urednistvo@preteklih24.si

Policisti PP Postojna med hišno preiskavo zasegli sadike konoplje

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjem vikendu intervenirali v 115 nujnih primerih in na številko 113 skupno prejeli 372 klicev. Obravnavali so 29 prometnih nesreč z materialno škodo, 2 s hujšimi poškodbami, zasegli so 1 vozilo. S področja kriminalitete so obravnavali 7 tatvin in 3 vlome ter eno roparsko tatvino. Zaradi kršitev javnega reda in miru so intervenirali v 13 primerih.


FOTO: PU Koper

 

 

 

9. 10.2020

V vasi Merče pri Sežani je neznani moški pozvonil na vrata stanovanjske hiše in se predstavil kot predstavnik Siola. Ogledoval si je dvorišče in hišo. Oškodovanki je rekel, da bi si ogledal, kje bi postavil opremo in s tem oškodovanko zamotil. Medtem je drugi storilec izvršil tatvino zlatnine iz spalnice. Moški je visok približno 175 cm, star 30-45 let, čokate postave, temnih las, gladko pobrit. Oblečen je bil v siv pleten pulover z zadrgo.

10. 10.2020

V Kopru so policisti zasegli dva skuterja, ker sta predelana. Sledi obdolžilni predlog.

Ob 14.20 je na Titovem trgu v Ilirski Bistrici neznani moški domačinu iz odklenjenega osebnega avtomobila vzel telefon iPhone in denarnico z gotovino in dokumenti. Ko ga je oškodovanec pri dejanju zalotil, ga je ta odrinil in pobegnil s kraja. Moški je bil temnejše polti, črnih las, star 25 do 30 let, oblečen v sivo jakno, temne hlače in črne čevlje. Policisti obravnavajo roparsko tatvino (po 207/1 čl. KZ-1).

Ob 14.30 je v Luciji (smer Sečovlje) 69-letni voznik motornega kolesa iz Lucije zaradi nezadostne varnostne razdalje trčil v zadnji del osebnega avtomobila (ki se je ustavil, da bi zavil levo) in ostal ukleščen pod vozilom. V nesreči se je huje poškodoval (zlom zapestja), sledi mu plačilni nalog (Zprcp 44-5/1). Cesta je bila zaprta eno uro.

V Izoli je nekdo vlomil v parkiran kombi in iz njega ukradel mizarsko in električno orodje, v vrednosti približno 1.000 evrov.

Ob 22.30 so policisti v Portorožu ustavili 52-letnega Izolana z osebnim avtomobilom, ki je napihal 0.98 mg/l. Odrejeno mu je bilo pridržanje, sledi obdolžilni predlog po 105/5-4 ZPrCP.

11. 10.2020

Ob 1.55 so policisti v Portorožu ustavili državljana Italije, voznika osebnega avtomobila, ki je prekoračil hitrost za 20 km/h (omejitev 30 km/h). Odrejen preizkus alkoholiziranosti mu je pokazal rezultat 0.62 mg/l, sledi obdolžilni predlog po 105/5-4 ZPrCP.

Ob 2.30 so v Bertokih ustavili 66-letnega voznika osebnega avtomobila, kateremu je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0.88 mg/l alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, sledi obdolžilni predlog.

Ob 8.30 je 68-letni državljan Italije z osebnim avtomobilom pripeljal skozi naselje Sežana, ko je z njegove desne na prehod za pešce stopila 80-letna peška iz Sežane. Voznik jo je spregledal in brez zaviranja s prednjim desnim delom vozila trčil vanjo. Odpeljana je bila v SB Izola, je huje poškodovana. Vozniku sledi kazenska ovadba (po členu 323/1 KZ RS).

V Ilirski Bistrici je bila prometna nesreča ob 18.47. Policisti so na kraju ugotovili, da je 34-letni voznik osebnega avtomobila iz Ilirske Bistrice peljal po Vilharjevi cesti proti Topolcu. Ko se je z vozilom bližal krožišču pri bencinskem servisu, ni vozil na primerni varnostni razdalji in je s prednjim delom avtomobila trčil v zadnji del osebnega avtomobila, ki ga je pred njim vozil 54-letni voznik z okolice Ilirske Bistrice. Po trčenju je vozilo tega odbilo naprej v krožišče, kjer je trčil še v vozilo 64-letnika. V prometni nesreči ni bil nihče telesno poškodovan. Povzročitelj je napihal 0,62 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, prepovedana mu je bila nadaljnja vožnja in odvzeto vozniško dovoljenje. Sledi mu kazenska ovadba za nevarno vožnjo.

Zaseg konoplje

Na podlagi odredbe sodišča v Kopru so policisti PP Postojna 7. 10. 2020 opravili hišno preiskavo hiše v Planini, kjer so našli več sadik konoplje, ki so se sušile. V prostoru sta bila tudi dva razvlažilnika zraka, dva ventilatorja ter en grelec. Skupaj je bilo približno 30 sadik rastlin. Osumljenemu gojitelju sledi kazenska ovadba.

 

Ilegalne migracije

Na območju PU Koper so policisti v zadnjem vikendu obravnavali 69 ilegalnih migrantov, od teh so nam 4 vrnili italijanski varnostni organi. Postopki še potekajo.

Ob 17.34 so nas obvestili delavci DARS, da sledijo vozilu Opel Zafira, ki so ga hoteli izločiti in prekontrolirati, vendar ni ustavil. Vozil je mimo Kozine, proti Kopru. Policisti so zaprli cesto za Italijo (pred Škofijami), voznik je namreč divjal proti Ankaranu, kjer pa je obrnil nazaj proti Kopru, zatem pa zapeljal proti Škofijam po stari cesti. Postavljena je bila
blokada. Vozilo je bilo ustavljeno ob 17.53, trčilo je namreč v kolono vozil, ki so čakala na prehod meje. Voznik, 31-letni državljan Iraka, je hotel pobegniti s kraja, vendar so ga policisti prijeli. Preko italijanskih varnostnih organov je bilo preverjeno, da ima bivalno dovoljenje v Italiji, nima pa vozniškega dovoljenja. Z njim so bili v vozilu še štirje državljani Afganistana, ki so prišli v Slovenijo nelegalno. Voznik je bil s kazensko ovadbo priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.