urednistvo@preteklih24.si

Preiskave kaznivih dejanj pri izplačilu dividend

Na PU Koper so policisti 11. aprila 2019 od delniške družbe z območja PU Koper prejel pisno prijavo suma storitve kaznivega dejanja goljufije. Iz prijave so izhajali razlogi za sum, da je neznani storilec z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin spravil zaposleno v družbi v zmoto in jo s tem zapeljal, da je ta v škodo delniške družbe izplačala neto znesek neizplačanih dividend delničarja na napačen bančni račun, odprt pri slovenski banki.

Fotografija je simbolična

Iz navedene pisne prijave izhaja, da je delniška družba v letu 2013 izplačevala dividende iz dobička, ustvarjenega v poslovnem letu 2012. Oškodovani delničar je bil na presečni datum za izplačilo dividend lastnik 4.000 delnic, zaradi česar je gospodarska družba delničarja pisno pozvala, naj dostavi podatke za izplačilo. Ker ni odgovoril, je ostal znesek dividend neizplačan.

31. 3. 2016 pa je zaposlena v delniški družbi prejela elektronsko poštno sporočilo z osebnimi podatki delničarja (ime in priimek, davčna številka, številka osebnega računa in datum rojstva) in zahtevo za izplačilo dividende. Elektronsko poštno sporočilo je bilo poslano z brezplačnega poštnega naslova, s prikaznim imenom dejanskega delničarja. Na podlagi prejetih podatkov je delniška družba dividendo izplačala na bančni račun, ki je bil naveden v e-sporočilu. Zatem je 13. 4. 2018 delniško družbo po telefonu kontaktiral dejanski delničar ter se zanimal o postopku izplačila dividend zamudnikom. Pri preverjanju v informacijskem sistemu delniške družbe je bilo ugotovljeno, da je bila dividenda delničarja že izplačana. Pri nadaljnjem preverjanju je bilo ugotovljeno, da delničar ni nikoli uporabljal e-naslova, s katerega je bil poslan zahtevek, ter da osebni bančni račun ni njegov.

27. 5. 2019 so kriminalisti od slovenske banke prejeli podatke o lastniku bančnega računa, na katerega je bila izplačana dividenda, kakor tudi izpis transakcij na bančnem računu. Iz tega je bilo razvidno, da je dividenda bila dejansko izplačana na njegov bančni račun.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper so zoper imetnika bančnega računa, zaradi utemeljenega suma, da je izvršil kaznivo dejanje goljufije (po I. odst. 211. člena KZ-1) na škodo delniške družbe, 8. 10. 2019 podali kazensko ovadbo.

14. aprila 2020 so policisti na PU Koper prejeli anonimno obvestilo, v katerem anonimni prijavitelj zelo konkretno navaja, da zgoraj navedenega kaznivega dejanja goljufije ni izvršil lastnik bančnega računa, temveč naj bi kaznivo dejanje izvršil 53-letnik iz okolice Ljubljane – sorodnik prvotno ovadenega.

S ponovnim preverjanjem v oškodovani delniški družbi so bile potrjene navedbe iz anonimnega obvestila, in sicer, da gospodarska družba uporablja programsko opremo za vodenje delniške knjige družbe, v kateri je 53-letnik zaposlen in katera gospodarski družbi nudi vsebinsko in tehnično podporo pri uporabi njihovega programa.

Na podlagi zbranih obvestil in novo pridobljenih dokazov je bila pridobljena odredba Okrožnega sodišča v Kopru, na podlagi katere so kriminalisti 25. 5. 2020 opravili preiskavo stanovanja in drugih prostorov na naslovu stalnega bivanja 53-letnika z okolice Ljubljane ter preiskavo poslovnih prostorov družbe, kjer je bil zaposlen in katere je uporabljal osumljeni. Med hišno preiskavo je bilo zaseženih več elektronskih naprav in ostalih listin, z namenom nadaljnjega postopka zavarovanja in preiskave.

Tako je bilo v predkazenskem postopku s policijsko preiskavo ugotovljeno da je 53-letnik od leta 2013 naprej utemeljeno osumljen, da je zlorabil podatke sedmih delničarjev od dveh delniških družb in si z navedenimi dejanji pridobil 43.538,76 evrov protipravne premoženjske koristi, kolikor znaša neto znesek izplačil delniških družb na posamezni osebni bančni račun osumljenega.

Na podlagi zbranih dokazov, je bila 18. 12. 2020 zoper osumljenega podana kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Kopru za storitev 7 kaznivih dejanj goljufije (po I. odstavku 211. člena KZ-1 (zagrožena kazen zapora do 3 let), 7 kaznivih dejanj zlorabe osebnih podatkov (po IV. odstavku 143. člena KZ-1 (zagrožena kazen zapora do 3 let)) ter kaznivo dejanje napad na informacijski sistem (po II. odstavku 221. člena KZ-1 (zagrožena kazen zapora do 2 let)).