urednistvo@preteklih24.si

Na kontrolni točki v Vrtojbi odkrili v tujini ukradena osebna avtomobila znamke Toyota RAV4

Konec prejšnjega tedna oz. v petek, 13. novembra v večernih urah, sta se na kontrolno točko v Vrtojbi pri vstopu v Republiko Slovenijo iz sosednje Italije pripeljala dva voznika – stara 23 in 43, oba državljana Ukrajine – dveh novejših osebnih avtomobilov (letnik 2019 in 2020) znamke Toyota RAV4 Hybrid, italijanskih registrskih številk.


FOTO: PU Nova Gorica

 

 

 

V nadaljevanju postopka in pri pregledu vozil in listin obeh motornih vozil so policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica ugotovili, da sta imela ukrajinska voznika na svojih vozilih nameščene ponarejene registrske tablice, prav tako identifikacijska nalepka na vozilu niso ustrezale originalni tipografiji nalepke (ponarejena tipska nalepka vozila). Oba tujca sta sicer
posedovala pristna prometno dovoljenje vozil, vendar je bilo iz dokumentov razvidno, da so najemniki vozil druge osebe iz Italijanske republike.

V nadaljevanju preiskave so policisti PPIU Nova Gorica še ugotovili, da so bile registrske tablice, številka šasije vozila in identifikacijska tipska nalepka vozila prilagojene pristnemu prometnemu dovoljenju (t.i. klon vozila). To pomeni, da podobno motorno vozilo z omenjenimi registrskimi številkami (z isto številko šasije, identifikacijska tipska nalepka) in prometnim dovoljenjem že obstaja. Na podlagi ugotovitev glede ponarejenih registrskih tablic, identifikacijske tipske nalepke in številke šasije vozila je bilo moč utemeljeno sklepati, da vozili izvirata iz kaznivega dejanja oz. je obstajal sum, da sta bila oba avtomobila odtujena oškodovancem v sosednji Italiji, kar je bilo v nadaljevanju policijske preiskave tudi ugotovljeno in potrjeno.

Zoper oba tujca je bilo odrejeno pridržanje na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku, glede obravnavanega so policisti obvestili tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici). Oba osumljenca sta bila v nedeljo, 15. novembra v večernih urah s kazensko ovadbo privedena in izročena v nadaljnji postopek k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Ponarejanje listin (po
tretjem odstavku 251. člena KZ-1) in suma storitve kaznivega dejanja
Prikrivanje (po prvem odstavku 217. člena KZ-1). Po zaslišanju je bil s
strani preiskovalnega sodnika novogoriškega Okrožnega sodišča zoper oba osumljenca odrejen pripor v solkanskih zaporih.