urednistvo@preteklih24.si

Preventivna opozorila policistov pred začetkom kolesarske sezone

Kolesarji so nedvomno ena od najranljivejših skupin udeležencev v cestnem prometu.

Fotografija je simbolična

Opazovanje kolesarjev je pokazalo, da skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, resnejše prekrške pa naredi približno 25 % kolesarjev. Med najpogostejšimi kršitvami so neustrezno prečkanje cestišča, vožnja v nasprotni smeri ter vožnja v rdečo luč na semaforju, tudi ogrožanje pešcev z vožnjo po pločniku ter uporaba mobilnega telefona med vožnjo kolesa.

Če pogledamo statistične podatke zadnjih nekaj let, lahko vidimo, da je vsako leto v prometnih nesrečah udeleženih skoraj 100 kolesarjev samo na območju Policijske uprave Koper. Vsako leto tudi kakšen izgubi življenje (lani in predlani po eden), več se jih tudi hudo poškoduje. Lani je bilo prometnih nesreč z udeležbo kolesarja približno 9 odstotkov od vseh prometnih nesreč. En kolesar je umrl, 70 se jih je v nesreči poškodovalo. Več kot 60 % prometnih nesreč povzročijo kolesarji sami.

Najpogostejši vzroki za prometne nesreče, v katerih so bili udeleženi kolesarji, so izguba ravnotežja in nepravilnosti na kolesu, sledi neupoštevanje pravil o prednosti, neprilagojena hitrost, nepravilna stran/smer vožnje, neustrezna varnostna razdalja in nepravilnost pri prehitevanju.

Največja problematika s kolesarji je v naseljih z uličnim sistemom, sledi naselje brez ulic in nazadnje regionalne ceste in lokalne ceste. V letu 2020 se je prometna nesreča s smrtnim izidom zgodila ravno na kategorizirani makadamski lokalni cesti. Kolesarji so vseh starostnih skupin.