urednistvo@preteklih24.si

Delavec sodišča tajne podatke iz koristoljubja sporočal članom hudodelske združbe

Celjski kriminalisti so v preteklih dneh zaključili obsežni preiskavi kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po 186. členu Kazenskega zakonika-1, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 308. členu Kazenskega zakonika-1, izdaje tajnih podatkov po 260. členu Kazenskega zakonika-1 ter dajanja podkupnin po 262. členu Kazenskega zakonika-1.

Fotografija je simbolična

V času kriminalističnih aktivnosti, s katerimi so začeli v sredini lanskega leta, so bili uporabljeni tako klasični, kot tudi prikriti preiskovalni ukrepi.

Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da na širšem celjskem območju deluje organizirana hudodelska združba, v kateri sodeluje več državljanov Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije. Združba je delovala tako, da je na območju celotne Slovenije organizirala nakup, hrambo in prodajo prepovedanih drog kokaina in konoplje.

Prav tako so posamezni člani kriminalne združbe organizirali prevoze ilegalnih migrantov. Kriminalisti so ugotovili, da so v štirih primerih organizirali prevoze ilegalnih migrantov, državljanov Pakistana, Afganistana in Bangladeša. Prevoz ilegalnih migrantov so organizirali iz Hrvaške, čez Slovenijo, v Italijo. V dveh primerih so policisti posamezne člane združbe, z 58. migranti in dvema voznikoma, ustavili med prevozom v Italijo. V dveh primerih je kriminalna združba ilegalne migrante uspela uspešno prepeljati čez ozemlje Slovenije v Italijo.

Med preiskavo so kriminalisti zaznali, da kriminalna združba, oziroma posamezni člani te združbe, razpolagajo z občutljivimi podatki o aktivnostih policije. V nadaljevanju so ugotovili, da s posameznimi člani kriminalne združbe sodeluje uslužbenec sodišča in sicer sodni zapisnikar kazensko preiskovalnega oddelka Okrožnega sodišča v Celju.

Zapisnikar sodišča je v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov in iz koristoljubja, sporočal tajne podatke članom kriminalne združbe. Kriminalno združbo je obveščal o kriminalističnih aktivnostih zoper njih ter tudi o izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov.

Po do sedaj zbranih ugotovitvah je osumljeni neupravičeno razkril večje število kriminalističnih preiskav, katerih uspešnost je bila zaradi razkritja najmanj 100. zaupnih dokumentov sodišča, okrnjena.

Ob zaključku operativnih aktivnostih so policisti konec prejšnjega tedna na celotnem območju Slovenije izvedli 16 hišnih preiskav ter 12. osebam odvzeli prostost.

15 oseb so policisti kazensko ovadili za 49 različnih kaznivih dejanj. V šestih premerih je šlo za izdajo tajnih podatkov, v enem primeru za dajanje daril, štirikrat za nedovoljeno prehajanje državne meje, v 38. primerih je šlo za neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami.

Sedem osumljencev so policisti v petek privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju, šestim od njih je bil odrejen pripor.