urednistvo@preteklih24.si

Oddaljena pomoč lažnega uslužbenca Microsofta ga je stala dobrih 800 evrov

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjih 24 urah intervenirali v 56 nujnih primerih in na številko 113 prejeli skupno 164 klicev. Obravnavali so 5 prometnih nesreč z materialno škodo in 1 z lažjimi poškodbami. S področja kriminalitete so obravnavali 3 tatvine, 2 poškodovanja tuje stvari in 1 ponarejanje listin. Zaradi kršitev javnega reda je bilo 5 intervencij.

Fotografija je simbolična

Iz poslovnega objekta v Piranu je nekdo ukradel tablični računalnik znamke Samsung Galaxy TAB A, vreden 300 evrov.

Policisti so dobili prijavo občana, ki ga je poklical moški s tuje telefonske številke +40 … ter mu v angleškem jeziku povedal, da je uslužbenec Microsofta, in sicer služba tehnične podpore. Povedal je, da so zaznali vdor v njegov računalnik in da mu lahko pomaga s tem, da ga bo vodil na daljavo ter inštaliral antivirus in požarni zid. Pri tem mu je moral posredovati gesla o računalniku, nato pa še o bančni kartici in PIN. Ko pa je zahteval še podatke o vseh mobilnih telefonih, je občan posumil na
goljufijo in prekinil zvezo. Kmalu je prejel SMS banke transakcijah, enkrat 414 evrov in enkrat 430 evrov.

Ob 12.57 so policisti bili obveščeni, da je nekdo z vozilom v Kopru zbil peško. Policisti so na kraju ugotovili, da je voznik osebnega avtomobila zapeljal v pritličje garažne hiše enega od trgovskih centrov v Kopru. Ko je želel zapeljati v prvo etažo, je s prednjim desnim delom trčil v nakupovalni voziček, posledično sta oba pešca, ki sta potiskala voziček, padla, oba sta se pri tem poškodovala.

Popoldan so policisti na mejnem prehodu Dragonja obravnavali dva državljana Slovenije, ki sta imela ponarejen HAG test za Covid 19. Sledi jima kazenska ovadba.

Ilegalne migracije

Policisti so na območju Policijske uprave Koper v zadnjih 24ih urah obravnavali 23 ilegalnih migrantov.

Pri Tatrah so obravnavali 2 državljana Afganistana, pri Jelšanah 7 državljanov Bangladeša in 7 državljanov Pakistana, na cesti proti Sviščakom 4 državljane Bangladeša, pri Račicah pa državljana Sirije.

Obravnavana sta bila še 2 državljana Hrvaške, ki sta prečkala državno mejo mimo mejne kontrole.