urednistvo@preteklih24.si

Mejni policisti odkrili 15 ponarejenih PCR testov

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjem vikendu intervenirali v 173 nujnih primerih in na številko 113 prejeli skupno 499 klicev. Obravnavali so 16 prometnih nesreč z materialno škodo, 8 z lažjimi poškodbami, 3 s težjimi poškodbami in eno s smrtnim izidom, zasegli so 2 vozili. S področja kriminalitete so obravnavali 11 tatvin in 1 vlom ter 3 primeri nasilja v družini. Zaradi kršitev javnega reda je bilo 28 intervenciji.

Fotografija je simbolična

23. 4.2021

Kazniva dejanja:

Na parceli pri naselju Gorenje pri Divači je nekdo vlomil v objekt in ukradel več gradbenega orodja. Škode je za 1500 evrov.

Pri vasi Štjak je nekdo ukradel dva panja čebel.

Postojnski policisti so opravili hišno preiskavo in 35-letnemu Prestrančanu zasegli približno 1,5 kilograma prepovedane droge konoplja, elektronsko tehtnico in mlinček za mletje prepovedane droge. Sledi analiza in kazenska ovadba.

V Prisojah je nekdo ukradel skuter SYM Symphony, rdeče barve, reg. štev. KP8T-U8, vreden 1500 evrov. Lastnik ga je naslednji dan našel v Olmu nepoškodovanega.

Promet:

Ob 17.13 je v Rižani padla 51-letna motoristka. Peljala je od Kopra proti Črnemu kalu. Pred njo je voznik osebnega avtomobila zavijal v desno, voznica motornega kolesa pa je nenadno zavrla, zato je zadnji del vozila dvignilo v zrak, tako da je skupaj z vozilom padla, vozilo pa nanjo. Odpeljana je bila v SB Izola, odrejen je bil strokovni pregled.

24.4.2021

Kazniva dejanja:

V Luciji je nekdo z okolice postavljene prikolice lastniku ukradel različno ročno orodje, jedilni pribor in posodo. Lastnik je oškodovan za 1.500 evrov.

Promet:

Ob 8. uri je se je na cesti od Dekanov proti Cepkom prevrnil na streho osebni avtomobil. 74-letni voznik, ki je z vozilom zapeljal levo na čez nasprotno smerno vozišče na bankino ter se prevrnil, je bil odpeljan v SB Izola, odrejen je bil strokovni pregled.

Ob 13.58 je v Marezigah padla kolesarka. 48-letna kolesarka z okolice Tržiča je vozila električno kolo iz Marezig proti Babičem. Med vožnjo je vanjo priletela čebela, ki jo je želela odstraniti, zato je spustila krmilo, pri tem pa je izgubila ravnotežje in padla. Pri padcu se je huje poškodovala.

Ob 15.30 je v Izoli padla 53-letna kolesarka z okolice Ljubljane. Udarila se je v glavo, odpeljana je bila v SB Izola.

Ob 18.57 je na cesti od Vanganela proti Marezigam padel motorist. Policisti so na kraju ugotovili, da je 48-letni domačin peljal od Vanganela proti Babičem, kjer je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in zapeljal na nasprotno smerno vozišče, zaviral, padel in drsel po vozišču ter nato z motornim kolesom trčil v nasproti vozeč osebni avtomobil, ki ga je pravilno peljala 47-letna domačinka. Motorista so huje poškodovanega odpeljali v SB Izola.

Ob 20.33 je v Portorožu padel voznik mopeda. 70-letni domačin je z mopedom v krožišču zapeljal v levo in trčil v betonski robnik razmejitvenega otoka med pasovi ter padel preko otoka na nasprotno smerno vozišče. Med vožnjo je uporabljal zaščitno čelado, kljub temu pa se je poškodoval po čelu. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v SB Izola. Odrejen je bil strokovni pregled na alkohol.

Na avtocesti – Studenec so policisti ustavili voznika osebnega avtomobila in okolice Ljubljane, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, preizkus alkoholiziranosti pa mu je pokazal 0,76 mg alkohola v litru izdihanega zraka. Sledi obdolžilni predlog.

Ob 15.30 so policisti bili obveščeni, da je na vrhu Nanosa v globel zdrsnila 37-letna ženska iz Ljubljane. Gorska reševalna enota je žensko prenesla do helikopterja, odpeljana je bila v UKC Ljubljana.

25. 4.2021

Kazniva dejanja V Portorožu so ukradli kolo SPECIALIZER, modro črne barve, vredno 400 evrov.

