urednistvo@preteklih24.si

23-letnik večkrat prevažal ilegalne prebežnike

Policisti Operativno komunikacijskega centra Nova Gorica so bili 13. aprila 2021 obveščeni, da je iz osebnega avtomobila slovenskih registrskih številk izstopilo v kraju Podsabotin, v neposredni bližini državne meje z Republiko Italijo, izstopilo več oseb, za katere je obstajala velika verjetnost, da gre za ilegalne prebežnike.

Fotografija je simbolična

Po prejetem obvestilu so policisti Policijske uprave Nova Gorica na Goriškem ustavili 23-letnega voznika omenjenega vozila, sicer slovenskega državljana doma z območja PU Maribor. Slednjemu so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Nova
Gorica tega dne odvzeli prostost in ga naslednji dan oz. 14. aprila 2021 s kazensko ovadbo privedli in izročili v nadaljnji postopek preiskovalnemu sodniku na Okrožnem sodišču v Novi Gorici.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so s preiskavo kaznivega dejanja in pomočjo italijanske mejne policije (it. Settore Polizia Frontiera di Gorizia) med drugim ugotovili, da je omenjeni 23-letnik 13. aprila letos v svojem avtomobilu na območje PU Nova Gorica pripeljal osem ilegalnih prebežnikov, ki so nato uspeli peš ilegalno prečkati slovensko–italijansko državno mejo, kasneje pa so v Italiji policisti tamkajšnje mejne policije prijeli sedem ilegalnih prebežnikov, državljanov Pakistana. V nadaljevanju so kriminalisti ugotovili še, da je 23-letni moški na območje PU Nova Gorica pripeljal več tujih državljanov tudi že dan pred tem oz. 12. aprila, in sicer šest ilegalnih prebežnikov, prav tako državljanov Pakistana. Navedene osebe so policisti z območja PU Nova Gorica prav tako izsledili in jih po končanem postopku odpeljali v azilni dom v Ljubljano.

V sodelovanju s kriminalisti PU Ljubljana in PU Celje so novogoriški kriminalisti uspeli potrditi utemeljen sum za kaznivo dejanje tudi iz 12. aprila 2021 ter potrditi identiteto (23-letnega) moškega – organizatorja izvrševanja kaznivih dejanj Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države (po 308. členu Kazenskega zakonika).

Kriminalisti in policisti več policijskih uprav v Sloveniji so z dobrim medsebojnim sodelovanjem in ob pomoči varnostnih organov iz Italije (mejna policija iz Gorice) zbrali dovolj obvestil in dokazov za uspešno izpeljano preiskavo, prav tako so novogoriški kriminalisti v tej zvezi podali kazensko ovadbo zaradi sima storitve zgoraj navedenega kaznivega dejanja zoper več osumljenih oseb z območja Slovenije.