urednistvo@preteklih24.si

Na avtocesti A1 zagorel romunski avtobus

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjem vikendu intervenirali v 135 nujnih primerih in na številko 113 prejeli skupno 407 klicev. Obravnavali so 19 prometnih nesreč z materialno škodo, 2 z lažjimi poškodbami in 1 s hujšimi poškodbami, zasegli so 2 vozili. S področja kriminalitete so obravnavali 5 vlomov in 7 tatvin, zaradi kršitev javnega reda je bilo 10 intervencij.


FOTO: Sašo Dautovič

8. 10.2021

Ob 9.04 je v Portorožu, zaradi neprilagojene hitrosti padel 16-letni voznik motornega kolesa iz Lucije. Med drsenjem po tleh je trčil v 20-letno peško, motorno kolo pa je nato zadelo še osebni avtomobil, ki ga je nasproti pravilno pripeljala 73-letna voznica. Motorist in peška sta se v nesreči lažje telesno poškodovala, na osebnem avtomobilu pa je nastala manjša materialna škoda. Zoper povzročitelja sledi obdolžilni predlog.

V dopoldanskem času je neznanec vlomil v stanovanjsko hišo na Škofijah, pregledal notranjost vendar ni ukradel nič. Zaradi poskusa velike tatvine bodo policisti na okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Zaseg konoplje na mejnem prehodu

Na mejni prehod Sočerga je malo po 14. uri pripotoval 36-letni Ljubljančan, pri katerem so policisti odkrili približno 150 g prepovedane droge konoplja. Droga mu je bila zasežena, zoper njega pa bo podana kazenska ovadba.

Ob 17. uri je v garažni hiši v Prisojah zagorel starejši osebni avtomobil Mercedes. Policisti so z ogledom ugotovili, da je požar nastal v motornem delu avtomobila, in sicer zaradi tehnične napake. Vozilo je v celoti uničeno, škode je za približno 4.000 evrov.

9. 10.2021

Ponoči je neznani storilec vlomil v trgovino v Prestranku in od tam odtujil manjšo količino cigaret. Škode je za približno 500 evrov. Sledi kazenska ovadba.

Ob 10.12 je z namenom vstopa v Slovenijo na mejni prehod Dragonja pripotoval 40-letni državljan Slovenije in policistom na vpogled izročil ponarejen hitri test na koronavirus. Policisti so listino zasegli, sledi kazenska ovadba zaradi ponarejanja listin.

Pomoč na morju

Ob 12.45 uri so policisti bili obveščeni, da imajo na plovilu na morju osebo, ki se počiti slabo. Zaradi močnega vetra in visokih valov plovilo ni moglo varno pristali v piranskem mandraču, zato je poveljnik zaprosil za pomoč pri prevozu osebe na obalo. Patrulja PPOP Koper s plovilom P-16 je varno na kopno pripeljala 50-letno državljanko Slovenije, ki je zaradi razburkanega morja in visokih valov dobila morsko bolezen (slabost in bruhanje). Ob prihodu na obalo je sama poiskala zdravniško pomoč.

V Pradah so policisti ob 13.13 ustavili 53-letnega voznika osebnega avtomobila, ki je vozil brez vozniškega dovoljenja. Opravljen alkotest je pokazal rezultat 0,13 mg7l. Vozniku je bilo vozilo zaseženo, sledi pa obdolžilni predlog sodniku za prekrške.

V Šmarjah pri Sežani sežanski policisti ob 15. uri ustavili 59-letnega voznika, ki mu je alkotest pokazal rezultat 0,74 mg/l. Vozniku je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja. Sledi obdolžilni predlog.

Malo pred 16. uro so policisti bili obveščeni, da je pri odcepu za Soze prišlo do prometne nesreče, v kateri se je huje poškodoval moški. Policisti so z ogledom ugotovili, da je 63-letni voznik izgubil oblast nad traktorjem in zato zapeljal ob obcestni jarek. Moški je pri tem padel s traktorja in se huje poškodoval po glavi. Traktor, ki je bil v prestavi, se je samodejno odpeljal naprej, in se ustavil šele na pobočju, po približno 70 metrih vožnje. Poškodovani voznik je bil s kraja nesreče s helikopterjem prepeljan na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Po pridobitvi poškodb in analizi strokovnega pregleda bo znan ukrep.

