urednistvo@preteklih24.si

Policisti v sodelovanju z ameriškimi varnostnimi organi preprečili množičen poboj več oseb

Slovenska policija je v sodelovanju z ameriškimi varnostnimi organi preprečila množičen poboj več oseb v javnih ustanovah, ki bi se lahko zgodil v Sloveniji. Osumljenec je orožje in strelivo v vrednosti 5.000 evrov naročil prek temnega spleta, njegov motiv pa je bilo maščevanje.

FOTO: PU Kranj

Podan je utemeljen sum, da je osumljenec, slovenski državljan, iz Združenih držav Amerike v Slovenijo z uporabo poštne storitve poskušal vnesti dva kosa orožja in strelivo. Gre za polavtomatsko pištolo znamke Glock, avtomatsko strelno orožje znamke Remington Arms in 240 kosov streliva za to orožje. Oboje je bilo skrito in zapakirano v mikrovalovni pečici. Osumljenec je za orožje plačal okoli 5.000 evrov.

Pošiljko, ki jo je osumljenec naročil prek temnega spleta, je v Združenih državah Amerike pri pregledu prestregel njihov policijski varnostni organ. O najdbi sumljive pošiljke so ameriški varnostni organi preko ustaljenih mednarodnih kanalov obvestili slovensko policijo, orožje pa so zasegli.

Policija je nemudoma začela z intenzivno kriminalistično preiskavo in z zbiranjem obvestil o naročniku ter namenu in okoliščinah nakupa tega orožja. V zelo hitri preiskavi so kriminalisti izsledili naročnika, ki je fizična oseba, in ugotovili, da je bilo orožje kupljeno za izvršitev kaznivih dejanj zoper življenje in telo.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da je bil namen nakupa orožja njegova uporaba za množičen poboj oseb v javni ustanovi. Obstajajo tudi indici, da so bile možne še druge (tudi naključne) žrtve in še dve javni ustanovi. Motiv za načrtovanje napada je bilo maščevanje osumljenca njemu poznanim osebam. V medsebojnem odnosu osumljenca z njemu poznanimi in ciljnimi žrtvami, do sedaj niso bile ugotovljene kakšne posebne okoliščine, vendar pa ta del preiskave še ni končan. Če bodo v tem delu ugotovljeni sumi, da je s strani drugih oseb v odnosu do osumljenca prišlo do kaznivih ravnanj, bo policija ustrezno ukrepala.

Vsa zbrana obvestila kažejo na to, da je osumljenec pripravljalna dejanja izvajal sam.

Osumljenec je bil na svojem domu prijet v zaključni akciji slovenske policije, pri čemer so prijetje zaradi visoke stopnje tveganja izvedli policisti Specialne enote. Osumljenec se ob prijetju ni upiral.

Kriminalisti so v preiskavi zasegli dokaze, ki potrjujejo obstoj utemeljenega suma kaznivih dejanj poskusa nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva ter poskusov umorov. Za kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva je predpisana kazen zapora od šestih mesecev do petih let. Za kaznivo dejanje umora pa se storilec kaznuje z zaporom najmanj petnajstih let, pri čemer se zaradi dveh ali več tovrstnih kaznivih dejanj sme izreči kazen dosmrtnega zapora.

Osumljenca policija do sedaj še ni obravnavala, v postopku pa je sodeloval. Zanj je bil odrejen pripor.

Policija ves čas zelo intenzivno izvaja tudi aktivnosti za zaščito potencialnih žrtev in ciljnih ustanov, za morebitno pomoč ali svetovanje pa smo na razpolago tudi drugim osebam, ki so povezane z življenjskim okoljem storilca, pa niso bile predmet omenjenega napada.

Dejstvo je, da vse okoliščine kažejo na to, da je obstajala realna možnost in glede na dokaze tudi velika verjetnost, da bi v kratkem prišlo do množičnega poboja več oseb, in da je slovenska policija v sodelovanju z varnostnimi organi Združenih držav Amerike preprečila tragedijo