urednistvo@preteklih24.si

Gorski plezalec padel v globino in se nekaj deset metrov kotalil v dolino

V soboto, 20. novembra ob 14.07 uri, so policisti bili obveščeni o nesreči plezalca v Gradiški Turi (Občina Vipava). Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da se je 43–letnemu plezalcu med plezanjem v steni okrušil oprijemek in posledično padel v globino in se nekaj deset metrov kotalil v dolino ter se poškodoval (sum zloma stegnenice). Kasneje so na kraju nesreče posredovali reševalci GRS Tolmin – skupina Ajdovščina in GRS Ljubljana.


Fotografija je simbolična

Poškodovanca so na kraju oskrbeli in na klasičen način prenesli v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci NMP ZD Ajdovščina. Po nudeni oskrbi na kraju so ga reševalci z reševalnim vozilom prepeljali na nadaljnje zdravljenje v s splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici. Policisti PP Ajdovščina so na podlagi vseh ugotovljenih dejstev tujo krivdo izključili in bodo o dogodku s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Pod vrhom Krna se je poškodoval 56-letni jadralni padalec

V soboto, 20. novembra ob 14.47 uri, so policisti bili obveščeni, da se je pod vrhom Krna (Občina Kobarid) pri ponesrečenem vzletu poškodoval 56–letni jadralni padalec. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je do poškodbe prišlo še pred vzletom z jadralnim padalom, saj mu je bočni sunek vetra zaprl kupolo padala zaradi česar je padel po strmem kamnitem pobočju (približno 50 metrov pod vrhom gore Krn). Pri padcu si je poškodoval levo nogo. Posredovali so reševalci GRS Tolmin in posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo reševalcev na krovu, ki so poškodovanca prepeljali na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico v Jesenice. Policisti PP Bovec so glede na sedanje ugotovitve tujo krivdo izključili.

Vlomili v stanovanjsko hišo na Ajdovskem

Včeraj, 21. novembra popoldne, so policisti PP Ajdovščina obravnavali vlom v času zadnjega vikenda v eno od stanovanjskih hiš v naselju Col (Občina Ajdovščina). Na kraju je bilo ugotovljeno, da je vlomil v omenjeni objekt v času odsotnosti stanovalcev in iz objekta ukradel gotovino in nekaj zlatnine. Okoliščine kaznivega dejanja policisti še preiskujejo in bodo po zaključku preiskave podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Prav tako so policisti PP Nova Gorica med vikendom oz. v soboto, 20. novembra dopoldne, obravnavali vlom v nenaseljeno stanovanjsko hišo v Solkanu. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec v zadnjih dneh vlomil skozi okno v omenjeni objekt in vstopil v notranjost. Storilec je pregledal notranje prostore in pri tem našel in si prilastil več kosov srebrnega in zlatega nakita ( verižice, zapestnice, uhani ) in oškodovancem povzročil za nekaj tisoč evrov materialne škode. Okoliščine kaznivega dejanja Policija še preiskuje.

Poškodovanje tuje stvari

Policisti PP Nova Gorica so včeraj, 21. novembra, obravnavali poškodovanje osebnega vozila na parkirišču blizu spominskega parka na Cerju. Po sedaj zbrani podatkih je neznani storilec včeraj zgodaj popoldne razbil steklo na levih vratih avtomobila, ki je bil parkiran ob cesti, ki vodi proti stolpu na Cerju. Po storjenem kaznivem dejanju je nepridiprav odšel neznano kam. Iz notranjosti vozila ni bilo ničesar ukradenega, na vozilu je nastala materialna škoda. Novogoriški policisti bodo po zaključku preiskave podali kazensko ovadbo (poškodovanje tuje stvari, po 220. členu KZ-1) na Državno tožilstvo v Novi Gorici.

Tatvina gotovine iz garderobne omarice

Policisti PP Nova Gorica so v soboto, 20. novembra v zgodnih večernih urah, v eni od igralnic na Goriškem obravnavali tatvino gotovine iz oblačil, ki jih je imel oškodovanec (bivajoč na območju Italije) spravljene v garderobni omarici. Novogoriški policisti bodo po zaključku preiskave kaznivega dejanja podali kazensko ovadbo (tatvina, prvi odstavek 204. člena KZ-1) na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Na počivališču ob hitri cesti v Šempasu iz tujega tovornega vozila kradli gorivo

