urednistvo@preteklih24.si

Policisti mladoletniku brez vozniškega dovoljenja, zasegli vozilo

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 66 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 280 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo, v kateri je umrl voznik osebnega avtomobila in 16 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila trem kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj.


Slika je siombolična

 

 

Posredovali so zaradi štirih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih.

S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj vlomov in tatvin.

Posredovali so zaradi nezakonitih prehodov državne meje in poskusa izmika mejni kontroli.

PROMETNA VARNOST

V prometni nesreči umrl voznik osebnega avtomobila

Ob 20.39 smo bili obveščeni o hudi prometni nesreči na cesti med Dvorom in Žužemberkom. Policisti PPP Novo mesto so opravili ogled in po prvih ugotovitvah je 22-letni voznik vozil osebni avtomobil iz smeri Dvora proti
Žužemberku. V ovinku je izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v brežino. Vozilo je po trčenju odbilo na cesto, na nasprotno smerno vozišče, kjer je drselo po vozišču in trčilo v tovorno vozilo s pripetim priklopnikom, ki ga je iz nasprotne smeri pripeljal 53-letni voznik. 22-letni voznik osebnega avtomobila je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče, voznik tovornega vozila in sopotnik sta bila v nesreči lažje poškodovana. Ogleda kraja prometne nesreče sta se udeležila tudi preiskovalni sodnik in okrožna državna tožilka.

Letos je na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto v prometnih nesrečah umrlo devet ljudi in sicer štirje vozniki osebnih avtomobilov, voznik tovornega vozila, motorist, dva potnika v osebnem avtomobilu in pešec. V enakem obdobju lanskega leta je v prometnih nesrečah umrlo sedem ljudi.

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola

Nekaj pred 19. uro so bili policisti PP Krško obveščeni o prometni nesreči pri Dolšcah. Opravili so ogled in ugotovili, da je 27-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste, trčil v skalo in se z vozilom prevrnil na streho. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega
zraka 0,86 miligramov alkohola. O kršitvah bodo policisti seznanili sodišče.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnih vozniških dovoljenj

Policisti PP Metlika so med kontrolo prometa v Metliki okoli 9. ure ustavili voznico osebnega avtomobila. Med postopkom so ugotovili, da kršiteljica vozi v času prepovedi vožnje, saj so ji dan pred tem zaradi vožnje pod vplivom alkohola (v litru izdihanega zraka je imela 0,97 miligramov alkohola) začasno odvzeli vozniško dovoljenje. 26-letna voznica je tudi tokrat vozila pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imela 0,21 miligramov alkohola. Osebni avtomobil so ji zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Okoli 14. ure so metliški policisti ustavljali voznika osebnega avtomobila Renault laguna. Kršitelj znakov policistov ni upošteval in je s pospešeno hitrostjo nadaljeval z vožnjo, zato so zapeljali za njim in ga ustavili pri Dolah. Ugotovili so, da 26-letni kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil je neregistriran in nezavarovan avtomobil, v litru
izdihanega zraka pa je imel 0,25 miligramov alkohola. Avtomobil so mu zasegli in zaradi številnih kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Kršitelja pridržali

Policisti PP Novo mesto so popoldne v Novem mestu ustavili voznika osebnega avtomobila in mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. 55-letni kršitelj je opravljanje preizkusa odklonil, zato so ga pridržali
in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Ustavili mladoletnika, ki je vozil osebni avtomobil

Okoli 21. ure so policisti PP Krško v Krškem ustavili mladoletnika, ki je vozil osebni avtomobil. Kršitelju, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, so avtomobil zasegli in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

KRIMINALITETA

Novomeški policisti prijeli vlomilca

Policisti PP Novo mesto so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja velike tatvine odvzeli prostost 18-letnemu osumljencu iz Novega mesta. Med policijsko preiskavo so ugotovili, da je osumljenec v noči na 4. 10. skozi vrata vlomil v gostinski lokal v Novem mestu in odtujil denar, več ključev in tobačne izdelke. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 3500 evrov škode. Policisti so ugotovili, da je osumljenec v mesecu oktobru vlomil tudi v gostinski lokal na Ragovski ulici v Novem mestu, kjer je povzročil za okoli 2000 evrov škode in v septembru v prodajalno v Novem mestu, kjer je z vlomom in tatvino povzročil za 1200 evrov škode. Okoliščine še preverjajo in ga bodo po zaključeni preiskavi ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivih dejanj velike tatine.

Vlomi in tatvine

V Velikih Brusnicah je v noči na 15. 10. nekdo skozi pritlično okno vlomil v poslovni prostor. Po prvih ugotovitvah ni ničesar odtujil, nastala je le premoženjska škoda povzročena z vlomom.

V noči na 15. 10. je na Bajčevi ulici v Novem mestu neznanec vlomil v dva osebna avtomobila in odtujil tobačne izdelke in denar.

Na Vorančevi ulici v Novem mestu je v noči na 15. 10. nekdo vlomil v osebni avtomobil in odtujil denar iz denarnice, ki je bila na prednjem sedežu.

V noči na 16. 10. je v Muhaberju nekdo skozi vrata vlomil v delavnico in odtujil električno ročno orodje.

Na Ulici Slavka Gruma v Novem mestu je v noči na 16. 10 neznanec vlomil v gostinski lokal in odtujil kovance v vrednosti okoli 100 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti PP Krško so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Velike vasi pri Krškem izsledili in prijeli tri državljane Bangladeša, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s tujci še niso zaključeni.

Poskus izmika mejni kontroli

Policisti PMP Obrežje so na vstopu v Slovenijo pri kontroli tovornega vozila bosanskih registrskih oznak odkrili dva državljana Pakistana, ki sta se skrita med tovorom poskušala izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujca so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.