urednistvo@preteklih24.si

Iz reke Soče na Tolminskem odstranili predelano eksplozivno sredstvo

Včeraj, 18. novembra ob 15.52 uri, so bili policisti OKC PU Nova Gorica s strani Regijskega centra za obveščanje Nova Gorica obveščeni, da so gasilci iz reke Soče na območju Tolmina (v neposredni bližini blizu pokopališča oz. nemške kostnice, kjer so pokopani posmrtni ostanki nemških vojakov iz časa 1. svetovne vojne) iz vode potegnili gasilni aparat z vžigalno vrvico.


Slika je simbolična

 

 

 

Na kraju je bilo ugotovljeno, da je občan v strugi reke Soče opazil omenjeni gasilni aparat, ki se je nahajal približno štiri metre vstran od proda reke in na globini dveh metrov. Gasilci PGD Tolmin so omenjeni predmete potegnili iz reke in opazili, da je gasilni aparat predelan v eksplozivno sredstvo, pri ročici aparata pa je bila nameščena vžigalna vrvica, obložena z voskom. Poleg tolminskih policistov, ki so zavarovali kraj najdbe, kriminalistov in gasilcev so bili na kraju tudi pripadniki NUS Severnoprimorske regije, kasneje pa so se jim pridružili tudi strokovnjaki protibombne zaščite Generalne policijske uprave. V nadaljevanju je bilo ugotovljeno, da ne gre za nevarno najdbo iz časa obeh svetovnih vojn, zato so kasneje za nevarno najdbo oz. eksplozivno sredstvo poskrbeli strokovnjaki protibombne zaščite Generalne policijske uprave. Kemična snov v predelanem gasilnem aparatu je bila zaradi vode razmočena in neuporabna. O primeru so policisti obvestili tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Državno tožilstvo v Novi Gorici). Policija okoliščine nevarne najdbe še preiskuje v smeri suma kaznivega dejanja Nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva (po prvem odstavku 307. člena KZ-1).

Poškodovanje osebnih vozil

Danes, 19. novembra dopoldne, so policisti bili obveščeni o poškodovanju osebnega avtomobila v Novi Gorici. Po sedaj zbranih podatkih je moški danes okoli 3. ure zjutraj brcnil v osebno vozilo zaradi česar je na vozilu nastala
materialna škoda v višini približno 300 evrov (udrtina oz. poškodba prednjega levega blatnika). O kaznivem dejanju je Policija obvestila tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Državno tožilstvo v Novi Gorici). Policisti PP Nova Gorica bodo po zaključku preiskave omenjenega moškega kazensko ovadili na Državno tožilstvo v Novi Gorici.

Prav tako so policisti PP Nova Gorica danes, 19. novembra zjutraj, obravnavali še drugo poškodovanje osebnega avtomobila v Novi Gorici. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je storilec poškodoval oz. prerezal pnevmatiko na osebnem vozilu znamke VW v škodo oškodovanke, prav tako se je znesel tudi nad drugim osebnim vozilom znamke BMW in poškodoval še tri pnevmatike vozila. Novogoriški policisti bodo v zvezi z obravnavanim primerom na podlagi vseh ugotovljenih dejstev preiskave podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Na Goriškem kradli gorska kolesa

Včeraj, 18. novembra ob 16.09 uri, so policisti bili obveščeni o tatvini kolesa v Kromberku pri Novi Gorici. Po sedaj zbranih podatkih je neznanec iz nosilca kolesa na avtomobilu ukradli dve gorski kolesi enduro znamke Specialized,
letnik 2019, zeleno turkizne barve in kolo znamke Commencal, letnik 2018, črne barve. Skupna vrednost odtujenih koles znaša okoli 4.000 evrov. Novogoriški policisti bodo po zaključku preiskave podali kazensko ovadbo na Državno tožilstvo v Novi Gorici.