urednistvo@preteklih24.si

Na današnji dan 20. maja 1940 ustanovljeno taborišče Auschwitz I

Na današnji dan obeležujem namestitev prvih zapornikov v koncentracijsko taborišče Auschwitz, obletnico smrti pomorščaka Krištofa Kolumba in podpis metrske konvencije v Parizu.

Fotografija je simbolična

Koncentracijsko taborišče Auschwitz 

Taborišče Auschwitz I je bilo ustanovljeno 20.maja 1940 in prvi taboriščniki so bili poljski politični zaporniki (delavski voditelji in komunisti). Taborišče je bilo sestavljeno iz treh večjih ( glavnih ) taborišč Auschwitz I – koncentracijsko taborišče, Auschwitz II – uničevalno taborišče in Auschwitz III – delovno taborišče in iz 45-50 manjših taborišč.

V taborišču je bilo zaprtih med 13.000 in 16.000 zapornikov, najvišje število zapornikov pa je bilo 20.000 in sicer leta 1942. Na vhodu koncentracijskega taborišča je bil napis “Arbeit macht frei” oziroma “Delo osvobaja”, ki naj bi bil namenjen vsem isto mislečim  kot Karl Marx. V taborišče so nastanili predvsem člane uporniških gibanj, prostitutke, vojne ujetnike, politične zapornike (med katerimi je bilo tudi 2346 Slovencev), Rome, Jehove priče, homoseksualce itd.

Pomorščak Krištof Kolumb

Na današnji dan 20.maja 1506 je umrl eden najbolj slavnih pomorščakov Krištof Kolumb. Bil je poznat, kot poveljnik ladjevja, ki je med poskusom, da bi dosegel Vzhodno Azijo, odkril ameriško celino.

Krištof Kolumb se je rodil v Genovi leta 1451.

Pri desetih letih je šel služit na trgovsko ladjo in tako postal vajenec za trgovskega zastopnika. Krištof Kolumb je leta 1492 prečkal Atlantski ocean in 12. oktobra dosegel ozemlje današnje Amerike.

Do konca svojega življenja je Kolumb Ameriko “obiskal” še trikrat in sicer med leti 1492 in 1502.

Podpis metrske konvencije v Parizu

Metrska konvencija je sporazum 51 držav,  ki poverja pristojnosti na področju metrologije (veda o meritvah in merjenju).

Konvencija je bila podpisana v Parizu in sicer s strani 17 držav leta 1875. Podpis te konvencije je omogočil članicam usklajeno delovanje na vseh področjih, ki zadevajo merske enote.