urednistvo@preteklih24.si

Na včerajšnjem protestnem shodu policisti uporabili telesno silo

21. 5. 2021, so policisti na območju centra Ljubljane opravili varovanje neprijavljenega shoda, ki se je pričel na Trgu Republike, kjer se je zbralo okoli 800 ljudi.

Fotografija je simbolična

Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2.

Zoper tri osebe, organizatorje shoda, se vodi postopek o prekršku po Zakonu o javnih zbiranjih in Zakonu o nalezljivih boleznih. Prav tako je bilo do sedaj ugotovljenih enajst kršitev zaradi udeležbe na shodu. Zaznanih je bilo 12 kršitev po Zakonu o javnem redu in miru, ter po dve kršitvi po Zakonu o osebnih izkaznici in Zakonu o javnih zbiranjih. Podan bo en predlog za uvedbo postopka o prekršku drugemu pristojnemu organu. Osmim osebam so policisti skladno z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije zasegli premete, ki jih ni dovoljeno prinašati na shod.

Dve osebi sta bili zaradi ugotavljanje identitete skladno z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije privedeni v prostore policije, po postopku pa sta bili izpuščeni.

V času shoda je na Trgu republike prišlo do množične kršitve javnega reda, kjer so policisti uporabili telesno silo. Dvema osebama je bila zaradi sumov kaznivega dejanja Preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi za čas zbiranja obvestil odvzeta prostost, o vseh ugotovitvah pa bo obveščeno pristojno tožilstvo. V tem času je bila po prvih podatkih lažje poškodovana ena oseba, ki je bila z reševalnim vozilom odpeljana v UBKC Ljubljana, policisti pa okoliščine tega dogodka še preverjajo.

Nadaljujejo zbiranje obvestil glede dogodka in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo.