urednistvo@preteklih24.si

Novogoriški kriminalisti uspešno preiskali kazniva dejanja zlorab plačilnih kartic na spletu

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije GPU v mesecu maju 2021 zaključili dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo v zvezi z zlorabami plačilnih kartic na spletu in na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici podali kazensko ovadbo zoper 40-letnega moškega, državljana Ruske Federacije, začasno bivajoč na območju Slovenije.

Fotografija je simbolična

Navedeni je utemeljeno osumljen storitve kaznivih dejanj Uporabe ponarejenega plačilnega sredstva (po 247. členu KZ-1), Napada na informacijski sistem (po 221. členu KZ-1) in kaznivih dejanj Zlorabe osebnih podatkov (po 143. členu KZ-1). Kriminalistično preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Predkazenski postopek so novogoriški kriminalisti pričeli v začetku leta 2021, in sicer na podlagi prijave ene od gospodarskih družb na Goriškem, kjer je storilec z zlorabo tujih bančnih kartic, izvršil več nakupov računalniške opreme. Tekom preiskave so kriminalisti ugotovili, da je storilec zlorabil večje število plačilnih kartic tujih imetnikov (iz različnih držav, in sicer iz Vietnama, Kolumbije, Indonezije, Avstralije…) ter na več spletnih prodajnih mestih v Sloveniji opravil nakupe različnih izdelkov. V nadaljevanju je omenjene izdelke prejemal na različne naslove na območju PU Ljubljana, pri tem pa je uporabljal lažna imena. Osumljenec si je na ta način protipravno pridobil večjo protipravno premoženjsko korist v obliki tehničnih izdelkov ter obenem oškodoval spletne trgovce in banke.

Kriminalistom je v okviru preiskave z izvedbo nujnih preiskovalnih dejanj uspelo identificirati osumljenca, pri čemer je bilo ugotovljeno, da gre za zgoraj omenjenega ruskega državljana. Prav tako je bila v nadaljevanju pri njem opravljena hišna preiskava, kjer so bili najdeni in zaseženi naročeni izdelki ter spletna komunikacija.

Kriminalisti PU Nova Gorica so tako z uspešno zaključeno preiskavo in izsleditvijo osumljenca kaznivih dejanj preprečili nadaljnja oškodovanja bančnih ustanov kot tudi spletnih prodajnih mest v Sloveniji.