urednistvo@preteklih24.si

Vse več vlomov v vozila na parkiriščih in dvoriščih

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 49 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 220 klicev. Obravnavali so 12 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi devetih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih.


Fotografija je simbolična

S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin.

Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe, požara, sprožitve signalno varnostne naprave in nezakonitih prehodov državne meje.

KRIMINALITETA

Uspešna preiskava novomeških policistov, storilca v priporu

Policisti PP Novo mesto so letos obravnavali več primerov tatvin parfumov višjega cenovnega razreda v vrednosti več tisoč evrov v prodajalnah na območju Novo mesta. V vseh primerih so opravili oglede, zbirali obvestila in izvajali druge aktivnosti za izsleditev storilca oziroma storilcev. Na podlagi ugotovitev preiskave in v sodelovanju z drugimi policijskimi postajami na območju Slovenije so ugotovili, da sta kaznivega dejanja osumljena 45-letni Ljubljančan in 43-letni državljan Bosne in Hercegovine. Storilca, ki sta se združila z namenom da bi kradla, sta parfume in ostale predmete, ki sta jih kradla iz prodajaln na območju celotne Slovenije, prodajala na črnem trgu. Tatvine sta izvrševala na način, da sta ukradeno blago odložila v vrečko, ki je bila z notranje strani zavarovana s folijo, ki preprečuje zaznavanje magnetnih varoval na artiklih ob iznosu blaga iz trgovine. Uporabljala sta tudi magnete, s pomočjo katerih sta motila senzorje za varovala. Policisti PP Novo mesto so na podlagi ugotovitev izdali razpis iskanja osumljencev in policisti PP Ljubljana Moste so oba prijeli na območju Ljubljane. Novomeški policisti so osumljenca s kazensko ovadbo zaradi kaznivih dejanj tatvin privedli k preiskovalni sodnici OS
Novo mesto, ki je za oba odredila pripor. Storilca so v preteklosti že obravnavali zaradi kaznviih dejanj tatvin in velikih tatvin.

Vlomi in tatvine

V noči na 6. 10. je na dvorišču stanovanjske hiše na Adamičevi ulici v Novem mestu nekdo vlomil v osebni avtomobil in s prednjega sedeža odtujil torbico z dokumenti in bančnimi karticami. Vstopil je tudi v odklenjeno garažo in odtujil dve motorni žagi in kolo. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za okoli 1.500 evrov.

Na dvorišču stanovanjske hiše v Dolenjem Kamenju je v noči na 6. 10. nekdo s prednjega sedeža odklenjenega avtomobila odtujil denarnico z okoli 2.500 evri gotovine.

Vlomi v vozila 

V zadnjem mesecu so policisti na novomeškem območju na parkirnih prostorih in dvoriščih ponovno obravnavali več primerov vlomov v avtomobile. Policisti so v vseh primerih opravili oglede krajev kaznivih dejanj. Po preveritvi okoliščin in na podlagi opravljenih razgovorov je bilo ugotovljeno, da so bili v vseh primerih žrtve tisti vozniki, ki so na vidnih mestih v vozilih nezavarovane pustili različne predmete, tudi denarnice z dokumenti in denar. Storilci so v vozila vlamljali predvsem v večernih in nočnih urah na način, da so razbili stekla na vozilu in poleg odtujenih predmetov povzročili tudi premoženjsko škodo na vozilu. Obravnavali so policisti tudi nekaj primerov vlomov v kombinirana vozila, iz katerih je bilo ukradeno električno ročno orodje.

V okolici Šentjerneja je v noči na 6. 10. neznanec vlomil v prodajalno in odtujil denar in vrednostne mobilne kartice. Škode je za okoli 2.000 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Preloke (PP Črnomelj) izsledili in prijeli pet državljanov Afganistana. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.