urednistvo@preteklih24.si

Kriminalisti obravnavali prijavo podjetja o napadu na informacijski sistem z izsiljevalskim virusom

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel: 6 obvestil o prometnih nesrečah z materialno škodo; 5 prijav kršitev predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter 6 v zasebnem prostoru; s področja kriminalitete pa prijavo sumov kaznivih dejanj tatvina in poškodovanje tuje stvari.


Fotografija je simbolična

Dogodki:

Divjad je bila povožena v naselju Godešič.

Tržiški policisti so danes preverjali prijavo požara v industrijskem objektu. Okoliščine kažejo na okvaro stroja. Do požara ni prišlo. Tuja krivda je izključena.

Policisti so včeraj obravnavali lažno prijavo prekrška v zasebnem prostoru. Prijavljen je bil hrup z nasiljem. Nobena od prijavljenih okoliščin v postopku ni bila potrjena. Zato se proti prijavitelju zbira obvestila o sumu lažne naznanitve prekrška. Postopek še poteka.

Škofjeloški policisti so včeraj obravnavali voznika, pri katerem je preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 1,32 mg/l alkohola (2,8 promila). Policisti so ga pridržali in proti njemu vodijo prekrškovni
postopek.

Kriminaliteta

Na Jesenicah je storilec iz trgovine odtujil dražje orodje.

V Kranju pa sta se na javnem kraju sprla dva odrasla moška. V sporu je nastala škoda na vozilu enega od njiju. Policisti v zadevi vodijo prekrškovni postopek.

Tatvine

Kranjski kriminalisti so kazensko ovadili moškega, ki je osumljen vloma v gostinski objekt konec septembra letos in preko 20 tatvin alkohola v živilski trgovini v zadnjem mesecu. Pri eni od zadnjih tatvin je prodajalko tudi odrinil in ji zagrozil. V istem dnevu je izvršil dve taki tatvini. V dejanjih je prodajalkam grozil s palico in večjim psom, pri sebi pa je imel tudi nož. Policisti so ga pred kratkim obravnavali tudi zaradi groženj z nasiljem gostincu, ker ga ta ni postregel s pijačo. Postopki proti njemu še potekajo.

Izsiljevalski virus

Kriminalisti so obravnavali prijavo podjetja o napadu na informacijski sistem z izsiljevalskim virusom z zahtevo po odkupnini. Virus zaklene računalnik, ali ukrade podatke tako, da jih zašifrira. Škodljiva koda se širi predvsem v priponkah elektronske pošte. Zato ne klikajte priponk v elektronski pošti neznanih pošiljateljev ali priponk, ki jih niste pričakovali in za katere ne veste, zakaj ste jih dobili. Ravno tako ne omogočajte oddaljenih dostopov do svojih računalnikov naključnim »serviserjem«. Preventivno si naredite tudi varnostno kopijo vaših dokumentov in jo redno posodabljajte. Tarče takih izsiljevanj so lahko tako podjetja, kot posamezniki.