urednistvo@preteklih24.si

Koprski policisti v preteklem koncu tedna obravnavali kar 77 ilegalnih prebežnikov

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjem vikendu intervenirali v 138 nujnih primerih in na številko 113 prejeli skupno 482 klicev. Obravnavali so 11 prometnih nesreč z materialno škodo, zasegli so 5 vozil. S področja kriminalitete so obravnavali 8 tatvin, 5 vlomov, 3 poškodovanja tuje stvari in kaznivo dejanje nasilja v družini. Zaradi kršitev javnega reda je bilo 11 intervencij.


Fotografija je simbolična

Petek, 10. 12.

Neznani storilec je preko noči vlomil v poslovne prostore podjetja v Kopru in iz notranjosti odtujil 6 prenosnih računalnikov. Škode je za 3.000 evrov, sledi kazenska ovadba.

Ob 15.51 so koprski policisti 37-letnemu vozniku osebnega avtomobila odredili hitri test za prepoznavo simptomov vožnje pod vplivom mamil, ki ga je odklonil. Ker je voznik v nadaljevanju odklonil še strokovni pregled so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo. Sledi obdolžilni predlog.

Ob 16. uri so policisti 50-letnemu vozniku zasegli motorno kolo Piaggio Vespa, saj ga je vozil brez vozniškega dovoljenja. Zoper voznika sledi obdolžilni predlog sodniku za prekrške.

Na mejni prehod Dragonja se je ob 17. uri pripeljal 31-letni voznik, za katerega so policisti ugotovili, da vozi brez vozniškega dovoljenja. Vozilo mu je bilo zaseženo, sledi obdolžilni predlog.

Ob 19.39 je v Seči prišlo do prometne nesreče, ki jo je povzročil 50-letni državljan Avstrije. Policisti so ugotovili, da je povzročitelj vozil preblizu sredine in pri tem oplazil vozilo 39-letne voznice, ki je pravilno pripeljala nasproti. Policisti so voznikoma odredili preizkus alkoholiziranosti, ki je pri povzročitelju pokazal rezultat 0,70 mg/l, zato je bilo zoper njega odrejeno pridržanje. Kasneje je bil z obdolžilnim predlogom priveden k dežurni sodnici za prekrške.

Izolski policisti so v večernih urah obravnavali kaznivo dejanje nasilja v družini. Nasilnemu moškemu so izrekli prepoved približevanja partnerki, zoper njega pa bo v nadaljevanju podana še kazenska ovadba.

Sobota, 11. 12.

Ob 0.36 je javni red in mir na bencinski črpalki na Kozini kršil 53-letni moški, ki je vpil in žalil uslužbenko. Umiril se ni niti na pozive policistov, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva. Kršitelju je bil izdan plačilni nalog.

Izolski policisti so ob 17.30 obravnavali 19-letnega voznika, ki je osebni avtomobil vozil brez vozniškega dovoljenja. Vozilo so mu zasegli, zoper njega pa sledi obdolžilni predlog.

Na Kopališkem nabrežju v Kopru so policisti ob 20.30 ustavili 43-letnika, ki je v postopku odklonil hitri test za prepoznavo simptomov vožnje pod vplivom mamil in strokovni pregled. Policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo, zoper njega pa sledi obdolžilni predlog.

Ob 22.35 so koprski policisti v Pradah ustavili 40-letnega voznika osebnega avtomobila, ki mu je alkotest pokazal rezultat 0,67 mg/l. Začasno mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja. Sledi obdolžilni predlog.

Postojnski policisti so ob 22.20 posredovali zaradi preglasne glasbe v zasebnem stanovanju v Postojni. 20-letnemu kršitelju so zaradi kršitev določil Zakona v varstvu javnega reda in miru izdali plačilni nalog.

Nedelja, 12. 12.

