urednistvo@preteklih24.si

Na shodu v Mariboru policisti v dveh primerih uporabili tudi prisilna sredstva

Policisti Policijske uprave Maribor so na včerajšnjem, neprijavljenem shodu, ki je od 16. ure naprej potekal na Trgu svobode v Mariboru, opravljali naloge varovanja življenja in premoženja ljudi, preprečevali kršitve javnega reda in miru, nadzirali pa tudi spoštovanje veljavnih odlokov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni.

Fotografija je simbolična

Shoda se je udeležilo približno 130 ljudi, ki so se večinoma zadrževali na Trgu svobode v Mariboru.

Policisti so zbrane večkrat seznanili, da zbiranje in shodi z veljavnim odlokom niso dovoljeni in jih pozvali k upoštevanju priporočil za obvladovanje epidemije in vzdrževanje medsebojne razdalje.

Policisti so med neprijavljenim shodom ugotovili identiteto 18 kršiteljev. Zaradi kršitev po Zakonu o nalezljivih boleznih bodo policisti zoper njih v hitrih postopkih o prekršku izdali 6 odločb o prekršku, 7 plačilnih nalogov in jim izrekli 5 opozoril za strojene prekrške. Med navedenimi bodo policisti zoper dva izvedli prekrškovni postopek zaradi organizacije neprijavljenega shoda.

Zoper dva kršitelja med navedenimi so policisti morali, v skladu s svojimi pooblastili, uporabiti tudi telesno silo, saj na vpogled nista želela pokazati osebnih dokumentov ali navesti svojih podatkov, zraven tega pa nista upoštevala zakonitih ukazov policistov. Obema bodo zraven kršitev po ZNB izrekli globo tudi po Zakonu o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1) in Zakonu o osebni izkaznici (ZOIzk-1).

Še preden so storili prekršek so policisti, na podlagi Zakona o nalogah in pooblastilih Policije, izrekli opozorilo 4 osebam.

Bodo pa policisti zoper organizatorja podali predlog pristojnemu prekrškovnemu organu, zaradi kršitve po 184/4. členu Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).