sledenjem in ga na avtocesti skušali večkrat ustaviti z zmanjševanjem hitrosti, blokirali so tudi izvoze. Voznik je vseskozi vozil nevarno in z veliko hitrostjo, tudi preko 180 km/h. Pri Brezovici je trčil v dve službeni vozili policije, kljub temu je z vožnjo nadaljeval do izvoza na Tržaško cesto. Pri tem je še večkrat trčil v službeni vozili, ki sta ga z upočasnjevanjem hitrosti želeli ustaviti. Zapeljal je z ljubljanske obvoznice in nadaljeval z vožnjo po Tržaški cesti proti centru Ljubljane. Med vožnjo je manevriral levo in desno in preprečeval policijskim vozilom, da bi ga prehiteli. V semaforiziranem križišču na koncu Tržaške ceste je trčil v vozilo občana, ki je stal pri rdeči luči na semaforju, po trčenju pa je kombi odbilo v levo in je čelno trčil v drog semaforja.

V trčenju je umrl 22-letni državljan Turčije, ki se je še s petimi državljani Turčije nahajal v tovornem delu vozila. Vsi potniki pa so bili v nesreči huje poškodovani, vendar njihovo življenje ni ogroženo. Lažje je bil poškodovan tudi 18-letni voznik, državljan Kosova, s prebivališčem na območju Postojne, ki je vozil najeto kombinirano vozilo. Odrejen mu je bil strokovni pregled za droge, zdravila in alkohol. Udeleženi voznik v katerega je trčil v nesreči ni bil poškodovan. Po do sedaj znanih podatkih je vseh šest tujcev, državljanov Turčije, nezakonito prestopilo državno mejo. Policisti so opravili ogled kraja prometne nesreče, na katerem sta bila prisotna tudi državni tožilec in preiskovalni sodnik.

V osebnem avtomobilu, za katerega policisti sumijo, da je bil predhodnica kombiniranega vozila, so bili identificirani trije Postojnčani, stari 18, 19 in 18 let. Vsem trem je bilo odrejeno pridržanje.

Vsi postopki še potekajo in zbirajo se obvestila glede dogajanja ponoči. Trenutno se obravnava več kaznivih dejanj, in sicer nevarne vožnje (po čl. 324 KZ-1), preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi (po čl. 299 KZ-1) in prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države (po čl. 308 KZ-1). O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

V sledenju kombija so sodelovali policisti Policijske uprave Koper, Uprave avtocestne policije, Specializirane enote za nadzor državne meje in Policijske uprave Ljubljana. Poškodovani sta bili dve vozili policije, policisti pa pri trčenjih niso bili poškodovani.

Dogodek v katerem je na območju Most umrl 71 letni moški Ljubljanski policisti in kriminalisti so preko vikenda obravnavali dogodek, v katerem 70 letni voznik z vozilom povozil 71 letnega moškega. Po do sedaj zbranih obvestilih je voznik, v soboto, 18. 12. 2021, okoli 20.30 pripeljal potnika na Trpinčevo ulico v Ljubljani. Potnik je izstopil iz vozila, nato pa ob vozilu padel po tleh. Voznik ga je pri manevriranju z vozilom prevozil. Potnik je zaradi poškodb na kraju umrl, voznik pa je s kraja odpeljal, ne da bi mu nudil pomoč ali koga obvestil o nesreči. Voznik je bil naslednji dan zvečer izsleden na območju Litije. Policisti so mu odvzeli prostost, zasegli so vozilo in nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah dogodka. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Prometna varnost
Prometne nesreče:

Včeraj, okoli 18. ure se je na cesti v naselju Rovtarske Žibrše zgodila prometna nesreča, v kateri je bila samoudeležena voznica osebnega vozila, ki je zaradi vožnje preblizu roba zapeljala s ceste v jarek, kjer se je vozilo prevrnilo. Pri tem se je lažje telesno poškodovala. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, nekaj po 18. uri se je v semaforiziranem križišču Želodnik-Krtina zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznika osebnih vozil. Po do sedaj zbranih obvestilih je do prometne nesreče prišlo, ker je voznik zaradi prekratke varnostne razdalje trčil v zadnji del vozila, ki se je pred njim ustavilo zaradi razmer v prometu. Pri tem so se udeležena voznica in potnika v njem vozilu lažje telesno poškodovali. V postopku je preizkus alkoholiziranosti pri vozniku pokazal 1.05 mg/l alkohola v litru izdihanega zraka, v nadaljevanju je bil zoper njega odrejen tudi strokovni pregled. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja nevarne vožnje. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.