Koprski policisti so ob 12.21 ustavili 39-letnega voznika, ki je vozil osebni avtomobil v času veljavnosti ukrepa prepoved vožnje. Policisti so mu avtomobil zasegli, sledi obdolžilni predlog.

Ob 15.42 so policisti v Seči ustavili 43-letnega moškega, ki je vozil moped (25 ccm). Odrejen alkotest je vozniku pokazal rezultat 0,70 mg/l. Moškemu so policisti odredili pridržanje in mu izdali plačilni nalog.

Ob 22.15 je bil v Cepkih ustavljen 42-letni voznik osebnega avtomobila, kateremu je alkotest pokazal rezultat 0,78 mg/l. Prepovedana mu je bila nadaljnja vožnja, sledi obdolžilni predlog.

Ponedeljek, 13. 12.

Ob 0.30 so policisti posredovali v mandraču v Piranu, od koder je iz zasidranega plovila, prihajala glasna glasba. Policisti so ugotovili, da je določila Zakona o varstvu javnega reda in miru kršil 29-letni domačin, kateremu so policisti izdali plačilni nalog.

Preko noči je neznani storilec vlomil v gostinski lokal v Izoli. Policisti na kraju še opravljajo ogled, sledi kazenska ovadba.

Poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov

Policisti so tekom vikenda na območju celotne PU Koper izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov motornih vozil. Skupno je bilo odrejenih 164 preizkusov alkoholiziranosti, 8 od preizkušenih voznikov je vozilo pod vplivom alkohola (najvišji rezultat 0,78 mg/l). Zoper alkoholizirane voznike bodo podani obdolžilni predlogi sodniku za prekrške.

Vse voznike opozarjajo in pozivajo, naj ne uživajo alkoholnih pijač, ko sedejo za volan. S poostrenimi nadzori nad vozniki bodo namreč policisti nadaljevali ves december.

Ilegalne migracije

V preteklem vikendu so policisti skupno obravnavali 77 ilegalnih prebežnikov, ki so nezakonito prestopili državno mejo;

V petek so policisti obravnavali 43 oseb; pri Sušaku so prijeli 4 državljane Kosova, pri Kozjanah je bilo prijetih 14 državljanov Afganistana in 3 državljani Pakistana; v Predloki prijet 1 državljan Afganistana; na Briču sta izven mejnega prehoda nedovoljeno vstopila 2 državljana Kitajske z urejenim bivanjem v Italiji; pri Novokračinah so prijeli 2 državljana Kube; v Dolenjah pri Jelšanah so bili prijeti 3 državljani Turčije; na Gomancih prijet 1 državljan Bangladeša; pri Podpeči prijetih 5 državljanov Agfanistana in 3 državljani Maroka; na Rakitovcu pa so prijeli 2 državljana Afganistana, 2 državljana Pakistana in 1 državljana Nepala. 3 osebe so zaprosile za azil, 2 mladoletnika sta bila nastanjena v center za tujce, ostali pa so bili vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

V soboto so policisti skupno obravnavali 21 oseb, ki so nezakonito prestopile državno mejo; na Rakitovcu so prijeli skupino 12 državljanov Afganistana in 1 državljana Somalije; v Rodiku so prijeli 2 državljana Pakistana in 1 državljana Indije; v Dolenjah pri Jelšanah pa je bilo prijetih še 5 državljanov Turčije. Vse osebe bodo po postopkih vračane hrvaškim varnostnim organom.

V nedeljo so policisti skupno obravnavali 6 oseb, ki so nezakonito vstopile na območje Slovenije; zjutraj so v luki Koper obravnavali 4 državljane Sirije, ki so zaprosili za mednarodno zaščito; pri Podgorju pa sta bila prijeta državljan Afganistana in državljan Turčije.

Danes zjutraj do 6. ure so policisti obravnavali še 7 oseb, ki so nezakonito prestopile državno mejo. Pri Brežcu so namreč prijeli 5 državljanov Indije in 2 državljana Nepala.