Ob 16.10 je na Škofijah 39-letni moški zaradi neprilagojene hitrosti izgubil nadzor nad električnim skirojem in padel. Ker je bil poškodovan po glavi, je bil zanj odrejen strokovni pregled v bolnišnici. Ukrep bo znan po prejetem zdravniškem izvidu.

Malo po 21. uri je zagorelo v enem od industrijskih objektov na Serminu. Koprski poklicani gasilci so požar pogasili, kriminalisti pa so z ogledom ugotovili, da se je na ostrešju ene od hal vnela toplotna izolacija. Zaradi močnega vetra se je požar hitro širil proti zahodnem delu hale, v dolžini približno 100 metrov. Premoženjska škoda je zaenkrat ocenjena na približno 500.000 evrov, oškodovanih je 32 lastnikov nepremičnin. Kriminalistična preiskava glede točnega vzroka še poteka.

Neprijavljen protestni shod v Marezigah

Policisti PU Koper so v soboto opravili varovanje neprijavljenega shoda, ki je potekal v Marezigah, s pričetkom ob 12. uri. Na neprijavljenem shodu se je zbralo med 150 in 200 oseb. Policisti so na kraju vzdrževali javni red, zagotavljali varnost udeležencev, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2. Zaradi kršitev določil Zakona o varstvu javnega reda in miru so bili trem osebam izdani plačilni nalogi. Nadaljuje se z zbiranjem obvestil, v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj, bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

10. 10.2021

Ob 3.14 so policisti bili obveščeni o gorečem avtobusu na avtocesti A1, malo naprej od Ravbarkomande, proti Ljubljani. Koprski prometni policisti so z ogledom ugotovili, da je med vožnjo zagorelo pri motorju avtobusa z nameščenimi romunskimi registrskimi tablicami. Voznik, 26-letni državljan Romunije, se je takoj ustavil in skušal ogenj pogasiti, a mu ni uspelo. Požar, v katerem je avtobus v celoti zgorel, so pogasili gasilci iz Postojne, Unca, Rakeka in Cerknice. Promet na avtocesti je bi zaradi odstranjevanja vozila oviran vse do 13. ure.

Na mejni prehod Dragonja je ob 14.43 prišel 61-letni moški iz Sežane in policistom pokazal negativen izvid testiranja na koronavirus. Ker so obstajali utemeljeni razlogi, da je listina ponarejena, so jo moškemu zasegli, zoper njega pa bo podana kazenska ovadba.

Ob 15.15 so postojnski policisti v Merečah ustavili 43-letnega moškega, ki mu je alkotest pokazal rezultat 1,11 mg/l. V postopku so ugotovili tudi, da je vozil avtomobil v času ukrepa prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, prav tako pa je vozilu že potekla tudi registracija. Zoper voznika so odredili pridržanje, sledi obdolžilni predlog.

Ob 17.38 so policisti v Portorožu zasegli moped Piaggio Zip 25 19-letnemu državljanu Kosova, ker so posumili, da je predelan. Izredni tehnični pregled je to potrdil. Sledi obdolžilni predlog.

11. 10.2021

Poskus uboja v Postojni

Ob 6.39 so policisti bili obveščeni, da je nekdo zabodel žensko v Postojni, na Tržaški ulici. Policisti so s prvim zbiranjem obvestil ugotovili, da je moški večkrat zabodel 22-letno domačinko. Odpeljana je bila v bolnišnico. Osumljenec je bil že prijet na naslovu prebivanja v Postojni. Kriminalisti trenutno intenzivno nadaljujejo s preiskavo kaznivega dejanja.

Ilegalne migracije

Policisti so na območju Policijske uprave Koper v zadnjem vikendu obravnavali 14 ilegalnih migrantov.

– V petek je bil v Dolenjah pri Jelšanah prijet 1 državljan Libanona.

– V soboto so koprski policisti obravnavali 2 državljana Francije, ki sta nedovoljeno (izven mejnega prehoda) vstopila na območje Slovenije. Tujcema je bila po določilih ZTuj- 2 izrečena globa, nato pa dovoljeno nadaljevanje poti v EU. Ilirskobistriški policisti so obravnavali še 4 državljane Kosova, brez urejenega statusa v EU, ki so bili po postopku vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

– V nedeljo so policisti v Zabičah prijeli 3 državljane Kosova, pri Topolovcu 1 državljana Sirije in 1 državljana Libanona, pri Kubedu pa 2 državljana Turčije. Postopki še potekajo.