urednistvo@preteklih24.si

Pričela se je nacionalna akcija »Varnost kolesarjev«

Od 17. do 30. maja 2021 potekajo aktivnosti za večjo varnost kolesarjev. Glavni cilj akcije je zmanjšanje števila smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih kolesarjev ter omogočiti varno kolesarjenje.

Fotografija je simbolična

V zadnjih letih se je število udeleženih kolesarjev v prometnih nesrečah povečalo, prav tako se je povečalo število povzročiteljev prometnih nesreč med kolesarji. V letu 2020 so kolesarji med umrlimi udeleženci predstavljali 10 % delež.

V letu 2020 se je na območju PU Koper zgodilo 96 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, kar pomeni skoraj 9 % delež od vseh prometnih nesreč. Lani se je zgodilo veliko več prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev kot v preteklih letih. V prometnih nesrečah je lani en kolesar izgubil življenje, 17 jih je bilo hudo telesno poškodovanih, 53 pa lažje. Izmed vseh 96 prometnih nesreč je v 60 primerih prometno nesrečo povzročil kolesar, in sicer 1 prometno nesrečo s smrtnim izidom, 12 s hudo telesno poškodbo, 34 z lažjo telesno poškodbo in 13 z materialno škodo.

Najpogostejši vzroki so bili izguba ravnotežja in nepravilnosti na kolesu, zatem pa neupoštevanje pravil o prednosti, neprilagojena hitrost in nepravilna stran/smer vožnje, kar je tudi vzrok za prometno nesrečo s smrtnim izidom, nato tudi neustrezna varnostna razdalja, nepravilnost pri prehitevanju in nepravilnost pešcev. Pri 4 kolesarjih, udeleženih v prometni nesreči, je bila ugotovljena prisotnost alkohola. Najpogosteje so bile prometne nesreče z udeležbo kolesarjev obravnavane v naseljih z uličnim sistemom, sledi naselje brez ulic in nazadnje regionalne ceste in lokalne ceste. V letu 2020 se je prometna nesreča s smrtnim izidom zgodila ravno na kategorizirani makadamski lokalni cesti.

Z načrtovanimi aktivnostmi želijo policisti vplivati na kolesarje in druge udeležence, da spoštujejo cestnoprometne predpise in vozijo kolo varno.