urednistvo@preteklih24.si

V petkovem požaru na Tolminskem huje poškodovan 67-letni občan

Konec minulega tedna oz. v petek, 13. novembra ob 23.40 uri, je bila Policija obveščena o požaru v naselju Daber (Občina Tolmin) na vzhodnem robu Šentviške planote, kjer je zagorelo v stanovanjski hiši. Takoj po prijavi so bili na kraj poleg tolminskih policistov na kraj napoteni tudi gasilci PGD Ponikve-Planota in PGD Tolmin (skupno 17 ljudi), ki so požar v pritličnem delu objekta najprej omejili in nato dokončno pogasili.


Slika je simbolična

 

 

 

Še pred njihovim prihodom so iz gorečega objekta domačini rešili poškodovanega občana iz močno zadimljenega prostora. Predvidoma huje poškodovanemu 67–letnemu občanu (utrpel je hude opekline na glavi in vratu) so na kraju prvo pomoč nudili gasilci do prihoda reševalcev NMP ZD Tolmin. Slednji so ga na kraju oskrbeli in ga najprej odpeljali v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici, nato pa je bil premeščen na nadaljnje zdravljenje v
ljubljanski klinični center.

Po sedaj zbranih podatkih je občanka ob odhodu na počitek v njeni hiši najprej zaznala vonj po dimu, ki je prihajal iz zunanjosti. Nedolgo zatem je zaznala še močnejši vonj po dimu in opazila, da se iz ene od stanovanjskih hiš v omenjeni vasi močno kadi. Takoj zatem je na pomoč poklicala sosede, ki so odhiteli do omenjene hiše in kmalu zatem ugotovili, da gori v dnevnem prostoru in na hodniku pri kurišču krušne peči. Občan je v kuhinji na tleh opazil ležečega 67-letnega moškega, ki je bil pri zavesti. Eden od domačinov je poškodovanega moškega povlekel iz močno zadimljenega območja na dvorišče pred stanovanjsko hišo, kjer so mu preostali vaščan nudili prvo pomoč vse do prihoda gasilcev in reševalcev na
kraj. V nadaljevanju je bilo z ogledom še ugotovljeno, da je do požara prišlo v dnevnem prostoru (izba), kjer se nahaja krušna peč. Izvor požara je bil najverjetneje vžig gorljivih snovi, ki so se nahajale na krušni peči, kjer je v času izbruha požara počival omenjeni moški.

Policisti PP Tolmin so glede na vsa ugotovljena dejstva obravnavanega dogodka tujo krivdo izključili in bodo o vseh ugotovitvah s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.