urednistvo@preteklih24.si

Prijeli tatu in mu zasegli ukradene rešetke

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 14. 5. in 17. 5. intervenirali v 161 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 595 klicev. Obravnavali so tri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali, in 24 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja.

FOTO: PP Novo mesto

Posredovali so zaradi 44 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih.

S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe, groženj, poškodovanja tuje stvari, goljufij, ponarejanja dokumentov, vlomov in tatvin.

Posredovali so zaradi nesreče pri delu, požara, sprožitve signalno varnostne naprave, poskusa izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola

Policisti PP Krško so bili 16. 5. okoli 17.30 obveščeni o prometni nesreči na Vidmu. Opravili so ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 82-letni voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v podporni zid. Lažje poškodovanega voznika so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da je povzročitelj vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 0,55 miligramov alkohola. Zaradi kršitev mu bodo izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Policisti PP Novo mesto so 15. 5. med kontrolo prometa pri Muhaberju ustavljali voznika osebnega avtomobila z nameščenimi različnimi registrskimi tablicami. Kršitelj znakov policistov ni upošteval, s
pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo do naselja Brezje, kjer je vozilo ustavil. Policisti so med postopkom ugotovili, da gre za večkratnega kršitelja cestno prometnih predpisov, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti so mu odredili preizkus, v litru izdihanega zraka je imel 0,71 miligramov alkohola. Neregistriran in nezavarovan Renault Megane so mu zasegli in o ugotovitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče. Določila Zakona o pravilih cestnega prometa, Zakona o motornih vozilih in Zakona o voznikih za omenjene kršitve določajo globo v višini 3820 evrov.

KRIMINALITETA

Prijeli tatu in mu zasegli ukradene rešetke

16. 5. v jutranjih urah so policisti bili obveščeni, da naj bi na Seidlovi cesti v Novem mestu nekdo s parkirnega prostora ukradel 19 litoželeznih rešetk. Policisti so opravili ogled in kasneje ugotovili, da je več rešetk odtujenih tudi s ceste na Kočevarjevi ulici. Obvestili so pristojne službe, ki so zaradi nevarnosti nesreče zavarovale območje in takoj pričeli z intenzivno preiskavo, aktivnostmi za izsleditev storilca in ugotavljanjem vseh okoliščin kaznivega dejanja. Na podlagi ugotovitev so policisti PP Novo mesto v poznih popoldanskih urah za bivalnim objektom na območju Brezja našli ukradene rešetke, ki so bile skrite in zakrite z odejo. Rešetke so zasegli, zoper 32-letnega osumljenca, ki so ga že večkrat obravnavali zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, pa bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Drzna tatvina

Na dvorišče stanovanjske hiše v Križah na območju PP Brežice so se 14. 5. dopoldne pripeljali štirje neznanci. Dva izmed njih sta pod pretvezo, da se zanimata za nakup rabljenega vozila, stanovalko zvabila iz hiše, druga dva pa sta vstopila v hišo, pregledala prostore in našla ter odtujila denar in nakit v vrednosti okoli 1000 evrov.

Vlomi in tatvine

Iz garaže stanovanjske hiše na območju Homa je med 14. 5. in 15. 5. nekdo odtujil kolo z motorjem Tomos APN, registrskih oznak NM D3 943.

Oškodovanec je policiste obvestil, da je med 5. 5. in 15. 5. v Novem mestu nekdo vlomil v pomožni objekt ob stanovanjski hiši in odtujil orodje v vrednosti okoli 2000 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli sprovajalca in tujce, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli

Na mejni prehod Obrežje je v noči na 17. 5. na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila s priklopnikom registrskih oznak Bosne in Hercegovine. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled vozila. Odkrili so, da je v praznem priklopniku dvojno dno, v njem pa prirejen prostor, v katerem so našli štiri državljane Egipta, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. 24-letnemu vozniku iz Bosne in Hercegovine so odvzeli prostost in ga pridržali. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države ga bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Zasegli so tovorno vozilo, policijski postopki z državljani Egipta pa še niso zaključeni.

Nezakonito prestopili državno mejo

Policisti PP Brežice so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Mihalovca izsledili in prijeli dva državljana Irana, ki sta nezakonito prestopila državno mejo.