urednistvo@preteklih24.si

V prometni nesreči hudo poškodovana 23 in 25-letna sopotnika v vozilu

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 9. 4. in 12. 4. intervenirali v 162 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 529 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami, prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in 18 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov, ki nista imela veljavnih vozniških dovoljenj.

Fotografija je simbolična

Posredovali so zaradi 33 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih.

S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nezakonitega lova, groženj, ponarejanja listin, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin.

Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe, požarov, najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev, nezakonitih prehodov državne meje in poskusa izmika mejni kontroli.

PROMETNA VARNOST

Prometna nesreča pri Vranovičih

O hudi prometni nesreči na regionalni cesti Črnomelj – Metlika so policisti bili obveščeni 10. 4. ob 19.28. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih policistov, je 21-letni voznik osebnega avtomobila znamke BMW vozil iz smeri Črnomlja proti Metliki. Zaradi neprilagojene hitrosti je v ovinku izgubil oblast nad vozilom in trčil v prednji del vozila znamke Audi, ki ga je vozil 23-letni voznik. Voznik BMW-ja je zapeljal s ceste in trčil še v travnati nasip, od tam pa je vozilo odbilo, se večkrat prevrnilo ter obstalo na strehi okoli 170 metrov od mesta trčenja. V nesreči sta se hudo poškodovala 25-letni in 23-letni potnik, oba sta sedela na zadnjih sedežih v avtomobilu BMW, voznik in 24-letni potnik, ki je sedel na sprednjem sedežu, sta bila lažje poškodovana. Prav tako lažje poškodovana sta bila voznik audija in 23-letna potnica v njegovem vozilu. Po ugotovitvah policistov so bili vsi udeleženci pripeti z varnostnim pasom. Okoliščine nesreče policisti še preiskujejo in bodo o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.

Prometna nesreča pri Ždinji vasi

11. 4. nekaj pred 17. uro se je zgodila prometna nesreča z udeležbo dveh osebni avtomobilov na regionalni cesti pri Ždinji vasi. Policisti so opravili ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 26-letni voznik osebnega avtomobila, ki je zaradi nepravilne strani vožnje trčil v avtomobil 33-letnega voznika. V nesreči so se lažje poškodovali potnica v vozilu povzročitelja, 33-letni voznik in potnik v njegovem vozilu. Povzročitelju nesreče bodo policisti zaradi kršitve izdali plačilni nalog.

Pijanemu kršitelju zasegli avtomobil

Policiste so 9. 4. na pomoč poklicali iz bencinskega servisa ob avtocesti, kjer naj bi pijan kršitelj nadlegoval osebje in ni poravnal računa. Policisti PPP Novo mesto so 28-letnega moškega izsledili v prometu in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. Kršitelj, ki je opravljanje preizkusa odklonil, nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Avtomobil so mu zasegli, zaradi kršitev javnega reda in miru izdali plačilni nalog in o odklonu preizkusa alkoholiziranosti in vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Kršitelja izsledili

Sevniški policisti so bili 10. 4. obveščeni o nedostojnem vedenju moškega v prodajalni v Sevnici. Na podlagi opisa so ga izsledili v prometu in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. Kršitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,86 miligramov alkohola, so odvzeli vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo. O vožnji pod vplivom alkohola so z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče in uvedli hitri postopek zaradi kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru, Zakona o nalezljivih boleznih in Zakona o zasebnem varovanju.

KRIMINALITETA

Prijeli vlomilce

Brežiške policiste je v noči na 12. 4. občan obvestil o sumljivem ravnanju skupine oseb, ki najverjetneje vlamljajo v objekt Hrastinski poti. Na kraj je bilo takoj napotenih več patrulj in policisti so pri begu izsledili in prijeli tri osumljence z območja Brežic in Šentjerneja. Okoliščine kaznivega dejanja še preverjajo, izdali pa so jim plačilne naloge zaradi kršitev določil Zakona o nalezljivih boleznih, Zakona o javnem redu in miru in Zakona o osebni izkaznici.

V okno vrgel steklenico z vnetljivo snovjo

9. 4. nekaj pred 21. uro so policisti bili obveščeni, da je nekdo v okno stanovanjske hiše v Črnomlju vrgel molotovko in zanetil požar. Na kraj so bili takoj napoteni policisti in kriminalisti, ki so opravili ogled in zbrali obvestila. Po prvih ugotovitvah je neznani storilec v pritlično okno stanovanjske hiše vrgel gorečo steklenico, napolnjeno z vnetljivo tekočino. Steklenica je razbilo steklo okna in padla na tla, požar so stanovalci sami pogasili, poškodovan ni bil nihče. Po nestrokovni oceni je v požaru nastalo za okoli 2000 evrov premoženjske škode. Novomeški kriminalisti nadaljujejo z intenzivno preiskavo in ugotavljanjem vseh okoliščin. O ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo.

Vlomi in tatvine

V Dovškem na območju PP Krško je 9. 4. popoldne neznanec skozi odklenjena vrata vstopil v stanovanjsko hišo in odtujil denarnico z denarjem in dokumenti.

V Spodnjem Starem Gradu na območju PP Krško je med 6. 4. in 9. 4. nekdo vlomil v garažo stanovanjske hiše in odtujil plinsko jeklenko.

10. 4. je v Vrhpeči na območju PP Novo mesto nekdo vlomil v nenaseljeno stanovanjsko hišo. Odtujil je samohodno kosilnico, dve nahrbtni kosilnici in visokotlačni čistilec. Lastnica ocenjuje, da je oškodovana za 1000 evrov.

V Čatežu ob Savi je med 1. 4. in 10. 4. neznanec vlomil v počitniško hišo in odtujil televizijski sprejemnik, mikrovalovno pečice, radijski sprejemnik in sesalnik. Škode je za okoli 1000 evrov.

V noči na 11. 4. je s travnika na območju kraja Vihre nekdo odtujil prikolico znamke TPV in na bližnjem objektu poškodoval streho ter odtujil bakrene žlebove. Škode je za okoli 3000 evrov.

V Črnomlju je med 10. 4. in 11. 4. nekdo iz tovornega vozila odtujil dve motorni žagi znamke Stihl in lastnika oškodoval za 2500 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakonito prestopil državno mejo

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Dolnje Težke Vode izsledili in prijeli državljana Pakistana, v Dobovi pa državljana Alžirije. Policijski postopki s tujcema, ki sta nezakonito
prestopila državno mejo, še niso zaključeni.

Poskus izmika mejni kontroli

Policisti PMP Obrežje so med kontrolo tovornega vozila bolgarskih registrskih oznak na podvozju priklopnega vozila odkrili državljana Afganistana, ki sta se poskušala izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujca so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.