urednistvo@preteklih24.si

Streljali in se lovili po cesti

Policisti so med vikendom na številko policije 113 prejeli 677 klicev, od tega je bilo 180 dogodkov takšnih, kjer je bilo potrebno posredovanje policije. Največ dogodkov je bilo povezanih s prometno varnostjo ter kršitvami javnega reda in miru.

Fotografija je simbolična

Obravnavali do 28 prometni nesreč z materialno škodo, 5 z lahkimi telesnimi poškodbami in eno, kjer je udeleženi voznik umrl, druga udeleženka pa je bila hudo telesno poškodovana.

Neprilagojena hitrost in alkohol

V noči iz sobote na nedeljo je se je na cesti Globoko – Pišece 18-letni voznik osebnega avtomobila zaletel v avtobusno postajališče. Po prvih ugotovitvah policistov je nesreči botrovala kombinacija neprilagojene hitrosti in alkohola, saj je odrejeni preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,62 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Po končanem ogledu so policisti iz razbitega odvzeli še registrske tablice, ki jih bodo poslali na upravno enoto. Voznik se je v nesreči lažje poškodoval.

Zasegi vozil

V petek zvečer so črnomaljski policisti v naselju Griblje ustavili neregistriranega modrega polota, ki ga je vozil 27-letnik iz okolice Metlike. Policisti so za nameček ugotovili, da nima vozniškega dovoljenja, preizkus alkoholiziranosti pa je pokazal 0,90 mg/l alkohola v izdihanem zraku.

V sobot zjutraj so prometni policisti v Dolenji Nemški vsi ustavili prehitrega voznika. V postopku so ugotovili, da nima vozniškega dovoljenja, plačilni nalog pa so mu napisali še zaradi nedostojnega vedenja do uradne osebe. Avtomobil so mu zasegli.

Policisti iz Dolenjskih Toplic so v nedeljo popoldne na Dvoru ustavili 14-letnika s kolesom z motorjem. Ker so v postopku ugotovili, da ga je vozil brez ustreznega vozniškega izpita, so mu ga zasegli in uvedli
postopek o prekršku.

Streljali in se lovili po cesti

Brežiški policisti so bili v petek zvečer napoteni v Novo vas in Ponikve, od koder je na številko policije prišlo več klicev o streljanju, grožnjami z orožjem ter zasledovanju po cesti. Policisti so v akciji ustavili dve vozili z več osebami. Po prvih ugotovitvah (zaradi nasprotujočih izjav dejansko stanje in vlogo posameznikov še preverjajo) naj bi imeli v Ponikvah zabavo, ko se je mimo pripeljal siv Megan z več osebami, iz katerega naj bi odjeknili streli v zrak. Megan, v katerem so bile poleg voznika in sovoznika še štiri mlajše osebe, je nato z veliko hitrostjo odpeljal stran. Za njim so se s črnim pasatom pognali udeleženci zabave in poskušali vozilo dohiteti ter ustaviti, med vožnjo so vanj metali različne predmete. Vratolomno zasledovanje so prekinili policisti. Megana, ki katerega naj bi streljali, so zasegli in odpeljali na policijsko postajo zaradi nadaljnjih preiskav.

Policisti so na kraju našli in zavarovali različne sledove (tudi tulce nabojev) ter ugotovili identiteto akterjev dogodka, ki prihajajo iz novomeškega in brežiškega konca. O dogodku še zbirajo obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti in preverjajo vse okoliščine dogodka. Po zaključku policijske preiskave bodo o ugotovitvah obvestili državno tožilstvo.

Mejne zadeve in tujci

V petek ponoči so policisti na železniški postaji v Dobovi prijeli moškega in žensko (mati in sin), oba državljana Afganistana, ki sta v Slovenijo prišla na nedovoljen način.

V soboto pozno popoldne, okoli pol sedme ure, so metliški policisti na Vahti prijeli 23 tujcev iz Pakistana in Afganistana (dva sta bila maldoletna), pri čemer pa sta iz skupine pobegnili dve osebi, za katera so policisti domnevali, da sta jim pomagala pri nezakonitem prestopu državne meje. Metliški policisti so pri redni kontroli območja med Vahto in Trdinovim vrhom opazili tovorni kombi, v katerega so vkrcavali več oseb. Ko so opazili policiste, sta dve osebi iz kraja zbežali. Policisti so o dogajanju obvestili operativno-komunikacijski center, le-ta pa je aktiviral več policistov iz drugih enot, na kraj so prišli pomagat tudi policisti Specializirane enote za nadzor državne meje Generalne policijske uprave ter policisti posebne policijske enote Policijske uprave Novo mesto. Okoli pol desete ure zvečer je policist policijske postaje Metlika, ki je bil sicer službe prost, a pretežno dela na področju nadzora državne meje, zaradi sumljivega obnašanja zadržal dve osebi in o tem obvestil policiste. Izkazalo se je, da gre za prava dva. Oba sta državljana Srbije, ki so ju v postopek prevzeli kriminalisti. Kombinirano vozilo, Mercedes Sprinter, ljubljanskih tablic, sive barve, polepljen z nalepkami dostavne službe, so policisti zasegli.

Okoli pol sedme ure zvečer so brežiški policisti v Podvinju prijeli dva državljana Kosova, ki sta v Slovenijo prišla izven mejnega prehoda.

V sobot zvečer so trebanjski policisti na avtocesti, na izvozu Trebnje zahod, v smeri Ljubljane, ustavili osebni avtomobil, ki ga je vozil 26-letni državljan Kazahstana. Na vozilo so jih opozorili brežiški policisti zaradi suma, da vozi osebe, ki so nezakonito vstopile v Slovenijo. V postopku so v vozilu odkrili pet državljanov Pakistana. Vse do pridržali, 26-letnega voznika pa so v postopek prevzeli kriminalisti. Osebni avtomobil BMW 320 Xdrive, bele barve, goriških tablic, so zasegli.

V nedeljo zjutraj so metliški policisti na železniški postaji Metlika prijeli dva državljana Irana (domnevno mož in žena) ter državljana Afganistana. Vsi trije so v Slovenijo prišli na nezakonit način.

V ponedeljek zgodaj zjutraj, okoli pol pete ure, so policisti na številki 113 prejeli klic o sumljivih osebah v Črnomlju. Črnomaljski in metliški policisti so tri državljane Irana, ki so v Slovenijo prišli na nezakonit način.

Postopki s tujci še niso zaključeni.