urednistvo@preteklih24.si

Novomeški policisti prijeli tatove in vlomilce

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 2. 4. in 6. 4. intervenirali v 145 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 573 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in 22 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila trem kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj.

Fotografija je simbolična

Posredovali so zaradi 24 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih.

S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih nasilja v družini, lahke telesne poškodbe, groženj, ponarejanja listin, vlomov in tatvin.

Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe, požarov, najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev, nezakonitih prehodov državne meje in poskusa izmika mejni kontroli.

PROMETNA VARNOST

Povzročitelj nesreče z dvema promiloma alkohola

Trebanjski policisti so bili 2. 4. nekaj po 9. uri obveščeni o prometni nesreči v Dobrniču. Opravili so ogled in ugotovili, da je 49-letni voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v kamnito ograjo. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 1,02 miligrama alkohola (2,1 g/kg). Odvzeli so mu vozniško
dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvah cestno prometnih predpisov z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Povzročil nesrečo in odklonil preizkus alkoholiziranosti

3. 4. okoli 18.30 se je zgodila prometna nesreča v krožišču v Sevnici. Policisti so ugotovili, da je nesrečo povzročil 38-letni voznik osebnega avtomobila, ki je zaradi nepravilne strani in smeri vožnje izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste na otok v sredini krožišča. Lažje poškodovanega povzročitelja so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti so mu zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola
odredili preizkus, ki ga je odklonil, odklonil je tudi odrejen strokovni pregled. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Kljub prepovedi nadaljeval z vožnjo

Policisti PP Novo mesto so v noči na 5. 4. v Družinski vasi ustavili voznika osebnega avtomobila, ki je vijugal po vozišču, in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 36-letnemu vozniku, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,51 miligramov alkohola, so odvzeli vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo. Kršitelj prepovedi ni upošteval, saj so ga ponovno ustavili, zato so mu avtomobil zasegli in o kršitvah seznanili sodišče. Prav tako mu bodo izdali plačilni nalog zaradi kršitev določil Zakona o nalezljivih boleznih.

KRIMINALITETA

Novomeški policisti prijeli tatove in vlomilce

Policisti PP Novo mesto so bili 2. 4. dopoldne obveščeni, da naj bi na parkirnem prostoru tržnice v Novem mestu neznanci iz odklenjenega osebnega avtomobila odtujili večje število prehrambenih izdelkov, namenjenih prodaji. Takoj so se odzvali, zbrali obvestila in ugotovili, da so osumljenci po tatvini pobegnili z osebnim avtomobilom in peljali z veliko hitrostjo po napačni smeri v enosmerni ulici. Na podlagi opisa vozila so storilce izsledili na območju Stranske vasi. 36-letni voznik se je poskušal izogniti kontroli, vendar so ga policisti uspeli ustaviti. Zasegli so jim ukradene predmete, po zaključeni preiskavi pa bodo zoper 36-letnega osumljenca, 30-letno in 17-letno osumljenko na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

V noči na 4. 4. so policisti bili obveščeni, da naj bi neznanci po vsej verjetnosti poskušali vlomiti v skladiščne prostore prodajalne v Bršljinu. Na kraj so bili takoj napoteni policisti, ki so izsledili in prijeli 22-letnega in 18-letnega osumljenca, ki sta z naviranjem ključavnice vlamljala v objekt. Med postopkom so ugotovili, da imata pri sebi tudi več predmetov, za katere obstaja sum, da izvirajo iz kaznivega dejanja. Ugotovili so, da sta storilca pred tem vlomila v objekt na Župančičevem sprehajališču in odtujila več steklenic z alkoholno pijačo, reflektor in vrv. Ukradene predmete so jima zasegli in o vlomu in tatvini
obvestili oškodovanca ter mu vrnili ukradene predmete. Zoper osumljenca bodo na tožilstvo podali kazenske ovadbe.

Policisti PP Krško prijeli tatove drv

Policisti PP Krško so 5. 4. v gozdu pri naselju Kalce Naklo izsledili in prijeli 43-letnega, 22-letnega in 17-letnega osumljenca. Storilci so iz gozda poskušali odtujiti okoli 3,5 m3 drv. Drva so zasegli, o tatvini seznanili oškodovanca in zoper osumljence na tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Tatvina kolesa

Na Šegovi ulici v Novem mestu je nekdo vlomil v klet stanovanjskega bloka in odtujil kolo Specialized Talmac SL4 Comp.

Tatvina goriva

Na delovišču v Krški vasi je 4. 4. nekdo vlomil v rezervoar delovnega stroja in iztočil ter odtujil okoli 150 litrov goriva.

Vlomi

Med 1. 4. in 5. 4. je v Beli Cerkvi nekdo vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil kosilnico in motorno žago. Škode je za okoli 700 evrov.

V noči na 5. 4. je na Belokranjski cesti v Črnomlju neznanec vlomil v garažo stanovanjske hiše in odtujil električno ročno orodje. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za 200 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Dobrave ob Krki (PP Krško) izsledili in prijeli šest državljanov Bangladeša, pri Podbočju (PP Krško) pet državljanov Bangladeša, v Brežicah dva državljana Irana in državljana Afganistana in v Prilipah (PP Brežice) šest državljanov Bangladeša. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Poskus izmika mejni kontroli

Policisti PMP Obrežje so med kontrolo tovornega vozila srbskih registrskih oznak na podvozju priklopnega vozila odkrili državljana Afganistana, ki se je poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujca so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

OSTALE ZADEVE

Požar

O požaru stanovanjske hiše v kraju Mavrlen so bili črnomaljski policisti obveščeni 4. 4. v popoldanskih urah. V požaru, ki so ga gasilci omejili in pogasili, je zgorelo podstrešje stanovanjske hiše, nastalo je za okoli 25.000 evrov premoženjske škode. Po prvih ugotovitvah policistov naj bi do požara prišlo pri čiščenju dimnika, okoliščine pa še preiskujejo. O ugotovitvah bodo seznanili pristojno tožilstvo.