urednistvo@preteklih24.si

Na kontrolni točki v Vrtojbi odkrili v tujini ukradeno osebno vozilo

V ponedeljek, 29. marca ob 12.15 uri, je na kontrolno točko v Vrtojbi pri vstopu v Republiko Slovenijo iz sosednje Italije pripeljal 31-letni voznik osebnega avtomobila znamke BMW X6, španskih registrskih številk. V omenjenem vozilu je bila tudi 21–letna sopotnica, oba državljana Romunije.

FOTO: PU Nova Gorica

V nadaljevanju postopka in pri pregledu vozila in listin motornega vozila so policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica (dalje: PPIU Nova Gorica) ugotovili, da je imel romunski voznik na omenjenem avtomobilu identifikacijsko nalepko, ki ni ustrezala originalni tipografiji nalepke oz. je bila ponarejena tipska nalepka vozila, prav tako je bila ponarejena odtisnjena serijska številka šasije. Pri preverjanju pristnosti italijanskega prometnega dovoljenja (obrazec) z identičnimi oznakami avtomobila znamke BMW X6, italijanskih registrskih številk, je bilo ugotovljeno, da je bilo prometno dovoljenje ukradeno v Italiji.

V nadaljevanju preiskave so policisti PPIU Nova Gorica ugotovili, da sta številka šasije vozila kot tudi identifikacijska tipska nalepka vozila prilagojena pristnemu prometnemu dovoljenju (t.i. klon vozila). To pomeni, da podobno motorno vozilo (z isto številko šasije, identifikacijska tipska nalepka) in prometnim dovoljenjem že obstaja.

Pri kontroli vozila je bilo še ugotovljeno, da je za vozilo v schengenskem informacijskem sistemu SIS II razpisan ukrep za zaseg vozila s strani države razpisnice – Italija. Omenjeni avtomobil je predmet premoženjskega kaznivega dejanja, saj je bil v začetku novembra lanskega leta ukradeno v Republiki Italiji.

Policisti PPIU Nova Gorica so tuje osebno vozilo zasegli, prav tako je bilo glede obravnavanega primera obveščeno Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Policisti bodo po zaključku preiskave na podlagi vseh ugotovljenih dejstev 31-letnega osumljenca kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Ponarejanje listin (po tretjem odstavku 251. člena KZ-1) in suma storitve kaznivega dejanja Prikrivanje (po tretjem odstavku 217. člena KZ-1).