urednistvo@preteklih24.si

To je zgodba danes 19-letnega migranta v Slovenijo iz nemirnega Afganistana

Predstavljamo vam zgodbo danes 19-letnega Popala, ki je v Slovenijo prišel še kot mladoleten fant. “V Slovenijo sem prišel leta 2017, ko sem bil še mladoleten, star 16 let. Prihajam iz Afganistana, kjer prevladujeta nemir in strah.”
Ob prihodu v Slovenijo so me najprej zaprli v »camp« (Center za tujce), čez nekaj dni pa sem pristal v dijaškem domu v Postojni, kjer smo bili nastanjeni mladoletniki. Ko sem prišel v Slovenijo, nisem znal niti angleškega jezika. V dijaškem domu sem pričel s tečajem slovenščine.

Počasi sem se začel vključevati v družbo. V letu 2018 sem postal UNICEF-ov junior ambasador, kar mi je pomagalo, da sem spoznal širši krog ljudi. Z znanjem slovenščine je bilo vključevanje v skupnost lažje, prav tako mi je bilo lažje ustvariti prijateljstva.

Trenutno sem preko študentskega servisa zaposlen v delavnici z lesom, po delu pa obiskujem osnovno šolo za odrasle, tako da je moj urnik kar zapolnjen. Sem tudi prostovoljec v Mladinskem centru Postojna, rad sodelujem pri raznoraznih projektih, prav tako pa prevajam za PIC (Pravno-informacijski center nevladnih organizacij) in s tem pomagam drugim beguncem in migrantom, ki so nastanjeni v dijaškem domu Postojna. To je tudi moja želja za prihodnost. Po končanem šolanju bi želel opravljati delo prevajalca, rad bi delal z ljudmi in poslušal njihove zgodbe.

Poti beguncev in migrantov so zelo različne. Je pa dejstvo, da ko se znajdemo v drugi državi, je zelo težko. Ne poznaš jezika, sam si. Spremlja te stres, ker ne veš, kako je s tvojo družino, če boš dobil status, če boš lahko dokončal šolo … ves čas pa te spremljajo težke izkušnje, skozi katere si šel. Ko prideš v drugo državo, prideš drugačen. Iz kaotične in nevarne države si končno na varnem in v miru, vendar se tudi v tem moraš znajti, v mojem primeru se moraš znajti sam.

Želim si, da ljudje uvidijo in razumejo to, da vsakdo, ki pride sem, pride zato, ker si želi boljše življenje. Prav tako si želim, da uvidijo, da so prav na vsakem koščku sveta tako “dobri” kot “slabi” ljudje. Želim si, da premagamo stereotipe.

Popal Zai