urednistvo@preteklih24.si

Zaradi suma pranja denarja kazensko ovadili 3 direktorje gospodarske družbe

Kriminalisti Policijske uprave Koper so konec aprila 2021 kazensko ovadili 3 direktorje gospodarske družbe, 40-letnega slovenskega državljana, 51-letnega hrvaškega državljana in 50-letnega srbskega državljana, zaradi utemeljenega suma storitve:

Fotografija je simbolična

– sedmih kaznivih dejanj Davčna zatajitev (po 1. odst. 249. čl. KZ-1), za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let,

– dvanajstih kaznivih dejanj Ponareditev ali uničenje poslovnih listin (po 2. odst. 235. čl. KZ-1), za kar je zagrožena zaporna kazen do dveh let,

– treh kaznivih dejanj Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti (po 1. in 2. odst. 240. člena KZ-1), za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let.

Ovadili so tudi 69-letnega slovenskega državljana za kaznivo dejanje Pranje denarja (po 3. in 5. odst. 245. čl. KZ-1), za kar je zagrožena zaporna kazen do osmih let in denarna kazen.

Preiskovanje je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo iz Kopra, pričelo pa se je na podlagi naznanila FURS.

V kriminalistični preiskavi je bilo ugotovljeno, da je 40-letni državljan Slovenije v letu 2017 ustanovil gospodarsko družbo na območju PU Koper, ki jo je konec istega leta prenesel na 51-letnega hrvaškega državljana, ta pa v začetku leta 2018 na 50-letnega srbskega državljana. Sedež družbe je bil na območju PU Koper in nato prenesen na območje PU Maribor. Od sredine leta 2017 do konca leta 2018 so osumljeni direktorji družbe odrejali računovodstvu, naj v poslovne knjige družbe knjiži 17 ponarejenih računov dobavitelja. Ti računi so izkazovali fiktivne posle, v skupni vrednosti preko 2,7 mio evrov. Zaradi uporabe lažnih računov dobavitelja so bili direktorji družbe kazensko ovadeni za kazniva dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin, saj so z namenom utaje davka na dodano vrednost (DDV), v letih 2017 in 2018, uporabljali fiktivne račune pri poslovanju družbe s FURS. S tem so direktorji družbe, vsak v svojem mandatu, v letih 2017 in 2018, omogočili družbi utajo DDV, skupno preko 600.000 evrov in v enakem znesku oškodovali državni proračun.

V istem obdobju so direktorji, vsak v svojem mandatu, z bančnega računa družbe nakazovali oz. odrejali nakazila denarnih sredstev na bančni račun prav tako ovadenega 69-letnega slovenskega državljana, ki je prejel skupno preko 700.000 evrov denarja. Tega je nato v različnih bančnih poslovalnicah po Sloveniji oz. bankomatih praviloma še isti dan dvignil v gotovini. Tako so direktorji storili tudi kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, saj so fizični osebi, z nakazili v škodo družbe, neupravičeno pridobili veliko protipravno premoženjsko korist, za katero ni bilo pravne podlage in ekonomske logike. 69-letni osumljenec, ki je denar sprejel na svoj bančni račun in zakrival njegov izvor z dvigi gotovine, je bil ovaden za kaznivo dejanje pranja denarja.