urednistvo@preteklih24.si

Na območju PU Nova Gorica bo ta vikend potekala preventivna akcija Hitrost

Na območju Policijske uprave Nova Gorica danes, v soboto, 15. maja in jutri v nedeljo, 16. maja 2021 med 9.00 in 11.00 uro, potekajo aktivnosti v sklopu preventivne akcije »Hitrost in posledice v prometnih nesrečah«.

FOTO: PU Nova Gorica

Letošnji pobudnik in organizator preventivnih aktivnosti je Policijska uprava Nova Gorica, ki bo preventivno akcijo izvedla skupaj s soorganizatorji oz. občinskimi Sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPVCP Mestne občine Nova Gorica, SPVCP Tolmin, SPVCP Cerkno in SPVCP Idrija) ter predstavniki različnih moto klubov na Severnem Primorskem pripravila. Preventivna akcija danes in jutri poteka na 8 opozorilnih točkah, ki bodo simbolično postavljene na postajališčih in izogibališčih ob glavni cesti od Nove Gorice proti Tolminu oz. Bovcu ter ob glavni cesti med Idrijo in Tolminom. Omenjene preventivne aktivnosti bodo potekale v skladu z veljavnimi vladnimi odloki in priporočili NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) z namenom preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 ter zajezitvijo in obvladovanjem nalezljive bolezni Covid-19.

Namen in cilj akcije je osveščanje voznikov motornih vozil in ostalih udeležencev o nevarnostih prekoračitve najvišje dovoljene hitrosti oz. neprilagojene hitrosti v cestnem prometu, posledicah prometnih nesreč, ki jim botruje previsoka hitrost in glede problematike prometnih nesreč z
udeležbo voznikov motornih koles. Datum preventivnih aktivnosti ni naključen, saj v prihajajočih mesecih policisti najpogosteje obravnavajo prometne nesreče, kjer med primarnimi vzroki izstopa neprilagojena hitrost vožnje voznikov motornih vozil, zlasti ko govorimo o prometnih nesrečah z najtežjimi posledicami. Glede na povečano število voznikov motornih koles je v tem času za zmanjševanje posledic prometnih nesreč upoštevati tudi prisotnost motoristov v cestnem prometu. Nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora.