urednistvo@preteklih24.si

Po enajstih dneh prijeli osumljence umora moškega iz okolice Grosuplja

Na Operativno komunikacijski center Policijske uprave Ljubljana je v petek, 19. 3. 2021, okoli 12.30 poklical občan in povedal, da je v gozdu v bližini Grosuplja našel zvezanega in hudo poškodovanega moškega.

Fotografija je simbolična

Približno 300 metrov globoko v gozdu je bil pred njegovim prebivališčem najden 77-letni moški, ki je bil hudo poškodovan, roke je imel zvezane na hrbtu, prav tako pa zvezane noge. Moški je ob prihodu na kraj še kazal znake življenja, vendar je kljub zdravniški pomoči, ki mu je bila nudena na kraju, umrl.

Policisti so kraj in območje zavarovali. Na kraj je prišla preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča in vodila ogled, ki so ga opravili ljubljanski kriminalisti. V času ogleda, ki je trajal kar dva dni, je bilo zavarovano večje število sledi. Motiv dejanja takrat ni bil znan, prav tako na kraju ni bilo nobenih vidnih sledi, zato so bile pomembne najmanjše podrobnosti, ki bi pripeljale do storilcev kaznivega dejanja. Iz tega razloga so kriminalisti in policisti skupno pet dni pregledovali in preiskovali širšo okolico gozda, v katerem je pokojni živel, ter opravili razgovore z več kot 70 osebami.

Poleg intenzivne kriminalistične preiskave so pri pregledovanju terena in iskanju sledi sodelovali tudi policisti Posebne policijske enote, policisti vodniki službenih psov in policisti Specialne enote – potapljači. Vse najdene in zavarovane sledi so bile poslane v Nacionalni forenzični laboratorij, kjer so bile pregledane in ovrednotene.

30. 3. 2021 so policisti zaradi suma kaznivega dejanja umora odvzeli prostost 23-letniku z območja Kočevja. Z dodatnimi preiskavami, pregledom nadzornih kamer na širšem območju, pregledom terena, zavarovanimi dokazi in zbranimi obvestili so policisti pridobili podatke, da so dejanja osumljeni tudi 24, 19 in 18-letnik, vsi z območja Kočevja, in jim 31. 3. 2021 odvzeli prostost.

Z intenzivno kriminalistično preiskavo in zbranimi dokazi je bilo ugotovljeno, da so prijeti osumljenci v četrtek, 18. 3. 2021, v popoldanskem času z osebnim vozilom prišli na območje Grosuplja. Vozilo so parkirali in peš odšli v bližnji gozd z namenom, da iz bivališča pokojnega odtujijo vrednejše premete. Pri dejanju jih je pokojni zalotil, zato so ga pretepli in mu zvezali roke ter noge. Nato so preiskali še njega in njegovo bivališče ter mu odtujili 2.000 evrov gotovine in dva mobilna telefona. S kraja so zbežali, hudo pretepenega in zvezanega 77-letnika pa so pustili ležati na gozdnih tleh, kjer je ostal do naslednjega dne, ko ga je našel znanec.

Osumljenci so se po begu s kraja dejanja odpeljali v smeri doma in po približno 15 km določene predmete (rokavice, podkape, odtujen telefon), ki so jih uporabili pri izvršitvi kaznivega dejanja, odvrgli v potok. Ko so kasneje iz medijev izvedli za smrt žrtve, so določene predmete (oblačila, ki so jih nosili v času storitve kaznivega dejanja) tudi zažgali, da bi uničili dokaze. Kljub temu so policisti v intenzivni kriminalistični preiskavi zbrali dovolj dokazov, da so policisti vsem štirim osumljenim odvzeli prostost in jih 1. 4. 2021, zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja umora, privedli k preiskovalni sodnici, ki je za vse odredila pripor.

Vsi štirje osumljenci so bili do sedaj že večkrat obravnavani za kazniva dejanja s področja premoženjske kriminalitete, prav tako pa tudi za kazniva dejanja in prekrške z elementi nasilja.