Promet

Ob 11.33 je bila na regionalni cesti med Divačo in Senožečami hujša prometna nesreča. Udeležena sta bila voznica osebnega avtomobila in motorist. 52-letni motorist iz Izole je skupaj s sopotnico, 60-letnico iz Lucije, peljal od Divače proti Senožečam. Pred njima je vozila 71-letna voznica osebnega avtomobila iz Ankarana. Ko je ta zavijala levo, je zmanjšala hitrost, v tem trenutku pa je motorist trčil v zadnji del avtomobila. Voznik motorja je v nesreči umrl, sopotnica se je huje poškodovala, odpeljana je bila v SB Izola. Poškodovana je bila tudi potnica v osebnem avtomobilu. Na kraj prometne nesreče sta prišli preiskovalna sodnica in državna tožilka, odrejena je bila sodna obdukcija. Cesta je bila zaprta in urejen obvoz, ob 14.45 je bil promet ponovno sproščen.

Ob 13.18 je v motovunskem križišču 60-letni voznik osebnega avtomobila iz Ljubljane zavijal levo, 50-letni voznik motornega kolesa z okolice Kostanjevice pa ni vozil po sredini voznega pasu, zato je trčil v zavijajoč osebni avto. Pri tem sta motorist in sopotnica padla, oba sta bila odpeljana v bolnico Izola.

Ob 13.34 pa je v Strunjanu padel kolesar, ki si je prav tako poškodoval glavo. 36-letnik iz Maribora je vozil električno kolo po kolesarski poti Parenzana od Izole proti Strunjanu. V blagem desnem ovinku je izgubil oblast nad vozilom in padel. Pri tem si je poškodoval glavo, odpeljan je bil v bolnišnico.

Ob 15.19 je 25-letni Koprčan vozil moped iz Kobdilja proti Ponikvam in pri tem v levem ovinku zapeljal desno izven vozišča, kjer je padel na bok. Voznik se je lažje poškodoval

Ob 19.05 so policisti bili obveščeni, da je 68-letnik peljal motorno kolo od Koč proti Slavini. V Kočah je zaradi pešcev pred seboj zavrl, prednje kolo je zablokiralo, zato se je prevrnil in se udaril v desno koleno. Koleno so mu oskrbeli na urgenci ZD Postojna.

Ob 00.27 so policisti na avtocesti – izvoz Divača, ustavili 20-letnega voznika osebnega avtomobila, ki ne poseduje vozniškega dovoljenja. Vozilo zaseženo in sledi obdolžilni predlog.

Ob 1.12 so v Izoli ustavili 46-letnega voznika neregistriranega motornega kolesa, državljana Severne Makedonije, ki prebiva v Izoli. Vozilo so mu zasegli, ker ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja.

Ob 16.48 so na hitri cesti pri Izoli ustavili 33-letnega voznika mopeda iz Kopra. Odrejen preizkus alkoholiziranosti mu je pokazal 0,58 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Voznik si ni uredil prevoza, zato mu je bilo odrejeno pridržanje in izdan plačilni nalog po 30/17-1 ZPrCP (vožnja po hitri cesti) in 105/3-4 ZPrCP (alkohol).

26. 4.2021

Ob 0.30 so policisti na avtocesti – izvoz Divača ustavili 21-letnega voznika osebnega avtomobila, ki ne poseduje vozniškega dovoljenja. Vozilo so mu zasegli in sledi obdolžilni predlog.

Ob 1.20 so v Izoli ustavili 46-letnega voznika neregistriranega motornega kolesa, državljana Severne Makedonije. Vozilo je bilo zaseženo, ker ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja.

Ilegalne migracije

Policisti so na območju Policijske uprave Koper v zadnjem vikendu obravnavali 22 ilegalnih migrantov.

V petek so v Praporčah obravnavali 3 državljane Alžirije, v Zazidu pa 3 državljana Kosova.

V soboto v Podgorju 4 državljane Pakistana in 1 državljana Nepala.

V nedeljo so pri Kubedu obravnavali 3 državljane Afganistana in 4 državljane Irana, pri Belvedurju pa 4 državljane Sirije.

Ponarejeni PCR testi

Policisti so ponovno pri opravljanju mejne kontrole odkrili več ponarejenih PCR testov, in sicer 10 na mejnem prehodu Dragonja, 4 na mejnem prehodu Sečovlje in enega na kontrolni točki Fernetiče.
Policisti PMP Dragonja so minuli vikend na mejnih prehodih Sečovlje in Dragonja ponovno odkrili večje število ponarejenih potrdil o izvedbi testov na prisotnost SARS-CoV-2 po metodi PCR izdanih s strani različnih slovenskih laboratorijev. Vsi so bili odkriti pri slovenskih državljanih. Policisti so ob ugotovitvi, da gre za ponarejene listine, le-te zasegli, osebe, ki so listine uporabile, pa bodo policisti kazensko ovadili (kaznivo dejanje Ponarejanja listin (po 251. členu Kazenskega zakonika RS)). Za kaznivo dejanje ponarejanja listin je zagrožena kazen zapora do treh let.