Danes, 22. novembra ob 8.39 uri, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o tatvini goriva tekom noči iz tujega tovornega vozila, ki je bilo parkirano na počivališču hitre ceste H4 v Šempasu. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec iz rezervoarja tovornega vozila iztočil približno 500 litrov goriva na škodo gospodarske družbe iz BiH. Novogoriški policisti bodo po zaključku preiskave in na podlagi vseh ugotovljenih dejstev tatvine goriva podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Tatvina oblačil

Policisti so v soboto, 20. novembra popoldne, obravnavali tatvino oblačil v prodajalni večjega trgovskega centra na območju Ajdovščine. Na kraju je bilo ugotovljeno, da sta dve osebi (moški in ženska) več kosov oblačil spravila v svojo nakupovalno vrečko in kasneje trgovino zapustila ne da bi prodajne izdelke plačala. Po sedanjih ugotovitvah sta osumljenca tuja državljana (državljana Romunije). S tem nezakonitim početjem sta oškodovancu (trgovini) povzročila materialno škodo za 219 evrov. Policisti PP Ajdovščina bodo po zaključku preiskave podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici (po drugem odstavku 204. člena KZ-1).

Obravnavani primer s področja varnosti v cestnem prometu

Včeraj, 21. novembra ob 14.25 uri, so prometni policisti v Novi Gorici ustavili 23–letnega voznika osebnega avtomobila in v nadaljevanju postopka ugotovili, da mlajši voznik ne posreduje veljavnega vozniškega dovoljenja. Policisti so mu vozilo skladno s prometno zakonodajo (po 23. členu ZPrcP)
zasegli in bodo zoper njega podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče. Prav tako je bilo v postopku še ugotovljeno, da so bile na osebnem avtomobilu (vozilo je odjavljeno iz prometa) nameščene ukradene registrske tablice oz. pripadajo drugemu vozilu. Policisti PP Nova Gorica bodo voznika kazensko ovadili na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici zaradi suma storitve kaznivega dejanja prikrivanja (po 217. členu KZ-1)

Vožnja pod vplivom alkohola

Včeraj, 21. novembra ob 22.30 uri, so policisti Postaje prometne policije Nova Gorica v Novi Gorici ustavili in kontrolirali 43–letnega voznika osebnega avtomobila, državljana Italije. V nadaljevanju postopka so mu odredili preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je bil italijanski voznik pod vplivom alkohola (0.74 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Tujem vozniku je bila prepovedana nadaljnja vožnja, zaradi kršitve prometne zakonodaje je bil zoper njega podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Na Ajdovskem iz prometa izločili hujšega kršitelja cestnoprometnih predpisov

Včeraj, 21. novembra okrog ene ure v nočnem času, so policisti PP Ajdovščina v naselju Dobravlje ustavili 40-letnega voznika neregistriranega osebnega avtomobila in v nadaljevanju postopka ugotovili, da slednji ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja. V nadaljevanju postopka je voznik odločno odklonil odrejen hitri test zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi, prav tako je odločno odklonil odrejen strokovni pregled v zdravstveni
ustanovi. Prav tako je bilo ugotovljeno, da nameščene registrirane tablice niso pripadale temu vozilu. Policisti so mu vozilo zasegli, zoper hujšega kršitelja cestnoprometnih predpisov bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

Povoženje divjadi

Danes, 22. novembra ob 6.48 uri, je bila Policija obveščena, da je voznik osebnega avtomobila blizu naselja Trnovo ob Soči (Občina Kobarid) povozil divjad (jelen). Po trku z vozilom je omenjena divjad s kraja zbežala neznano kam, na vozilu je nastala materialna škoda. Policisti PP Bovec so primer zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

Prav tako so policisti danes, 22. novembra ob 3.34 uri, obravnavali povoženje divjadi tudi na glavni cesti med naseljem Idrsko in Tolminom (na območju občine Kobarid). Ugotovljeno je bilo, da je voznik osebnega vozila peljal iz Kobarida proti Tolminu. Med vožnjo na omenjeni relaciji mu je iz desne strani pred avtomobil skočila divjad (jelen). Po trku z jelenom je na vozilu nastala materialna škoda, tudi ta primer so policisti PP Tolmin zaključili z uradnim zaznamkom za zavarovalnico.

V soboto, 20. novembra nekaj po 20. uri, je bila Policija obveščena, da je voznik osebnega avtomobila v naselju Oševljek (Občina Renče-Vogrsko) povozil divjega prašiča. Po trku z vozilom je na vozilu je nastala materialna škoda. Ker so bili izpolnjeni vsi zakonski pogoji, so policisti PP Nova Gorica odstopili od ogleda kraja prometne nesreče.