urednistvo@preteklih24.si

Poostren nadzor tovornih vozil po metodologiji Pegaz

na območju Policijske uprave Koper so policisti Postaje prometne policije včeraj izvajali poostren nadzor cestnega prometa po metodologiji PEGAZ. Gre za obliko poostrenega nadzora, pri katerem je poudarek namenjen celoviti kontroli motornih vozil, tovora in potnikov, ki jo skupaj opravljajo tako policija kakor tudi drugi državni organi. Ugotovili so veliko nepravilnosti.


FOTO: PU Koper

 

 

 

Policisti so kontrolirali 11 slovenskih tovornih vozil, 35 tovornih vozil z držav EU, tri tovorna vozila z drugih držav in tri avtobuse.

Ugotovili so naslednje kršitve:

– 1 x kršitve dokumentov podjetja (vožnja izrednega prevoza v nasprotju z dovoljenjem za izredni prevoz – pretežek tovor in kršitve v povezavi s podatki v dovoljenju za izredni prevoz ter slabe pnevmatike),
– 2 x kršitev počitka in odmora voznikov tovornih vozil,
– 6 x kršitev delovanja tahografa (ni pregledan, preklopni mehanizmi, ročni vnos),
– 1 x kršitev tehnične pomanjkljivosti na tovornem vozilu,
– 2 x kršitev prekoračitve največje dovoljene mase (vozila do 12 T),
– 1 x kršitev prekoračitev največje dovoljene mase (vozila nad 12 T),
– 3 x kršitev nezavarovanega tovora na tovornem vozilu,
– 1 x kršitev voznika osebnega avtomobila, ki je uporabljal pnevmatike z bodicami,

Policisti so med nadzorom 40 voznikom odredili alkotest, ki je bil pri vseh negativen.

Hujših prekrškov pri voznikih osebnih avtomobilov sicer v zadnjem času ne beležimo. Še vedno se vozniki ne pripenjajo z varnostnimi pasovi in veliko uporabljajo mobilne telefone med vožnjo, poleg tega celo pišejo sporočila, gledajo internet in podobno. V zadnjih nadzorih ni bilo veliko pijanih voznikov, kar predpisujemo tudi zaprtjem gostiln. To seveda pomeni posledično tudi, da je manj prometnih nesreč in ekstremno velikih hitrosti, kar sta najpogostejša vzroka za najhujše prometne nesreče.

Drugačna slika se je pokazala pri nadzoru tovornih vozil, kjer je na naših cestah še vedno zelo veliko kršiteljev, tako slovenskih kot tudi tujih voznikov.