urednistvo@preteklih24.si

19-letnik vozil pod vplivom drog, sledilo je pridržanje

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 12. 2. in 15. 2. intervenirali v 102 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 336 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in 15 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Pridržali so voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola.

Slika je simbolična

Posredovali so zaradi 30-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in enega kršitelja pridržali.

S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj ponarejanja dokumentov, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin.

Posredovali so zaradi iskanja pogrešane osebe, požarov in poskusov izmika mejni kontroli.

PROMETNA VARNOST

S tremi promili alkohola trčil v drevo

13. 2. okoli 9.30 so policisti bili obveščeni o nevarni vožnji voznika osebnega avtomobila Renault Megane, ki naj bi v Novem mestu vijugal po vozišču, večkrat zapeljal na pločnik in na Ulici Slavka Gruma trčil v drevo. Lažje poškodovanega voznika so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da je 58-letni voznik nesrečo povzročil zaradi neprilagojene hitrosti, v litru izdihanega zraka pa je imel 1,46 miligramov alkohola (3 g/kg). Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so mu izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Kršitelja pridržali

Policisti PP Novo mesto so 12. 2. v večernih urah na območju Šmarjeških Toplic ustavili voznika osebnega avtomobila in mu zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog odredili hitri test, ki je bil pozitiven na prepovedano konopljo. 19-letnemu kršitelju so odredili strokovni pregled, ki ga je odklonil. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in ga pridržali. O kršitvi bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

KRIMINALITETA

Prijeli tatu registrskih tablic

Brežiški policisti so bili 14. 2. zvečer obveščeni, da naj bi z vozila, parkiranega na dvorišču počitniške hiše, neznanci ukradli registrske tablice. O tatvini je novomeški OKC takoj seznanili policiste na širšem območju in policisti PP Črnomelj so pri Gabru ustavili osebni avtomobil Renault Megane za nameščenimi ukradenimi tablicami, ki so jih zasegli in vrnili oškodovancu. 24-letnemu vozniku, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, so avtomobil zasegli, na sodišče naslovili obdolžilni predlog in na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo. Vlomi in tatvine

Na parkirnem prostoru na Livadi (PP Novo mesto) je 12. 2. zvečer nekdo vlomil v plastični zabojnik in odtujil osem rabljenih akumulatorjev. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 400 evrov premoženjske škode.

V Hrastju na območju PP Šentjernej je 13. 2. med 18. in 21. uro neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in kozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil denar in zlat nakit. Lastnike je oškodoval za okoli 4000 evrov.

Oškodovanec je policiste obvestil, da je v zadnjih dveh mesecih v Selih pri Raki nekdo vlomil v počitniško hišo in odtujil motorno žago, kosilnico na nitko in agregat. Ocenjuje, da je oškodovan za 500 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Poskus izmika mejni kontroli

Policisti PMP Obrežje so med pregledom tovornega vozila turških registrskih oznak na vstopu v Slovenijo odkrili štiri državljane Afganistana, ki so se skriti med tovorom poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujce so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakoniti prehodi državne meje

Med opravljanjem nalog varovanja državne meje so policisti PP Brežice izsledili in prijeli šest državljanov Afganistana in dva državljana Irana, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policisti PP Novo mesto so pri Mirni Peči prijeli dva državljana Afganistana, ki sta nezakonito prestopila državno mejo.