urednistvo@preteklih24.si

Moška grozovito mučila žensko, uporabila tudi kuhinjsko sekiro

Novogoriški kriminalisti so zaključili obsežno večdnevno preiskavo suma kaznivega dejanja zoper človekove pravice in svoboščine, ki je potekala na Goriškem in prijeli ter odvzeli prostost dvema osebama; 27–letnemu osumljencu, državljanu BiH in 41–letni osumljencu, državljanu Republike Slovenije.


Fotografija je simbolična

Oba osumljenca sta utemeljeno osumljena, da sta v sostorilstvu konec minulega tedna oz. v petek, 12. novembra pozno zvečer, v eni od garaž na območju Nove Gorice oškodovanki povzročila hudo telesno bolečino in trpljenje z namenom ustrahovanja. Kasneje oz. naslednjega dne so žrtvi kaznivega dejanja z elementi nasilja zaradi hudih telesnim poškodb zdravniško pomoč nudili v splošni bolnišnici v Šempetru pri Gorici, kjer je ostala na zdravljenju.

Prve nujne preiskovalne ukrepe v zvezi z varnostnim dogodkom so izvedli policisti PP Nova Gorica, zaradi podanih razlogov za sum, da je bilo izvršeno nasilno kaznivo dejanje, pa so nadaljnjo preiskavo primera prevzeli kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica. Na podlagi prvih nujnih opravil je bilo ugotovljeno, da je se je 27-letni osumljenec v prisotnosti še drugih oseb (poleg obeh osumljencev so bili na kraju kaznivega dejanja še tri osebe) fizično znesel nad oškodovanko in ji prizadejal hude telesne poškodbe (hude poškodbe glave). Med drugim se je osumljenec nad žrtvijo znesel oz. jo po glavi udaril tudi s topim predmetom (kuhinjsko sekiro). Prav tako je bilo v nadaljevanju preiskave ugotovljeno, da se je nad žrtvijo fizično na omenjenem kraju znesel tudi 41-letni osumljenec. Kljub njeni prošnji naj z mučenjem preneha, je 27-letni osumljenec s svojimi dejanji nadaljeval in nad oškodovanko vršil nasilje še približno dobro uro, pri tem je uporabil tudi nevaren predmet. Tudi kasneje po odhodu iz omenjenih prostorov je osumljenec oškodovanki resno zagrozil z maščevanjem. Prav tako si je osumljenec prilastil tudi nekaj stvari od oškodovanke ( poleg oblačil je odvzel mobilni telefon).

Novogoriški kriminalisti in policisti so v nedeljo, 14. novembra ob 15.35 uri, na območju Upravne enote Nova Gorica na podlagi določil drugega odstavka 157. člena Zakona o kazenskem postopku prijeli in odvzeli prostost 27-letnemu osumljencu in mu odredili pridržanje v policijskih prostorih. S
strani Okrožnega sodišča v Novi Gorici je bila pridobljena pisna odredba za hišno preiskavo (na območju Upravne enote Nova Gorica). Pri hišni preiskavi so bili kasneje najdeni in zaseženi predmeti, ki bodo služili kot dokaz za kaznivo dejanje mučenja. 27-letnega osumljenca so v torek, 16. novembra popoldne, s kazensko ovadbo privedli in izročili v nadaljnji postopek preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je po zaslišanju zoper navedenega osumljenca odredil pripor v solkanskih zaporih. Drugemu 41-letnemu osumljencu pa je bila odvzeta prostost v sredo, 17. novembra in je bil tudi on naslednjega dne s kazensko ovadbo priveden in izročen v nadaljnji postopek k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici in tudi zoper njega je bil po zaslišanju odrejen pripor v solkanskih zaporih.

Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Za kaznivo dejanje Mučenje je v Kazenskem zakoniku zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let.