urednistvo@preteklih24.si

Prijeli sprovajalca in tujce, ki so nezakonito prestopili državno mejo

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 16. 4. in 19. 4. intervenirali v 145 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 562 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali, in 16 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov, ki nista imela veljavnih vozniških dovoljenj.

Fotografija je simbolična

Posredovali so zaradi 29 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in enega kršitelja pridržali.

S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj groženj, ponarejanja denarja, ponarejanja dokumentov, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin.

Posredovali so zaradi požarov, najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev, nezakonitih prehodov državne meje in poskusa izmika mejni kontroli.

PROMETNA VARNOST

Prometna nesreča na Podbevškovi ulici

16. 4. nekaj pred 14. uro so policisti bili obveščeni o prometni nesreči v križišču na Podbevškovi ulici. Policisti PPP Novo mesto so opravili ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročila voznica osebnega avtomobila, ki je v križišču odvzela prednost drugemu vozniku. Lažje poškodovanega voznika in potnico v vozilu so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Povzročiteljici nesreče bodo policisti zaradi kršitve cestno prometnih predpisov izdali plačilni nalog.

KRIMINALITETA

Prijeli vlomilca

V noči na 17. 4. so policisti bili obveščeni o sumljivih osebah, ki naj bi na območju Straže vlamljale v poslovni objekt. Na kraj so bili takoj napoteni policisti, ki so izsledili in prijeli 29-letnega in 25-letnega osumljenca. Zoper oba so uporabili prisilna sredstva in ju obvladali. Ukradene predmete so jima zasegli in vrnili osebju prodajalne. Ovadili ju bodo na pristojno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja tatvine.

Vlomi in tatvine

V Škemljevcu na območju PP Metlika je med 2. 4. in 16. 4. nekdo vlomil v garažo stanovanjske hiše in odtujil dve motorni žagi. Lastnika je oškodoval za 700 evrov.

Med 15. 4. in 16. 4. je v Dolenjih Kamencah nekdo skozi vrata vlomil v objekt. Po prvih ugotovitvah ni ničesar odtujil, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

V naselju Klečet na območju PP Dolenjske Toplice je v noči na 17. 4. neznanec z dvorišča odtujil kolo z motorjem Tomos APN6.

JAVNI RED IN MIR

Kršitelja pridržali

Trebanjske policiste so v noči na 18. 4. poklicali na pomoč iz zasebnega prostora v Trebnjem, kjer naj bi pijan kršitelj nadlegoval in pretepal družinske člane in stanovalce. Na kraju so vzpostavili javni red in mir,
zoper 47-letnega kršitelja uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev javnega reda in miru so mu izdali plačilni nalog.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli sprovajalca in tujce, ki so nezakonito prestopili državno mejo

Brežiški policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje v Novi vasi pri Mokricah ustavili osebni avtomobil Škoda Octavia slovenskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 27-letni državljan Slovenije v vozilu prevaža štiri državljane Turčije, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Osumljencu sprovajanja tujcev so odvzeli prostost in mu zasegli avtomobil. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države ga bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Državljane Turčije so po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

Poskusi izmika mejni kontroli

Policisti PMP Obrežje so pri kontroli tovornega vozila bolgarskih registrskih oznak med tovorom odkrili državljana Afganistana, ki sta se poskušala izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Na
podvozju tovornega vozila, prav tako bolgarskih registrskih oznak, so odkrili še dva državljana Albanije, ki sta se poskušala izogniti mejni kontroli. Tujce so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.